Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρευνα: Σε απώλεια μνήμης οδηγεί η χαμηλή διατροφή σε φλαβανόλες

Η δια­τρο­φή με χαμη­λή περιε­κτι­κό­τη­τα σε φλα­βα­νό­λες οδη­γεί σε απώ­λεια μνή­μης στους ηλι­κιω­μέ­νους, σύμ­φω­να με μελέ­τη που δημο­σιεύ­ε­ται στα Πρα­κτι­κά της Εθνι­κής Ακα­δη­μί­ας Επιστημών.

Οι φλα­βα­νό­λες είναι θρε­πτι­κά συστα­τι­κά γνω­στά για τις αντιο­ξει­δω­τι­κές τους ιδιό­τη­τες, που εντο­πί­ζο­νται σε ορι­σμέ­να φρού­τα και λαχα­νι­κά, όπως το λάχα­νο, τα στα­φύ­λια, το ροδά­κι­νο, οι ντο­μά­τες, το μαρού­λι, το μπρό­κο­λο και τα κρεμμυδάκια.

Οι ερευ­νη­τές παρα­κο­λού­θη­σαν με τεστ την πρό­σλη­ψη φλα­βα­νό­λης και την απώ­λεια μνή­μης, λόγω φυσιο­λο­γι­κής γήραν­σης σε 3.500 υγιείς ενή­λι­κες μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας. Δια­πί­στω­σαν ότι η ανα­πλή­ρω­ση αυτών των συστα­τι­κών δια­τρο­φής σε ενή­λι­κες άνω των 60 ετών με ήπια έλλει­ψη φλα­βα­νό­λης βελ­τί­ω­σε τις επι­δό­σεις τους σε αυτά τα τεστ. Συγκε­κρι­μέ­να, οι φλα­βα­νό­λες βελ­τί­ω­σαν τη λει­τουρ­γία της οδο­ντω­τής έλι­κας, μιας συγκε­κρι­μέ­νης περιο­χής μέσα στον ιππό­κα­μπο του εγκε­φά­λου, περιο­χή ζωτι­κής σημα­σία για την εκμά­θη­ση νέων ανα­μνή­σε­ων. Ωστό­σο, δεν βελ­τί­ω­σαν τη μνή­μη που σχε­τί­ζε­ται με άλλες περιο­χές του εγκεφάλου.

Επί­σης, οι ερευ­νη­τές υπο­στη­ρί­ζουν ότι ο γηρά­σκων εγκέ­φα­λος απαι­τεί συγκε­κρι­μέ­να θρε­πτι­κά συστα­τι­κά για τη βέλ­τι­στη υγεία του, όπως και ο ανα­πτυσ­σό­με­νος εγκέ­φα­λος απαι­τεί συγκε­κρι­μέ­να θρε­πτι­κά συστα­τι­κά για τη σωστή ανά­πτυ­ξή του.

Όπως σημειώ­νει ο καθη­γη­τής Νευ­ρο­ψυ­χο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Κολού­μπια και ένας από τους επι­κε­φα­λής της μελέ­της, Άνταμ Μπρίκ­μαν, «η βελ­τί­ω­ση μετα­ξύ των συμ­με­τε­χό­ντων στη μελέ­τη που είχαν δια­τρο­φή χαμη­λής περιε­κτι­κό­τη­τας σε φλα­βα­νό­λες ήταν σημα­ντι­κή και εγεί­ρει τη δυνα­τό­τη­τα χρή­σης δια­τρο­φής ή συμπλη­ρω­μά­των πλού­σιων σε φλα­βα­νό­λες για τη βελ­τί­ω­ση της γνω­στι­κής λει­τουρ­γί­ας σε ηλικιωμένους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο