Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έπειτα από έξι ημέρες καύσωνα στην Ευρώπη, οι θερμοκρασίες ρεκόρ αρχίζουν επιτέλους να πέφτουν σε κάποιες χώρες

Έπει­τα από έξι ημέ­ρες καύ­σω­να στην Ευρώ­πη, οι θερ­μο­κρα­σί­ες ρεκόρ, κυρί­ως στη Γαλ­λία, αρχί­ζουν επι­τέ­λους σήμε­ρα να πέφτουν, μολο­νό­τι η Γερ­μα­νία και η Ιτα­λία εξα­κο­λου­θούν να περι­μέ­νουν μια πολύ ζεστή ημέρα.

Στη Γαλ­λία, όπου την Παρα­σκευή η θερ­μο­κρα­σία ανέ­βη­κε στους 45,9 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στο νότιο τμή­μα της χώρας, καταρ­ρί­πτο­ντας όλα τα ρεκόρ, σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται να πέσει κατά 10 βαθ­μούς στο Παρί­σι ή στην Ρεν για παρά­δειγ­μα, σε μια καλο­δε­χού­με­νη αλλα­γή μολο­νό­τι το ανα­το­λι­κό τμή­μα της χώρας θα συνε­χί­σει να έχει υψη­λές θερμοκρασίες.

Προς το παρόν του­λά­χι­στον 8 θάνα­τοι έχουν κατα­γρα­φεί λόγω του κύμα­τος αυτού καύ­σω­να που ήρθε από την Σαχά­ρα: 4 στη Γαλ­λία, όπου ένας άνθρω­πος εξα­κο­λου­θεί να νοση­λεύ­ε­ται σε πολύ κρί­σι­μη κατά­στα­ση, 2 στην Ισπα­νία και 2 στην Ιτα­λία. Τα θύμα­τα του καύ­σω­να είναι συνή­θως ηλι­κιω­μέ­νοι ή εργά­τες σε εργο­τά­ξια. Ο απο­λο­γι­σμός αυτός μπο­ρεί να αυξη­θεί, καθώς θάνα­τοι που ανα­φέρ­θη­καν χθες σε διά­φο­ρες περιο­χές επήλ­θαν πριν από μέρες.

Ο καύ­σω­νας, εξαι­ρε­τι­κής έντα­σης για μήνα Ιού­νιο, προ­κά­λε­σε πολ­λές φωτιές, ανα­γκά­ζο­ντας μερι­κές φορές την εκκέ­νω­ση σπι­τιών, ενώ μεγά­λες είναι οι ζημιές στους αμπε­λώ­νες της νότιας Γαλ­λί­ας. Κοντά στο Μον­πε­λιέ, οι επαγ­γελ­μα­τί­ες μιλούν για πύρι­νη λαί­λα­πα, όπως είπε η αμπε­λουρ­γός Κατρίν Μπερ­νάρ. “Τα αμπέ­λια ψήθη­καν, οι κου­τσου­πιές ξερά­θη­καν τελεί­ως… αυτό συμ­βαί­νει μερι­κές φορές στις αρχές του φθι­νο­πώ­ρου, ενώ έχει περά­σει το καλο­καί­ρι”, σημειώ­νει ταραγ­μέ­νη. “Δεν συνέ­βη ποτέ στις 29 Ιουνίου”.

Τέσσερις πυρκαγιές στην Ισπανία

Στην Ισπα­νία, περισ­σό­τε­ροι από 700 στρα­τιώ­τες, εκα­το­ντά­δες πυρο­σβέ­στες με πυρο­σβε­στι­κά αερο­πλά­να, ελι­κό­πτε­ρα και οχή­μα­τα αγω­νί­ζο­νταν για την κατά­σβε­ση τεσ­σά­ρων πυρ­κα­γιών στο κεντρι­κό και το βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, όπου η θερ­μο­κρα­σία έφτα­σε τους 42 βαθ­μούς Κελσίου.

Πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε την Παρα­σκευή το βρά­δυ στην πόλη Αλμο­ρόξ, στο κεντρι­κό τμή­μα της χώρας, έκα­ψε περισ­σό­τε­ρα από 20.000 στρέμ­μα­τα και επε­κτά­θη­κε στην περιο­χή της Μαδρί­της, ανα­γκά­ζο­ντας την εκκέ­νω­ση ενός χωριού.

Στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, στην Κατα­λο­νία, τερά­στια πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε την Τετάρ­τη και έκτο­τε έχει κατα­στρέ­ψει χιλιά­δες στρέμ­μα­τα έδει­χνε χθες Σάβ­βα­το, όπως ανα­κοί­νω­σε η περι­φε­ρεια­κή κυβέρ­νη­ση, να “βρί­σκε­ται υπό έλεγχο”.

Ρεκόρ θερ­μο­κρα­σιών κατα­γρά­φη­κε σε κάποιες περιο­χές της Ισπα­νί­ας, αλλά το κύμα καύ­σω­να δεί­χνει τώρα να εγκα­τα­λεί­πει τη χώρα, η οποία ανα­μέ­νει από σήμε­ρα να δει στα­δια­κή μεί­ω­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας, μολο­νό­τι για την Μαδρί­τη και την Αλμπα­θέ­τε το θερ­μό­με­τρο ανα­μέ­νε­ται να φτά­σει σήμε­ρα τους 38 βαθ­μούς Κελσίου.

Πιθανότητα για ρεκόρ θερμοκρασιών στην Γερμανία

Αντι­θέ­τως η Γερ­μα­νία ανα­μέ­νε­ται να αντι­με­τω­πί­σει σήμε­ρα την πιο ζεστή ημέ­ρα του κύμα­τος καύ­σω­να και ενδε­χο­μέ­νως να κατα­γρά­ψει και κάποια ρεκόρ θερ­μο­κρα­σιών. Το όριο των 40 βαθ­μών Κελ­σί­ου μπο­ρεί να ξεπε­ρα­στεί στο Μάν­χαϊμ, στην νοτιο­δυ­τι­κή Γερ­μα­νία, ενώ για το Βερο­λί­νο αναγ­γέλ­λε­ται ότι το θερ­μό­με­τρο μπο­ρεί να αγγί­ξει τους 38 βαθ­μούς Κελσίου.

Η Γερ­μα­νία θα πρέ­πει να περι­μέ­νει ως αύριο για να δει το θερ­μό­με­τρο να πέφτει. Σύμ­φω­να με τις αρμό­διες γερ­μα­νι­κές υπη­ρε­σί­ες, η μέση θερ­μο­κρα­σία για τον Ιού­νιο στη χώρα έχει ήδη αυξη­θεί κατά 4 βαθ­μούς σε σχέ­ση με τη διε­θνή περί­ο­δο ανα­φο­ράς 1981–2010.

Παράλ­λη­λα υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες εξα­κο­λου­θούν να προ­βλέ­πο­νται για σήμε­ρα στην Ιτα­λία, με το θερ­μό­με­τρο να ανα­μέ­νε­ται να φτά­σει τους 35 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στην Τοσκά­νη και στο Λάτιο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο