Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρευνα: Πολλοί Ουκρανοί νοσταλγούν την Σοβιετική Ένωση

Ένα μεγά­λο μέρος του Ουκρα­νι­κού πλη­θυ­σμού νοσταλ­γεί την επο­χή της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης. Αυτό απο­κα­λύ­πτει κοι­νω­νιο­λο­γι­κή έρευ­να, που δημο­σιεύ­ε­ται στην εφη­με­ρί­δα «Πράβ­ντα της Ουκρα­νί­ας» και ανα­πα­ρά­γει η ιστο­σε­λί­δα Sputnik στα Γερ­μα­νι­κά στις 11 Σεπτεμ­βρί­ου 2018.

Περί­που το 43% των Ουκρα­νών και το 51% των κατοί­κων του Donbass πιστεύ­ουν πως η ζωή τους ήταν καλύ­τε­ρη την επο­χή της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

Αυτό είναι απο­τέ­λε­σμα μελέ­της της ερευ­νη­τι­κής ομά­δας «Kalmiusska Grupa» και της εται­ρεί­ας έρευ­νας γνώ­μης, GfK, στην Ουκρα­νία σύμ­φω­να με την ίδια εφημερίδα.

Ο αριθ­μός των ατό­μων που προ­τι­μούν την σημε­ρι­νή ζωή πλειο­ψη­φεί μόνο στο δυτι­κό τμή­μα της χώρας. Το 54% των Δυτι­κών Ουκρα­νών υπο­στη­ρί­ζουν αυτή την άπο­ψη ενώ το 31% είναι αντίθετοι.

Δεν είναι σωστή η πολι­τι­κή του Απο­κομ­μου­νι­σμού του Κιέ­βου με την απο­μά­κρυν­ση όλων των Σοβιε­τι­κών και κομ­μου­νι­στι­κών συμ­βό­λων και στοι­χεί­ων στην κοι­νω­νία και την καθη­με­ρι­νή ζωή, σύμ­φω­να με περί­που το ένα τρί­το των Ουκρα­νών και σχε­δόν το μισό του πλη­θυ­σμού της Donbass,.

Σύμ­φω­να με τη μελέ­τη, κάθε τέταρ­τος Ουκρα­νός και κάθε τρί­τος κάτοι­κος της περιο­χής Donbass πιστευ­ει στην απο­κα­τά­στα­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και ότι αυτή πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νει και την Ουκρανία.

Τα ποσο­στά είναι ιδιαί­τε­ρα απο­κα­λυ­πτι­κά και αισιό­δο­ξα αν πάρου­με υπό­ψιν το φασι­στι­κό καθε­στώς που κυβερ­νά σήμε­ρα την Ουκρα­νία, τις διώ­ξεις των κομ­μου­νι­στών και την απο­μά­κρυν­ση οτι­δή­πο­τε θυμί­ζει την επο­χή του σοσιαλισμού.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο