Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένταση ελέγχων με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς στους δρόμους μέχρι το Πάσχα

Εντεί­νο­νται οι αστυ­νο­μι­κοί έλεγ­χοι, ενό­ψει του Πάσχα, στο πλαί­σιο της απα­γό­ρευ­σης των δια­πε­ρι­φε­ρεια­κών μετα­κι­νή­σε­ων για την απο­τρο­πή διά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού, με τα διό­δια των εθνι­κών οδών Αθη­νών — Κορίν­θου και Αθη­νών — Λαμί­ας, να βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο. Με περισ­σό­τε­ρους από 10.000 αστυ­νο­μι­κούς σε όλη την χώρα και με στο­χευ­μέ­να μπλό­κα η ΕΛΑΣ απο­τρέ­πει όσους προ­σπα­θούν να κάνουν “Πάσχα στο χωριό”.

Οι αστυ­νο­μι­κοί εξε­τά­ζουν με μεγά­λη προ­σο­χή τα απα­ραί­τη­τα έγγρα­φα μετα­κί­νη­σης των πολι­τών και στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις γίνε­ται επί τόπου δια­σταύ­ρω­ση στοι­χεί­ων. Οπως ανα­φέ­ρουν αστυ­νο­μι­κές πηγές, όσοι προ­σπα­θή­σουν να ξεγε­λά­σουν την ΕΛΑΣ, τους επι­βάλ­λο­νται τσου­χτε­ρά πρό­στι­μα, ενώ σε κάποιες περι­πτώ­σεις θα υπάρ­χουν και ποι­νι­κές κυρώ­σεις. Αυστη­ροί έλεγ­χοι δεν γίνο­νται μόνο στα διό­δια, αλλά και στους παρα­δρό­μους των εθνι­κών οδών, ενώ ταυ­τό­χρο­να ελι­κό­πτε­ρα και drones μετα­δί­δουν την εικό­να της κυκλο­φο­ρί­ας στο Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων της ΕΛΑΣ.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από αστυ­νο­μι­κές πηγές που επι­κα­λεί­ται το ΑΠΕ, οι δικαιο­λο­γί­ες που επι­κα­λού­νται πολί­τες, οι οποί­οι προ­σπα­θούν να περά­σουν από τα διό­δια είναι διά­φο­ρες. Μετα­ξύ άλλων ό,τι έχουν κλεί­σει ραντε­βού για ιατρι­κές εξε­τά­σεις, πηγαί­νουν σε στε­νούς συγ­γε­νείς τους που είναι μόνοι τους και αντι­με­τω­πί­ζουν σοβα­ρό πρό­βλη­μα υγεί­ας ή πως χρή­ζει υδραυ­λι­κών εργα­σιών το εξο­χι­κό τους. Μια από τις πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κές δικαιο­λο­γί­ες, πάντως, ήταν αυτή πολί­τη, χθες (Παρα­σκευή), στα διό­δια της Ελευ­σί­νας, στο αυτο­κί­νη­το του οποί­ου επέ­βαι­νε όλη η οικο­γέ­νειά του, με το κατοι­κί­διό τους και τις απο­σκευ­ές τους. Οταν αστυ­νο­μι­κοί τον ρώτη­σαν που πηγαί­νει τους απά­ντη­σε, ότι ήταν άμε­ση ανά­γκη να πάει τον σκύ­λο του σε έναν πολύ καλό κτη­νί­α­τρο στην Πελοπόννησο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, σύμ­φω­να με όσα ανα­κοί­νω­σε, μετα­ξύ άλλων, χθες ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, η μετα­κί­νη­ση για λόγους υγεί­ας επι­τρέ­πε­ται μόνο προς δημό­σια δομή υγεί­ας, η οποία θα πρέ­πει να πιστο­ποιεί­ται από έγγρα­φο της ίδιας της δομής. Επί­σης, η μετα­κί­νη­ση επι­τρέ­πε­ται μόνο για εφά­παξ μετά­βα­ση στον τόπο μόνι­μης κατοι­κί­ας, σε κηδεία, δια­ζευγ­μέ­νων γονέ­ων ή γονέ­ων που τελούν σε διά­στα­ση, ενώ σε όλες τις περι­πτώ­σεις, φυσι­κά, πρέ­πει να επι­δει­κνύ­ουν οι πολί­τες τα απα­ραί­τη­τα έγγρα­φα. Διευ­κρι­νί­στη­κε ακό­μη, ότι δεν επι­τρέ­πε­ται η συν­δυα­στι­κή χρή­ση βεβαί­ω­σης μετα­κί­νη­σης για λόγους εργα­σί­ας και Ε1 για εφά­παξ μετά­βα­ση σε μόνι­μη κατοικία.

Η κίνηση στις εθνικές οδούς

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Αστυ­νο­μί­ας, κυμαί­νε­ται περί­που στα ίδια επί­πε­δα η είσο­δος και η έξο­δος των οχη­μά­των στις εθνι­κές οδούς Αθη­νών — Κορίν­θου και Αθη­νών — Λαμί­ας, το τελευ­ταίο 24ωρο (από τις 6:00 της Παρα­σκευ­ής 23 Απρι­λί­ου έως την ίδια ώρα το πρωϊ) σε σύγκρι­ση με το αντί­στοι­χο διά­στη­μα της περα­σμέ­νης εβδο­μά­δας (από τις 6:00 της Παρα­σκευ­ής 16 Απρι­λί­ου έως την ίδια ώρα του Σαβ­βά­του 17 Απριλίου).

Ειδι­κό­τε­ρα, το τελευ­ταίο 24ωρο, από τα διό­δια της Ελευ­σί­νας εξήλ­θαν 17.426 οχή­μα­τα, ενώ εισήλ­θαν 15.496. Στο αντί­στοι­χο διά­στη­μα την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα (από τις 6:00 της Παρα­σκευ­ής 16 Απρι­λί­ου έως την ίδια ώρα του Σαβ­βά­του 17 Απρι­λί­ου) εξήλ­θαν από τα ίδια διό­δια 17.373 οχή­μα­τα, ενώ εισήλ­θαν 14.222.

Στα διό­δια των Αφι­δνών, το τελευ­ταίο 24ωρο εξήλ­θαν 19.644 οχή­μα­τα, ενώ εισήλ­θαν 18.234. Στο αντί­στοι­χο διά­στη­μα της περα­σμέ­νης εβδο­μά­δας εξήλ­θαν 19.115 οχή­μα­τα και εισήλ­θαν 17.881 οχήματα.

Τέλος, όσον αφο­ρά τα οχή­μα­τα, που έκα­ναν ανα­στρο­φή στα διό­δια και γύρι­σαν πίσω, το τελευ­ταίο 24ωρο, επει­δή οι οδη­γοί τους δεν διέ­θε­ταν τα απα­ραί­τη­τα έγγρα­φα μετα­κί­νη­σης, ήταν 158 από τα διό­δια της Ελευ­σί­νας και 20 από τα αντί­στοι­χα των Αφιδνών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο