Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφτασαν στην Αθήνα 83.850 δόσεων του εμβολίου της Pfizer

Λίγα λεπτά μετα τις 8:30 προ­σγειώ­θη­κε στο διε­θνές αερο­δρό­μιο της Αθή­νας «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» η ειδι­κή πτή­ση που μετέ­φε­ρε τις 83.850 δόσεις του εμβο­λί­ου κατά της covid-19, των Pfizer/BioNTech.

Κλι­μά­κιο του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας με επι­κε­φα­λής τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκο Χαρ­δα­λιά, καθώς και εκπρό­σω­ποι των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, της Αστυ­νο­μί­ας και της Πυρο­σβε­στι­κής βρί­σκο­νται στο αερο­δρό­μιο προ­κει­μέ­νου να παρα­λά­βουν τις δόσεις του εμβολίου.

Στη συνέ­χεια, η πρώ­τη μεγά­λη παρ­τί­δα των εμβο­λί­ων θα κατα­νε­μη­θεί στα πέντε κεντρι­κά απο­θη­κευ­τι­κά σημεία και από εκεί θα γίνει η δια­νο­μή στα εμβο­λια­στι­κά κέντρα. Εκτι­μά­ται ότι ο γενι­κός εμβο­λια­σμός των υγειο­νο­μι­κών θα ξεκι­νή­σει στις 4 Ιανουα­ρί­ου και θα ολο­κλη­ρω­θεί στις 20, όταν και θα ξεκι­νή­σει ο εμβο­λια­σμός του πληθυσμού.

 Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο ΑΧΕΠΑ και στα πανεπιστημιακά Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων

Σήμε­ρα ξεκι­νούν οι εμβο­λια­σμοί κατά της Covid-19 των υγειο­νο­μι­κών στο Πανε­πι­στη­μια­κό Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Θεσ­σα­λο­νί­κης ΑΧΕΠΑ και στα Πανε­πι­στη­μια­κά Νοσο­κο­μεία, Πατρών, Λάρι­σας και Ιωαννίνων.

Στις 4 Ιανουα­ρί­ου θα ξεκι­νή­σει ο γενι­κός εμβο­λια­σμός των υγειο­νο­μι­κών και έως 20 Ιανουα­ρί­ου ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί η πρώ­τη δόση εμβο­λια­σμού των υγειο­νο­μι­κών, των οίκων ευγη­ρί­ας, των μονά­δων χρό­νιας φρο­ντί­δας και των κέντρων αποκατάστασης.

Εκτι­μά­ται, όπως είπε ο κ. Θεμι­στο­κλέ­ους, ότι στις 20 Ιανουα­ρί­ου θα ξεκι­νή­σει ο εμβο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού σύμ­φω­να με την προ­τε­ραιο­ποί­η­ση της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβολιασμών.

Εν τω μετα­ξύ Συνε­χί­ζο­νται οι εμβο­λια­σμού των υγειο­νο­μι­κών στα πέντε Νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς της Αττι­κής «Ευαγ­γε­λι­σμό», «Σωτη­ρία», «Αττι­κόν», «Θριά­σιο» και «Ασκλη­πιείο» Βού­λας και μέχρι τις 4 το από­γευ­μα χθες είχαν εμβο­λια­στεί 471 άτο­μα. Ανα­φέρ­θη­κε ένα περι­στα­τι­κό μη σοβα­ρής αλλερ­γι­κής αντί­δρα­σης που αντι­με­τω­πί­στη­κε επιτυχώς.

 Χρονοδιάγραμμα παραλαβής δόσεων εμβολίων

Στο χρο­νο­διά­γραμ­μα παρα­λα­βής των εμβο­λί­ων ανα­φέρ­θη­κε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σήμε­ρα 29 Δεκεμ­βρί­ου, η Ελλά­δα παρα­λαμ­βά­νει την πρώ­τη μεγά­λη παρ­τί­δα των Pfizer-BioNTech, 83.850 δόσε­ων που θα κατα­νε­μη­θεί στα πέντε κεντρι­κά απο­θη­κευ­τι­κά σημεία και από εκεί θα γίνει η δια­νο­μή στα εμβο­λια­στι­κά κέντρα. Έρχε­ται να προ­στε­θεί στις 9.750 δόσεις που παρα­λά­βα­με στις 26 Δεκεμ­βρί­ου, «όσες παρέ­λα­βαν και οι υπό­λοι­πες χώρες της ΕΕ ανε­ξαρ­τή­του πλη­θυ­σμού κάθε χώρας».

Ανά εβδο­μά­δα θα ακο­λου­θή­σουν και οι υπό­λοι­πες παρα­δό­σεις των εμβο­λί­ων των Pfizer-BioNTech που αντι­στοι­χούν στον πλη­θυ­σμό μας και με βάση την κεντρι­κή ευρω­παϊ­κή συμ­φω­νία, θα μας παρα­δο­θούν, έως το τέλος Ιανουα­ρί­ου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρ­τί­ου θα έχου­με παρα­λά­βει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθ­μός είναι πιθα­νόν να αυξη­θεί αν κατα­λή­ξει η ΕΕ σε συμ­φω­νία για επι­πλέ­ον 100.000.000 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προ­στε­θούν οι παρα­δό­σεις της Moderna , που ανα­μέ­νε­ται έγκρι­ση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουά­ριου και αφο­ρούν 240.000 για το πρώ­το τρί­μη­νο του 2021.

Σε αυτές θα προ­στε­θούν και οι παρα­δό­σεις της εται­ρί­ας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκρι­ση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουα­ρί­ου, 800.000 το Φεβρουά­ριο, 1,5 εκατ. το Μάρ­τιο και 2,2, εκατ. τον Απρί­λιο. Επί­σης σε αυτές, μετά τις εγκρί­σεις, θα προ­στε­θούν και οι παρα­δό­σεις από τρεις ακό­μα εταιρίες.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο