Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφτασαν στο Κίεβο τα πρώτα 18 γερμανικά τανκς «Leopard 2»

Η πρώ­τη παρ­τί­δα των γερ­μα­νι­κών αρμά­των μάχης «Leopard 2» έφτα­σε στην Ουκρα­νία, καθώς το Βερο­λί­νο ανα­δει­κνύ­ε­ται πλέ­ον σε έναν από τους κυριό­τε­ρους προ­μη­θευ­τές στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας στην κυβέρ­νη­ση του Κιέ­βου και με την κίνη­ση αυτή εμπλέ­κε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Γερ­μα­νί­ας δήλω­σε ότι 18 από τα σύγ­χρο­να μαχη­τι­κά οχή­μα­τα «Leopard 2A6» έφτα­σαν στην Ουκρα­νία τη Δευ­τέ­ρα, μαζί με δύο τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα ανά­κτη­σης, πυρο­μα­χι­κά και ανταλλακτικά.

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας της χώρας, Μπό­ρις Πιστό­ριους, είπε ότι τα τανκς θα «συνει­σφέ­ρουν απο­φα­σι­στι­κά στην πρώ­τη γραμ­μή» και πρό­σθε­σε, απευ­θυ­νό­με­νος στους Ουκρα­νούς: «Μπο­ρεί­τε να βασι­στεί­τε σε εμάς!».

Τα γερ­μα­νι­κά τανκς δεν είναι τα μονα­δι­κά βαριά άρμα­τα μάχης που έχουν παρα­δώ­σει δυτι­κές χώρες στο Κίε­βο. Τέσ­σε­ρα πολω­νι­κά τανκς «Leopard» έφτα­σαν στα τέλη Φλε­βά­ρη, ενώ και η Ισπα­νία δήλω­σε ότι η πρώ­τη της απο­στο­λή με έξι «Leopard 2A4» θα στα­λεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδο­μά­δας. Το Βερο­λί­νο συμ­φώ­νη­σε επί­σης να χορη­γή­σει τις απα­ραί­τη­τες άδειες εξα­γω­γής σε άλλα κρά­τη για να στεί­λουν άρμα­τα μάχης «Leopard 2» από τα δικά τους απο­θέ­μα­τα στο Κίεβο.

Η Γερ­μα­νία, η οποία έχει επί­σης προ­μη­θεύ­σει πυραύ­λους αερά­μυ­νας, αντια­ε­ρο­πο­ρι­κά άρμα­τα μάχης και τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μάχης, απο­τε­λεί πλέ­ον τον τρί­το μεγα­λύ­τε­ρο προ­μη­θευ­τή στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας στην Ουκρα­νία μετά τις ΗΠΑ και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, σύμ­φω­να με γερ­μα­νι­κό ινστιτούτο.

Το γερ­μα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας είπε ότι το επό­με­νο βήμα για το Βερο­λί­νο είναι η απο­στο­λή «Leopard 1 A5», ενός παλαιό­τε­ρου μοντέ­λου, αφού πρώ­τα ανα­και­νι­στεί από την κατα­σκευά­στρια εται­ρεία. Στό­χος είναι μια αρχι­κή απο­στο­λή 25 «Leopard 1» μέχρι το καλο­καί­ρι, περί­που 80 μέχρι το τέλος του έτους και του­λά­χι­στον 100 ακό­μη το 2024.

Εν τω μετα­ξύ, ο υπουρ­γός Άμυ­νας της Ουκρα­νί­ας Ολε­ξίι Ρεζ­νί­κοφ είπε τη Δευ­τέ­ρα ότι οι πρώ­τες παρα­δό­σεις βρε­τα­νι­κών αρμά­των μάχης «Challenger» έφτα­σαν επί­σης στις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις, κάνο­ντας τη «θωρα­κι­σμέ­νη γρο­θιά τους πιο δυνα­τή» πριν από μια αντεπίθεση.

Πηγή: Financial Times μέσω 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο