Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα ‑μη γράψουν το όνομά μου μόνο τα αρχικά μου … τα πολλά σαν πάρτε το όνομά μου βάλτε!

Πάνε χρό­νια, που ο Φώντας Λάδης έγρα­ψε τους στί­χους για ένα τρα­γού­δι που πολ­λοί δε θυμού­νται, κάποιοι το ξέχα­σαν επί τού­του και οι νεό­τε­ροι μάλ­λον δεν το έχουν ακού­σει ποτέ.

Έστει­λα στο κόμμα
δέκα μάρ­κα ακόμα
μη γρά­ψουν το όνο­μά μου
μόνο τα αρχι­κά μου
Όχι πως φοβάμαι
τι εργά­της θα ‘μια
για τόσα όμως δεν κάνει
να χαλά μελάνι
τα πολ­λά σαν πάρ­τε το όνο­μά μου βάλτε!
και πλά­νο και τομέα
και με κεφαλαία

Με «κύμα» προσφορών μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν άμεση και μαχητική απάντηση στο πρόστιμο σε βάρος του Κόμματος και τον απαράδεκτο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων

ℹ️ Οργα­νώ­σεις του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ, εργα­ζό­με­νοι, επαγ­γελ­μα­τί­ες, αγρό­τες, νέοι δίνουν άμε­ση και μαχη­τι­κή απά­ντη­ση στο πρό­στι­μο που επέ­βα­λε η κυβέρ­νη­ση σε βάρος του ΚΚΕ, εφαρ­μό­ζο­ντας το άθλιο νομο­θέ­τη­μα για τα οικο­νο­μι­κά των κομ­μά­των, με στό­χο την παρέμ­βα­ση στη λει­τουρ­γία και τη δρά­ση του.

Μέλη και φίλοι του Κόμ­μα­τος στέλ­νουν, ταυ­τό­χρο­να με τις προ­σφο­ρές, τα δικά τους μηνύ­μα­τα ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι η φωνή των κομ­μου­νι­στών δεν φιμώ­νε­ται και ότι όσοι ονει­ρεύ­ο­νται να βάλουν εμπό­δια στη δρά­ση και τη λει­τουρ­γία του Κόμ­μα­τος «λογα­ριά­ζουν χωρίς τον ξενο­δό­χο».

ℹ️  Θυμί­ζου­με πως η κυβέρ­νη­ση, με βάση τον αντι­δρα­στι­κό νόμο για τα οικο­νο­μι­κά των κομ­μά­των που τα αντι­με­τω­πί­ζει ως ανώ­νυ­μες εται­ρεί­ες και προ­ω­θεί απα­ρά­δε­κτη παρέμ­βα­ση στη λει­τουρ­γία και τη δρά­ση τους, επέ­βα­λε πρό­στι­μο στο ΚΚΕ το 4% επί της ετή­σιας κρα­τι­κής του επιχορήγησης.

Το απα­ρά­δε­κτο νομο­θέ­τη­μα, το οποίο ψηφί­στη­κε από τη συγκυ­βέρ­νη­ση ΝΔ — ΠΑΣΟΚ το 2014, προ­βλέ­πει για κάθε ενι­σχυ­τή στα κόμ­μα­τα, ακό­μα και για ελά­χι­στα ποσά (δύο και πέντε ευρώ), να δηλώ­νο­νται στις αρχές το όνο­μα, το επώ­νυ­μο, ο ΑΦΜ ή ο αριθ­μός ταυ­τό­τη­τάς του.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση προς αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα, απαιτώντας την κατάργησή του, και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν.

Μίκης Θεοδωράκης Φώντας Λάδης 2016

Μίκης Θεο­δω­ρά­κης Φώντας Λάδης Τιμη­τι­κή συναυ­λία 2016

Ο κύκλος τρα­γου­διών «Γράμ­μα­τα από τη Γερ­μα­νία», σε στί­χους του Φώντα Λάδη και μου­σι­κή Μίκη Θεο­δω­ρά­κη (13 τρα­γού­δια που ανα­φέ­ρο­νται στους Έλλη­νες μετα­νά­στες και τις συν­θή­κες ζωής τους στη Γερ­μα­νία), γρά­φτη­κε το Μάρ­τη του 1966, μελο­ποι­ή­θη­κε το Απρί­λη της ίδιας χρο­νιάς και παρου­σιά­στη­κε αρχι­κά τον Ιού­λιο του 1966 στη μπουάτ «Εσπε­ρί­δες» από τον Γιώρ­γο Ζωγρά­φο και την 1η & 2α Σεπτεμ­βρί­ου στο Θέα­τρο του Λυκα­βητ­τού, στην Α’ Εβδο­μά­δα Ελλη­νι­κής Μου­σι­κής από τον ίδιο τρα­γου­δι­στή και λογο­κρί­θη­κε (απα­γο­ρεύ­τη­κε) αμέ­σως (οκτώ από τα δεκα­τρία τρα­γού­δια τραγούδια)

Έστει­λα στο Κόμμα
Εμείς οι Έλλη­νες εργάτες
Γεια σου μάνα, γεια σου Στράτο
Κίνη­σε ο Μάης για ναρθεί
Χτες τ’ από­γε­μα στο Άαχεν
Σου ’στει­λα δυο τρεις στυλούς
Ο Μήτσος απ’ τα Φάρσαλα
Μια ξαν­θιά απ’ το Βισμπάντεν
Στο Καφε­νείο “Ελλη­νι­κόν”
Ένα δάσος κλάρες
Βίλεμ Στράσσε
Βγήκ’ η ζωή μας στο σφυρί
Έλλη­νες, Τούρ­κοι κι Ιταλοί

Ηχο­γρα­φή­θη­κε το 1975 ταυ­τό­χρο­να σε δύο δίσκους, με τις φωνές των Γιώρ­γου Ζωγρά­φου, Γιάν­νη Θωμό­που­λου και Άννας Βίσ­ση, ο ένας, και των Αφρο­δί­της Μάνου, Γιάν­νη Συρ­ρή και Αντώ­νη Καλογιάννη.

Σημειώ­νει χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο στι­χουρ­γός το 1975, στο οπι­σθό­φυλ­λο του δίσκου:
Στο μετα­ξύ πολ­λά πράγ­μα­τα άλλα­ξαν και τίπο­τα δεν άλλα­ξε στη ζωή αυτού του τόπου.
Μετα­νά­στες ξεκι­νάν και φεύ­γουν — κι άλλοι γυρί­ζουν από τη Γερ­μα­νία, το Βέλ­γιο, τον Κανα­δά, την Αυστραλία.
Οι ανά­γκες των μεγά­λων μονο­πω­λί­ων στις ανα­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες και ειδι­κό­τε­ρα στη Γερ­μα­νία άλλο­τε ζητά­νε και­νούρ­γιες φουρ­νιές από μετα­νά­στες και άλλο­τε- όπως συμ­βαί­νει τώρα τελευ­ταία- απει­λούν τους ξένους εργά­τες με μαζι­κές απο­λύ­σεις και ανα­γκα­στι­κό επαναπατρισμό.

ℹ️ «Γράμ­μα­τα από τη Γερ­μα­νία» 12 Τρα­γού­δια σε στί­χους Φώντα Λάδη
Μου­σι­κή: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμη­νεύ­ουν: Βασί­λης Παπα­κων­στα­ντί­νου, Αφρο­δί­τη Μάνου, Γιωρ­γος Μεράντζας
Βιντε­ο­σκό­πη­ση: Χρή­στος Ζου­λιά­της Η βιντε­ο­σκό­πη­ση έγι­νε στο “Αττι­κό Άλσος” 11/7/2016

«Στο καφε­νείο Ελλη­νι­κόν» γράφει:
«Του Καζαν­τζί­δη το και­νούρ­γιο, δε μου το ‘στει­λες ακόμα
“Το δικό μου πάπλω­μα” πάρ’ το και μαζί μ’ αυτό, στείλ’ το “Στρώ­μα σου για δυο”
Το δικό μου πάπλω­μα, το δικό σου στρώμα
μην κοροϊ­δευό­μα­στε, θα μας βλέ­πουν χωρι­στά για και­ρό ακό­μα»

Θεοδωράκης Φώντας Λάδης 1966

Στις 20-Ιουλ-2016 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Προ­αύ­λιο του Ραδιο­με­γά­ρου της ΕΡΤ συναυ­λία με τα «Γράμ­μα­τα από τη Γερ­μα­νία, που παρου­σί­α­σε ο Νίκος Αϊβα­λής, ενώ μετα­δό­θη­κε ζωντα­νά από το Δεύ­τε­ρο Πρό­γραμ­μα της Ελλη­νι­κής Ραδιο­φω­νί­ας από την Έλε­να Διάκου.

ℹ️   Οι εκδό­σεις «Μετρο­νό­μος» προ­χώ­ρη­σαν στην τρί­τη έκδο­ση ενός βιβλί­ου — ντο­κου­μέ­ντου, που εκδό­θη­κε για πρώ­τη φορά το 1966 και επα­νεκ­δό­θη­κε το 1975, με τους στί­χους των τρα­γου­διών, απο­κόμ­μα­τα από δημο­σιεύ­μα­τα του τύπου για τις συναυ­λί­ες του 1966 και κεί­με­να του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη και του Φώντα Λάδη.
Στην έκδο­ση δημο­σιεύ­ο­νται και οι στί­χοι από τα έξι «Γράμ­μα­τα» που δεν κυκλο­φό­ρη­σαν στους δίσκους.
Το «Ήρθαν κάτι στρα­τη­γοί» υπάρ­χει μόνο στην έκδο­ση με την Αφρο­δί­τη Μάνου.
Τα πέντε από αυτά τα ποι­ή­μα­τα είναι ήδη μελο­ποι­η­μέ­να, ενώ το ποί­η­μα «Ευη­με­ρία» παρα­μέ­νει αμελοποίητο.

Έστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα Γράμματα από τη Γερμανία 1966

Ημέ­ρες 1966


Δεί­τε επίσης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο