Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρευνα: Πιο υγιείς οι φυτοφάγοι από τους κρεατοφάους

Όσοι κάνουν φυτο­φα­γι­κή δια­τρο­φή έχουν πιο υγιές «προ­φίλ» βιο­δει­κτών στο σώμα τους σε σχέ­ση με όσους τρώ­νε κρέ­ας και αυτό συμ­βαί­νει ανε­ξάρ­τη­τα από την ηλι­κία και το βάρος, σύμ­φω­να με μία νέα βρε­τα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή μελέτη.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον δρα Κάρ­λος Σέλις-Μορά­λες του Πανε­πι­στη­μί­ου της Γλα­σκώ­βης, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση στο ‑δια­δι­κτυα­κό φέτος λόγω κορο­νοϊ­ού- ετή­σιο Ευρω­παϊ­κό Συνέ­δριο Παχυ­σαρ­κί­ας (ECO), ανέ­λυ­σαν στοι­χεία για σχε­δόν 178.000 υγιή άτο­μα ηλι­κί­ας 37 έως 73 ετών, από τους οποί­ους οι 4.111 ήταν φυτο­φά­γοι. Η μελέ­τη εξέ­τα­σε τη σχέ­ση της δια­τρο­φής με 19 βιο­δεί­κτες του αίμα­τος και των ούρων, οι οποί­οι σχε­τί­ζο­νται με διά­φο­ρες παθή­σεις (δια­βή­τη, καρ­διαγ­γεια­κή νόσο, καρ­κί­νο, νεφρι­κή και ηπα­τι­κή λει­τουρ­γία, υγεία οστών κ.ά.).

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι, σε σχέ­ση με τους κρε­α­το­φά­γους, οι φυτο­φά­γοι έχουν σημα­ντι­κά χαμη­λό­τε­ρα επί­πε­δα σε 13 δυνη­τι­κά επι­κίν­δυ­νους βιο­δεί­κτες, όπως είναι η ολι­κή χολη­στε­ρί­νη, η «κακή» χολη­στε­ρί­νη (LDL), η κρε­α­τι­νί­νη, οι δεί­κτες του ήπα­τος GGT και AST, η ορμό­νη IGF‑1 κ.ά. Από την άλλη πλευ­ρά, όμως, οι φυτο­φά­γοι έχουν χαμη­λό­τε­ρα επί­πε­δα σε «καλούς» βιο­δεί­κτες, όπως η «καλή» χολη­στε­ρί­νη (HDL), η βιτα­μί­νη D και το ασβέ­στιο, καθώς επί­σης σημα­ντι­κά υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα τριγλυκεριδίων.

Δεν δια­πι­στώ­θη­κε κάποια δια­φο­ρά μετα­ξύ φυτο­φά­γων-κρε­α­το­φά­γων σε άλλους βιο­δεί­κτες, όπως τα επί­πε­δα σακ­χά­ρου (γλυ­κο­ζυ­λιω­μέ­νης αιμο­σφαι­ρί­νης), αρτη­ρια­κής πίε­σης ή C‑αντιδρώσας πρω­τε­ΐ­νης (δεί­κτης φλεγμονής).

Γενι­κά, σύμ­φω­να με τον δρα Μορά­λες, «οι φυτο­φά­γοι φαί­νο­νται να έχουν χαμη­λό­τε­ρα επί­πε­δα παθο­λο­γι­κών βιο­δει­κτών που μπο­ρούν να οδη­γή­σουν σε κυτ­τα­ρι­κή βλά­βη και σε χρό­νια νόσο».

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο