Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έτσι έχει η πραγματικότητα σχετικά με το δανεισμό του ΚΚΕ — Η προσπάθεια σπίλωσης του ΚΚΕ δεν θα περάσει

Σε μια συντο­νι­σμέ­νη επι­χεί­ρη­ση συκο­φά­ντη­σης του ΚΚΕ, για να το τσου­βα­λιά­σουν με αστι­κά κόμ­μα­τα σχε­τι­κά με το θέμα του δανει­σμού από τρά­πε­ζες, «δού­λε­ψαν» τα γνω­στά δημο­σιο­γρα­φι­κά «ρου­λε­μάν», μερί­δα Μέσων Ενη­μέ­ρω­σης με παρό­μοια πολι­τι­κή αφε­τη­ρία, που άφη­σαν να αιω­ρού­νται υπό­νοιες για τον τρό­πο δανει­σμού του ΚΚΕ.

Έτσι, κάποια μέσα, δημο­σί­ευ­σαν είδη­ση — πλη­ρο­φο­ρία ότι: Εξή­ντα στε­λέ­χη της Εθνι­κής Τρά­πε­ζας και της πρώ­ην Αγρο­τι­κής, καθώς και οι εκπρό­σω­ποι των κομ­μά­των καλού­νται από τους οικο­νο­μι­κούς εισαγ­γε­λείς σχε­τι­κά με το θέμα των επι­σφα­λών δανειο­δο­τή­σε­ων των πολι­τι­κών κομ­μά­των μέχρι το 2012. Πρό­κει­ται για τη συνέ­χεια της έρευ­νας που είχε τεθεί στο αρχείο και ανα­κι­νή­θη­κε εν νέου το 2017, μετά από παραγ­γε­λία της εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου Ξένης Δημη­τρί­ου. Επί­σης, θα κλη­θούν οι εκπρό­σω­ποι των κομ­μά­των (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ) που ήταν υπεύ­θυ­νοι για οικο­νο­μι­κά των κομ­μά­των αυτών τη συγκε­κρι­μέ­νη περίοδο.

Είναι προ­φα­νές ότι στα παρα­πά­νω δημο­σιεύ­μα­τα υπάρ­χει ξεκά­θα­ρος στό­χος να συκο­φα­ντη­θεί το ΚΚΕ και να το τσου­βα­λιά­σουν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το γεγο­νός μάλι­στα ότι η «είδη­ση» αυτή διέρ­ρευ­σε από την εισαγ­γε­λία, προ­κά­λε­σε εύλο­γες απο­ρί­ες ακό­μα και σε μερί­δα των δημο­σιο­γρά­φων, πολ­λα­πλα­σιά­ζο­ντας τα ερω­τη­μα­τι­κά για το ποια σκο­πι­μό­τη­τα υπη­ρε­τεί μια τόσο χοντρο­κομ­μέ­νη παρα­ποί­η­ση της αλήθειας.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα έχει ως εξής:

- Οι δανειο­δο­τή­σεις προς το ΚΚΕ έγι­ναν με από­λυ­τα σύν­νο­μο τρό­πο: Με απο­φά­σεις των αρμο­δί­ων οργά­νων των τρα­πε­ζών και στο πλαί­σιο της πιστο­δο­τι­κής πολι­τι­κής τους, αφού λήφθη­καν υπό­ψη και τηρή­θη­καν αυστη­ρά οι προ­βλε­πό­με­νες δια­δι­κα­σί­ες, τόσο από τους κανο­νι­σμούς πιστο­δο­τή­σε­ών τους, όσο και από το κανο­νι­στι­κό πλαί­σιο της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος.

- Οι δανειο­δο­τή­σεις έγι­ναν με πλή­ρεις, ισχυ­ρό­τα­τες και επαρ­κέ­στα­τες εξα­σφα­λί­σεις, με επι­τό­κια ανά­λο­γα προς την εκά­στο­τε ακο­λου­θού­με­νη πολι­τι­κή τους. Και όχι ασφα­λώς με όρους ευνοϊ­κούς για το ΚΚΕ και ασύμ­βα­τους με την τρα­πε­ζι­κή πρακτική.

- Μάλι­στα το πόρι­σμα της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής της Βου­λής του 2017 για τα δάνεια και τα οικο­νο­μι­κά των κομ­μά­των ανα­φέ­ρει μια σει­ρά στοι­χεία για να κατα­λή­ξει ότι «αυτά δια­σφα­λί­ζουν την ομα­λή απο­πλη­ρω­μή των δανειο­δο­τή­σε­ων που το ΚΚΕ έχει λάβει». Συνε­χί­ζει: «Κατά συνέ­πεια, προ­δή­λως δεν ευστα­θεί καμία υπό­νοια κατά του ΚΚΕ για τη χορή­γη­ση του δανεί­ου από την Εθνι­κή Τρά­πε­ζα, αφού αυτό χορη­γή­θη­κε με πλή­ρη γνώ­ση της πιστο­λη­πτι­κής ικα­νό­τη­τας του Κόμ­μα­τος εκ μέρους των τρα­πε­ζών και με πλή­ρη δια­σφά­λι­ση των συμ­φε­ρό­ντων τους ως δανει­στριών και είναι όλα ενή­με­ρα και εξυ­πη­ρε­τού­νται κανονικά».

- Επι­πλέ­ον, η Τρά­πε­ζα της Ελλά­δος στην έκθε­ση της Ειδι­κής Ερευ­νάς της για το θέμα των δανεί­ων το 2012, ανα­φέ­ρει για το ΚΚΕ: «Οι δανεια­κές υπο­χρε­ώ­σεις του ΚΚΕ εκπλη­ρώ­νο­νται κανο­νι­κά μέχρι σήμε­ρα και ως εκ τού­του δεν έχουν καταγ­γελ­θεί και δεν υπάρ­χουν στοι­χεία προ­βλέ­ψης απο­μεί­ω­σής τους στις τρά­πε­ζες. Με βάση το κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό των οικο­νο­μι­κών του ΚΚΕ εκτι­μά­ται ότι η ομα­λή απο­πλη­ρω­μή των δανεί­ων είναι εξασφαλισμένη».

Ύστε­ρα από τα παρα­πά­νω, γίνε­ται καθα­ρό ότι η προ­σπά­θεια σπί­λω­σης του ΚΚΕ δεν θα περά­σει, θα πέσει για άλλη μια φορά στο κενό.

Πηγή: 902.gr

Το ΚΚΕ καταγ­γέλ­λει την επι­χεί­ρη­ση συκο­φά­ντη­σής του με δημο­σιεύ­μα­τα για τα δάνεια των κομμάτων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο