Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έξαλλος ο Τραμπ με το Όσκαρ στα «Παράσιτα»

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ επέ­κρι­νε έντο­να χθες Πέμ­πτη την απο­νο­μή από την αμε­ρι­κα­νι­κή ακα­δη­μία κινη­μα­το­γρά­φου του Όσκαρ καλύ­τε­ρης ται­νί­ας για το 2020 στο νοτιο­κο­ρε­ά­τι­κο φιλμ Παρά­σι­τα (Parasite). Κατά τη διάρ­κεια προ­ε­κλο­γι­κής συγκέ­ντρω­σης στο Κολο­ρά­ντο Σπρινγκς του Κολο­ρά­ντο, ο Τραμπ διε­ρω­τή­θη­κε, απευ­θυ­νό­με­νος στο ακρο­α­τή­ριό του, «πόσο άσχη­μα ήταν τα βρα­βεία της ακα­δη­μί­ας κινη­μα­το­γρά­φου φέτος; Τα είδα­τε;». «Νίκη­σε μια ται­νία από τη Νότια Κορέα! Τι στον διά­βο­λο ήταν αυτό; Αρκε­τά προ­βλή­μα­τα έχου­με με τη Νότια Κορέα στο εμπό­ριο. Κι από πάνω, της δίνουν το βρα­βείο της καλύ­τε­ρης ται­νί­ας της χρο­νιάς;» συνέ­χι­σε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος εκφρά­ζο­ντας την απα­ρέ­σκειά του.

Υβρί­διο θρί­λερ, οικο­γε­νεια­κής κωμω­δί­ας και σάτι­ρας για τις κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες, η ται­νία Παρά­σι­τα του νοτιο­κο­ρε­ά­τη σκη­νο­θέ­τη Μπονγκ Τζουν-χο είναι το πρώ­το μη αγγλό­φω­νο φιλμ μεγά­λου μήκους που έλα­βε το σημα­ντι­κό­τε­ρο βρα­βείο της βιο­μη­χα­νί­ας του Χόλιγουντ.

Ο Τραμπ άφη­σε να γίνει σαφές ότι δεν έχει δει την ται­νία: «Είναι καλή; Δεν ξέρω». Η αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία που διέ­νει­με την ται­νία, η Neon, αντέ­δρα­σε με ένα βιτριο­λι­κό σχό­λιο στα σχό­λια του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου. Κατ’ αυτήν, η δυσπι­στία που δεί­χνει ο Τραμπ ένα­ντι του υπο­τι­τλι­σμέ­νου φιλμ είναι «κατα­νοη­τή: δεν ξέρει ανά­γνω­ση». Στην προ­ε­κλο­γι­κή του εμφά­νι­ση ο Τραμπ, ακρο­γω­νιαί­ος λίθος της προ­ε­δρί­ας του είναι το εθνι­κι­στι­κό σύν­θη­μα «Πρώ­τα η Αμε­ρι­κή» (America First), συνέ­χι­σε εκφρά­ζο­ντας την προ­τί­μη­σή του, αν όχι τη νοσταλ­γία του, για τις μεγά­λες κλα­σι­κές ται­νί­ες της χρυ­σής επο­χής του Χόλιγουντ.

«Δώστε μας το Όσα παίρ­νει ο άνε­μος. Μπο­ρού­με να έχου­με ξανά το Όσα παίρ­νει ο άνε­μος, παρα­κα­λού­με;», είπε ο μεγι­στά­νας, ανα­φε­ρό­με­νος στην ται­νία του 1939 σε σκη­νο­θε­σία Βίκτορ Φλέ­μινγκ. Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος εξα­πέ­λυ­σε εξάλ­λου φρα­στι­κά πυρά ενα­ντί­ον του Μπραντ Πιτ, που έλα­βε βρα­βείο Β΄ ανδρι­κού ρόλου φέτος, απο­κα­λώ­ντας τον «εξυ­πνά­κια». Ο Πιτ, παρα­λαμ­βά­νο­ντας το αγαλ­μα­τί­διο, κατέ­στη­σε σαφές πως τασ­σό­ταν υπέρ της παρα­πο­μπής του Τραμπ σε δίκη. Ο Τραμπ απαλ­λά­χθη­κε από τη Γερου­σία στις αρχές του μήνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο