Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έξι ομογενείς νεκροί στην Ανατολική Ουκρανία

Νωρί­τε­ρα, το ελλη­νι­κό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­σε ότι δύο Έλλη­νες ομο­γε­νείς έπε­σαν νεκροί και άλλοι έξι τραυ­μα­τί­στη­καν μετά από καταγ­γελ­λό­με­νη ρωσι­κή επί­θε­ση στο χωριό Σαρ­τα­νά έξω από την πόλη της Μαριού­πο­λης.  Το χωριό βρί­σκε­ται 16 χιλιό­με­τρα βορειο­α­να­το­λι­κά της Μαριού­πο­λης, στη «γραμ­μή επα­φής» μετα­ξύ των ενό­πλων δυνά­με­ων του Κιέ­βου και των φιλο­ρώ­σων αυτο­νο­μι­στών του Ντονμπάς.

Ωστό­σο, αργό­τε­ρα έγι­νε γνω­στό ότι άλλοι 4 ομο­γε­νείς σκο­τώ­θη­καν, με τον αριθ­μό των Ελλή­νων θυμά­των να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε έξι, στο χωριό Μπου­χάς, περί­που 65 χιλιό­με­τρα βόρεια της Μαριού­πο­λης, περί­που στη μέση μετα­ξύ Μαριού­πο­λης και της πόλης του Ντονέτσκ.

Η ρωσι­κή πρε­σβεία στην Ελλά­δα, με ανα­κοί­νω­σή της ισχυ­ρί­ζε­ται ότι:  «Εκφρά­ζου­με τη βαθιά θλί­ψη σχε­τι­κά με το θάνα­το και τον τραυ­μα­τι­σμό Ελλή­νων ομο­γε­νών στην περιο­χή του Ντον­μπάς (…) Εμείς δε βομ­βαρ­δί­ζου­με κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές και χωριά, ούτε οποιεσ­δή­πο­τε πολι­τι­κές ή κοι­νω­νι­κές υπο­δο­μές. Στα περί­χω­ρα του χωριού Σαρ­τα­νά οι ρωσι­κές Αερο­πο­ρι­κές και Δια­στη­μι­κές Δυνά­μεις σήμε­ρα δεν επιχειρούσαν».

Ταυ­τό­χρο­να, επι­ση­μαί­νει ότι «ο ουκρα­νι­κός στρα­τός και τα εθνι­κι­στι­κά τάγ­μα­τα νεο­να­ζί εδώ και πολ­λά χρό­νια είναι γνω­στοί για χτυ­πή­μα­τα, ακό­μα και με βαρέα όπλα, κατά αμά­χων» και ανα­φέ­ρει ότι «το καθε­στώς του Κιέ­βου είναι πιθα­νό να χρη­σι­μο­ποιεί την ελλη­νι­κή, καθώς και άλλες εθνι­κές κοι­νό­τη­τες που ζουν στην Ουκρα­νία, ακρι­βώς για να προ­κα­λέ­σει και να φου­σκώ­σει την αντι­ρω­σι­κή αντί­δρα­ση από το εξωτερικό».

Ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τους θανά­τους στο Σαρ­τα­νά, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών καταγ­γέλ­λει βομ­βαρ­δι­σμό από ρωσι­κό αερο­σκά­φος. «Η Ελλά­δα εκφρά­ζει τον απο­τρο­πια­σμό της» επι­ση­μαί­νει το ΥΠΕΞ «και κατα­δι­κά­ζει απε­ρί­φρα­στα τον βομ­βαρ­δι­σμό αμά­χων από ρωσι­κό αερο­σκά­φος στα περί­χω­ρα του χωριού Σαρ­τα­νά νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, ο οποί­ος είχε ως απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το δύο ομο­γε­νών, καθώς και τον τραυ­μα­τι­σμό άλλων έξι, μετα­ξύ των οποί­ων και ενός παιδιού».

Με εντο­λή του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Νίκου Δέν­δια, ο γγ Θεμι­στο­κλής Δεμί­ρης «πραγ­μα­το­ποί­η­σε τηλε­φω­νι­κά έντο­νο διά­βη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας στον Ρώσο πρέ­σβη στην Αθή­να και τον κάλε­σε αύριο στο Υπουρ­γείο Εξωτερικών».

Σε ό,τι αφο­ρά στους θανά­τους 4 ομο­γε­νών στο χωριό Μπου­χάς το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών εκφρά­ζει «τα ειλι­κρι­νή συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους τους και κατα­δι­κά­ζει απε­ρί­φρα­στα τις συνε­χι­ζό­με­νες επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον αμάχων».

 

 

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο