Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έπεσαν 96.200 κεραυνοί στη Ελλάδα μεταξύ 9–20 Ιουνίου

Στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας ο μήνας με την εντο­νό­τε­ρη κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα είναι ο Ιού­νιος. Παρό­λο που η κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα μέσα στο διά­στη­μα των 12 τελευ­ταί­ων ημε­ρών (9–20 Ιου­νί­ου 2019) ήταν αυξη­μέ­νη, καθώς κατα­γρά­φη­καν στη χώρα περί­που 96.200 κεραυ­νοί, δεν επρό­κει­το για κάτι πρωτόγνωρο.

Αυτό δήλω­σε στο Αθη­ναϊ­κό και Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο Κώστας Λαγου­βάρ­δος, μετε­ω­ρο­λό­γος-διευ­θυ­ντής ερευ­νών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών και υπεύ­θυ­νος λει­τουρ­γί­ας του www.meteo.gr.

KERAUNOI2

Η ανά­λυ­ση των δεδο­μέ­νων του συστή­μα­τος κατα­γρα­φής κεραυ­νών ΖΕΥΣ του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr, το οποίο λει­τουρ­γεί αδια­λεί­πτως από το 2005, δεί­χνει ότι στη διάρ­κεια της παρού­σας δεκα­ε­τί­ας (από το 2011), εκτός του Ιου­νί­ου του 2012 (που ήταν μήνας με πολύ λίγες βρο­χές και καται­γί­δες), οι Ιού­νιοι όλων των υπο­λοί­πων ετών παρου­σί­α­σαν από μέτρια ως ισχυ­ρή καται­γι­δο­φό­ρα και κεραυ­νι­κή δραστηριότητα.

Ο Ιού­νιος του 2018, σύμ­φω­να με τον κ. Λαγου­βάρ­δο, παρα­μέ­νει ο Ιού­νιος των τελευ­ταί­ων ετών με τις περισ­σό­τε­ρες βρο­χές και καται­γί­δες. Στην αρχή του περυ­σι­νού Ιου­νί­ου υπήρ­ξαν δύο θάνα­τοι από κεραυ­νι­κά πλήγ­μα­τα στη Βόρεια Ελλά­δα, ενώ στη συνέ­χεια σημειώ­θη­καν δύο ισχυ­ρά κύμα­τα κακο­και­ρί­ας, τα οποία μάλι­στα ονο­μα­το­δο­τή­θη­καν: ο «Μίνω­ας» (15–19/06/2018) και η «Νεφέ­λη» (25–29/06/2018).

Ο χάρ­της του ΕΑΑ-meteo με την κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα για το πρό­σφα­το διά­στη­μα 9–20 Ιου­νί­ου 2019, όπως αυτή κατα­γρά­φη­κε από το σύστη­μα ΖΕΥΣ του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr, απο­κα­λύ­πτει ότι κεραυ­νοί σε αυτό το διά­στη­μα παρα­τη­ρή­θη­καν σε όλη τη χώρα, με εξαί­ρε­ση τις Κυκλά­δες και την Κρήτη.

Η ημέ­ρα με την μεγα­λύ­τε­ρη δρα­στη­ριό­τη­τα ήταν η Κυρια­κή 16 Ιου­νί­ου με 10.200 κεραυ­νούς, ενώ συνο­λι­κά στο διά­στη­μα 9–20 Ιου­νί­ου ανι­χνεύ­θη­καν 96.200 κεραυ­νοί. Η μεγα­λύ­τε­ρη πυκνό­τη­τα κεραυ­νών (πάνω από 100 κεραυ­νοί ανά 100 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα) εντο­πί­ζε­ται σε περιο­χές στην Βόρεια Πίν­δο στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, στην Πελοπόννησο/Αρκαδία, αλλά και στην Αττική.

Χθες Πέμ­πτη το σύστη­μα εντο­πι­σμού κεραυ­νών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών «ΖΕΥΣ» κατέ­γρα­ψε μέχρι τις 20:00 το βρά­δυ σχε­δόν 2.500 κεραυνούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο