Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διε­θνές Ποι­νι­κό Δικα­στή­ριο (ΔΠΔ) εξέ­δω­σε σήμε­ρα ένταλ­μα σύλ­λη­ψης κατά του Ρώσου προ­έ­δρου, Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, κατη­γο­ρώ­ντας τον ότι είναι υπεύ­θυ­νος για εγκλή­μα­τα πολέ­μου που δια­πρά­χθη­καν στην Ουκρα­νία, ρίχνο­ντας και άλλο λάδι στην φλό­γα της ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης της Ρωσί­ας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Β. Πού­τιν «θεω­ρεί­ται υπεύ­θυ­νος για το έγκλη­μα πολέ­μου της παρά­νο­μης απέ­λα­σης πλη­θυ­σμού (παι­διών) και της παρά­νο­μης μετα­φο­ράς πλη­θυ­σμού (παι­διών) από τις κατε­χό­με­νες περιο­χές της Ουκρα­νί­ας στη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία», σύμ­φω­να με το ένταλ­μα σύλ­λη­ψης από το Δικαστήριο.

«Τα εγκλή­μα­τα φέρε­ται να δια­πρά­χθη­καν σε κατε­χό­με­να ουκρα­νι­κά εδά­φη του­λά­χι­στον από τις 24 Φεβρουα­ρί­ου 2022», ανα­φέ­ρε­ται στο ένταλ­μα, προ­σθέ­το­ντας ότι υπάρ­χουν «βάσι­μοι λόγοι να πιστεύ­ου­με ότι ο κ. Πού­τιν είναι προ­σω­πι­κά υπεύ­θυ­νος για τα προ­α­να­φερ­θέ­ντα εγκλή­μα­τα».

Να σημειω­θεί ότι το ένταλ­μα σύλ­λη­ψης εκτός από τον Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν αφο­ρά και την Μαρία Αλεκ­σέ­γεβ­να Λβό­βα-Μπέ­λο­βα, επί­τρο­πο της ρωσι­κής προ­ε­δρί­ας για τα δικαιώ­μα­τα των παι­διών στη Ρωσία, ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του το ΔΠΔ.

Αντι­δρώ­ντας στην είδη­ση, η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, Μαρία Ζαχά­ρο­βα, τόνι­σε ότι το ένταλ­μα σύλ­λη­ψης κατά του Πού­τιν δεν έχει «καμία σημα­σία». «Η Ρωσία δεν είναι συμ­βαλ­λό­με­νο μέρος στο Κατα­στα­τι­κό της Ρώμης του Διε­θνούς Ποι­νι­κού Δικα­στη­ρί­ου και δεν φέρει καμία υπο­χρέ­ω­ση βάσει αυτού», συμπλή­ρω­σε.

902.gr (Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο