Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο η Κούβα τιμά τη μνήμη του (ΦΩΤΟ)

Πλή­θος Κου­βα­νών συγκε­ντρώ­θη­κε χθες, Κυρια­κή, για να τιμή­σει τη μνή­μη του ηγέ­τη της επα­νά­στα­σης Φιντέλ Κάστρο, στο πλαί­σιο των εβδο­μα­διαί­ων πολι­τι­κών και πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων που πραγ­μα­το­ποιού­νται στη νησιω­τι­κή χώρα της Καραϊβικής.

fidel1

«Είμαι ο Φιντέλ»: Το σύν­θη­μα που έκα­νε την εμφά­νι­ση του μετά τον θάνα­το του τελευ­ταί­ου αρχη­γού της επα­νά­στα­σης πριν από έναν χρό­νο, επα­να­λή­φθη­κε εν χορώ στη διάρ­κεια εκδή­λω­σης στο θέα­τρο «Jose Maria Heredia».

fidel2

Μία γιγά­ντια βιντε­ο­θό­νη έδει­χνε την ομι­λία του προ­έ­δρου Ραούλ Κάστρο, στις 3 Δεκεμ­βρί­ου 2016, μία ημέ­ρα πριν τοπο­θε­τη­θεί η στά­χτη του αδελ­φού και προ­κα­τό­χου του, Φιντέλ, στο νεκρο­τα­φείο «Santa Ifigenia» στο Σαντιά­γκο Ντε Κού­βα, 500 χλμ ανα­το­λι­κά της Αβάνας.

fidel3

Η κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση είχε ειδι­κά αφιε­ρώ­μα­τα στη διάρ­κεια των οποί­ων καλ­λι­τέ­χνες και ομι­λη­τές εξυ­μνού­σαν με τρα­γού­δια και ποι­ή­μα­τα τον επα­να­στά­τη Φιντέλ, ενώ πίσω τους, σε μία μεγά­λη οθό­νη προ­βάλ­λο­νταν συνε­χώς στιγ­μιό­τυ­πα από τις πιο σημα­ντι­κές στιγ­μές της ζωής του.

fidel 4

Την ίδια μέρα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τερά­στια ολο­νυ­κτία στην πλα­τεία «Antonio Maceo Revolution» στο Σαντιά­γκο Ντε Κού­βα στη μνή­μη του ηγέ­τη που κυβέρ­νη­σε τη χώρα για 48 χρό­νια. Σήμε­ρα, Δευ­τέ­ρα, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί προ­σκύ­νη­μα από την πλα­τεία έως το νεκρο­τα­φείο. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, σε ειδι­κά αφιε­ρώ­μα­τα έγι­ναν παρου­σιά­σεις βιβλί­ων, εκθέ­σεις, συναυ­λί­ες και ολο­νυ­κτί­ες σε διά­φο­ρες πόλεις της Κούβας.

fidel5

Ο Κάστρο πέθα­νε πέρυ­σι στις 25 Νοεμ­βρί­ου σε ηλι­κία 90 ετών. Νοεμ­βρί­ου 25 ήταν, 60 χρό­νια πριν το τελευ­ταίο ταξί­δι, το 1956 όταν μαζί με άλλους 81 συντρό­φους του απο­βι­βά­στη­κε από την «Γκρά­μνα» στις ακτές της Κού­βας και ξεκί­νη­σε η ένο­πλη εξέ­γερ­ση που οδή­γη­σε στη νίκη του κου­βα­νι­κού λαού στις 2 Γενά­ρη 1959.

fidel21

Μετά το θάνα­τό του το Κρα­τι­κό Συμ­βού­λιο κήρυ­ξε εννέα ημέ­ρες εθνι­κό πέν­θος και φέτος, αν και η ζωή έχει επα­νέλ­θει στους φυσιο­λο­γι­κούς της ρυθ­μούς, οι Κου­βα­νοί δια­κηρ­ρύ­σουν και στέλ­νουν μήνυ­μα στον υπό­λοι­πο κόσμο ότι η κλη­ρο­νο­μιά και οι ιδέ­ες του Φιντέλ παρα­μεί­νουν επίκαιρες.

fidel6

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο