Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρχονται χιόνια στην Αθήνα;

Μέρες τώρα- μετά τα τρα­γι­κά γεγο­νό­τα της “Ελπί­δας” ‑με πλή­ρη τη γύμνια του κρά­τους , η ίδια ιστο­ρίασε κλοιό η πρωτεύουσα

Έρχε­ται νέα κακο­και­ρία – Ισχυ­ρό πέρα­σμα με σημα­ντι­κές βρο­χο­πτώ­σεις και αξιό­λο­γες χιο­νο­στρώ­σεις (ευτυ­χώς όχι στο κέντρο της Αθήνας…)

ένα ισχυ­ρό πέρα­σμα κακο­και­ρί­ας με σημα­ντι­κές βρο­χο­πτώ­σεις και αξιό­λο­γες χιο­νο­στρώ­σεις, διάρ­κειας του­λά­χι­στον έξι έως οκτώ ωρών, που ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σει πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να σε ορι­σμέ­νες περιο­χές. Οι περιο­χές που οφεί­λουν να δεί­ξουν ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή από τον επερ­χό­με­νο χιο­νιά, με ισχυ­ρές καται­γί­δες και σφο­δρούς ανέ­μους είναι οι Κυκλά­δες, η Κρή­τη και τα Δωδεκάνησα.

Οι βρο­χο­πτώ­σεις δεν θα είναι έντο­νες στο Ιόνιο και στα ηπει­ρω­τι­κά τμή­μα­τα της χώρας. Στην Αττι­κή βρο­χές προ­βλέ­πο­νται από την Τρί­τη, λίγο πιο ισχυ­ρές στα ανα­το­λι­κά και βόρεια του νομού, ενω πρό­σκαι­ρες χιο­νο­πτώ­σεις στα βόρεια, πανω από τα 400 μετρα υψό­με­τρο, όπως Βίλια, Ιππο­κρά­τειο Πολι­τεία και Διόνυσο.

Ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει ταχύτατα τη χώρα από το βράδυ 7 Φλεβάρη

Υπο­χω­ρεί ραγδαία η θερ­μο­κρα­σία στη βόρεια Ελλά­δα και περί­που από τα μεσά­νυ­χτα και μετά, χιο­νο­πτώ­σεις θα κάνουν την εμφά­νι­σή τους σε πόλεις της δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας, ενώ στις υπό­λοι­πες περιο­χές κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό του και­ρού θα έιναι οι βρο­χές. Τα φαι­νό­με­να πολυ γρή­γο­ρα να επε­κτα­θούν στην κεντρο­α­να­το­λι­κή Μακε­δο­νία και Θρά­κη, περί­που από τα 200 με 300 μέτρα υψό­με­τρο. Ουσια­στι­κά, όπως ανα­φέ­ρει, πρό­κει­ται για την έναρ­ξη της κατά­βα­σης αερί­ων μαζών στην περιο­χή μας. Μέχρι και το ξημέ­ρω­μα της Τρί­της, επη­ρε­ά­ζο­νται Θεσ­σα­λία, Ήπει­ρος, κεντρι­κή Στε­ρεά και Πελο­πόν­νη­σος, από τα 400 με 450 μέτρα υψό­με­τρο. Ίσως στην Πελο­πόν­νη­σο σε λίγο πιο υψη­λά υψόμετρα.

Στην Αθή­να η θερ­μο­κρα­σία θα υπο­χω­ρή­σει την Τρί­τη σημα­ντι­κά, καθώς από τους 17 βαθ­μούς σήμε­ρα στο κέντρο της πόλης, την Τρί­τη ο υδράρ­γυ­ρος δεν θα ξεπε­ρά­σει τους 11 βαθ­μούς στο κέντρο και τους 6 βαθ­μούς στα βόρεια προάστια.

Σύμ­φω­να με τα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / Meteo.gr, ψυχρό μέτω­πο ανα­μέ­νε­ται να δια­σχί­σει ταχύ­τα­τα τη χώρα από τις πρώ­τες βρα­δι­νές ώρες της Δευ­τέ­ρας 07/02 και από τα βόρεια. Κατά τη διάρ­κεια της Τρί­της 08/02 το μέτω­πο θα επη­ρε­ά­σει πρό­σκαι­ρα πολ­λές περιο­χές της χώρας μας.
Κατά τη διέ­λευ­ση του το ψυχρό μέτω­πο ανα­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας της τάξης των 9–10 βαθ­μών Κελ­σί­ου σε πολύ μικρό χρο­νι­κό διά­στη­μα και ενί­σχυ­ση των ανέ­μων κατά τόπους σε θυελ­λώ­δεις, με εντά­σεις 8 μπο­φόρ και ριπές πολύ υψη­λών ταχυ­τή­των. Παράλ­λη­λα, θα εκδη­λω­θούν βρο­χο­πτώ­σεις, καται­γί­δες κυρί­ως στη βορειο­α­να­το­λι­κή χώρα και στο Αιγαίο, και πρό­σκαι­ρες χιο­νο­πτώ­σεις τόσο σε ορει­νά και ημιο­ρει­νά τμή­μα­τα, όσο και σε περιο­χές χαμη­λού υψο­μέ­τρου από τη Στε­ρεά Ελλά­δα και βορειότερα

Η εν λόγω κακο­και­ρία ανα­μέ­νε­ται να είναι Κατη­γο­ρί­ας 1 όσον αφο­ρά τον Δεί­κτη Επι­κιν­δυ­νό­τη­τας Επει­σο­δί­ου Βρο­χό­πτω­σης (Regional Precipitation Index – RPI).

Στους παρα­κά­τω χάρ­τες απει­κο­νί­ζε­ται προ­σεγ­γι­στι­κά η θέση του ψυχρού μετώ­που και του βαρο­με­τρι­κού χαμη­λού, καθώς και τα φαι­νό­με­να που θα τα συνο­δεύ­ουν λίγο μετά τα μεσά­νυ­χτα Δευ­τέ­ρας προς Τρί­τη, και κατά τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της Τρίτης.



 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο