Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έτσι τα περνάνε στον καπιταλισμό: Φτώχεια, ανεργία και πληθωρισμός, τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους Ρώσους

Η αύξη­ση των τιμών σε ποσο­στό 61% και η φτώ­χεια σε ποσο­στό 45%, είναι τα δύο μεγά­λα προ­βλή­μα­τα που απα­σχο­λούν σήμε­ρα του Ρώσους, σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σε το ερευ­νη­τι­κό κέντρο Levada-Center. Το τρί­το μεγά­λο πρό­βλη­μα που απα­σχο­λεί τους Ρώσους, σε ποσο­στό 33%, είναι η αύξη­ση της ανερ­γί­ας. Τα ποσο­στά αυτά δια­μορ­φώ­θη­καν με βάση το ερώ­τη­μα «ποια από τα ακό­λου­θα προ­βλή­μα­τα σάς απα­σχο­λούν περισ­σό­τε­ρο απ’ όλα και θεω­ρεί­τε ότι είναι τα πλέ­ον έντο­να». Οι ερω­τη­θέ­ντες μπο­ρού­σαν να απα­ντή­σουν με δια­φο­ρε­τι­κό τρό­πο ο καθέ­νας, επι­λέ­γο­ντας δια­φο­ρε­τι­κές εκδο­χές απαντήσεων.

Στα δέκα πρώ­τα έντο­να προ­βλή­μα­τα που απα­σχο­λούν τους Ρώσους, συμπε­ριε­λή­φθη­σαν η δια­φθο­ρά (33%), η οικο­νο­μι­κή κρί­ση (28%), η δυσκο­λία στην πρό­σβα­ση ιατρι­κών υπη­ρε­σιών (26%), η αισθη­τή δια­στρω­μά­τω­ση μετα­ξύ πλου­σί­ων και φτω­χών (25%), η κρί­ση ηθι­κής, αξιών και πολι­τι­σμού (15%), η κατα­στρο­φή του περι­βάλ­λο­ντος (14%) και ο πόλε­μος στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία (14%).

Η δημο­σκό­πη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο διά­στη­μα 18–22 Αυγού­στου σε όλη την επι­κρά­τεια, σε δείγ­μα 1.600 ερω­τη­θέ­ντων ηλι­κί­ας άνω των 18 ετών, σε 137 κατοι­κη­μέ­νες αστι­κές και αγρο­τι­κές περιο­χές, σε 48 περι­φέ­ρεις της χώρας, με τη μέθο­δο της προ­σω­πι­κής συνέντευξης.

 Μόλις λίγα χρό­νια πριν, επί …Σοβιε­τί­ας:

  • Όλοι είχαν δου­λειά. Η ανερ­γία ήταν άγνω­στη λέξη
  • Η ασφά­λι­ση, η σύντα­ξη, η ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη ήταν απο­κλει­στι­κή υπο­χρέ­ω­ση του κρά­τους, χωρίς δαπά­νη των εργα­ζο­μέ­νων. Από τη δεκα­ε­τία του 1920 στη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης δια­μορ­φώ­νο­νταν στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 55 έτη για τις γυναίκες.
  • Ενα από τα λαμπρό­τε­ρα επι­τεύγ­μα­τα ήταν το σύστη­μα Υγεί­ας, ανα­γνω­ρι­σμέ­νο, απ’ όλους
  • Δημό­σια Δωρε­άν Παι­δεία, με περιε­χό­με­νο τέτοιο που να υπη­ρε­τεί τον άνθρω­πο και την κοινωνία
  • Το παι­δί και οι ανα­γκες του ήταν στο επί­κε­ντρο της προ­σο­χής της λαϊ­κής εξουσίας
  • Άλμα­τα στην επι­στή­μη και στην τεχνο­λο­γία στην υπη­ρε­σία του λαού
  • Η κατοι­κία ήταν λαϊ­κό δικαί­ω­μα. Δεν υπήρ­χαν άστεγοι
  • Οι δια­κο­πές για όλους (εργα­ζό­με­νους – συντα­ξιού­χους) ήταν δικαί­ω­μα συνταγ­μα­τι­κά κατο­χυ­ρω­μέ­νο. Όλοι οι πολί­τες απο­λάμ­βα­ναν τις δια­κο­πές σε παρα­θρι­στι­κά κέντρα. Τα εργα­τι­κά σωμα­τεία εξα­σφά­λι­ζαν τις καλύ­τε­ρες του­ρι­στι­κές περιο­χές για τους εργα­ζό­με­νους και κατα­σκεύ­α­ζαν του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές τέτοιες που για τους εργα­ζό­με­νους της Δύσης ήταν άπια­στο όνειρο.
  • Στα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του 1980 η ΕΣΣΔ βρι­σκό­ταν στην πρώ­τη δεκά­δα των χωρών του κόσμου με την καλύ­τε­ρη διατροφή

 

Θέλε­τε να μιλή­σου­με για τον Σοσιαλισμό;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο