Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφτασε και στην Ελλάδα του νέου στελέχους του (μεταλλαγμένου) κορωνοϊού

Την πρώ­τη του εμφά­νι­ση έκα­νε στην Ελλά­δα το νέο (μεταλ­λαγ­μέ­νο) στέ­λε­χος του κορω­νοϊ­ού. Πέντε Έλλη­νες πολί­τες και ένας Βρε­τα­νός υπή­κο­ος που βρέ­θη­καν θετι­κοί στον κορω­νο­ϊό κατά την άφι­ξή τους με πτή­ση από τη Μεγά­λη Βρε­τα­νία την Κυρια­κή και όταν πέρα­σαν από μορια­κό τεστ τέσ­σε­ρις από αυτούς εντο­πί­στη­καν να φέρουν τη μετάλ­λα­ξη του SARS-CoV‑2 που έχει παρου­σιά­σει τερά­στια μετα­δο­τι­κό­τη­τα στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Όλοι τους παρα­μέ­νουν φρου­ρού­με­νοι σε ξενο­δο­χείο καρα­ντί­νας, σύμ­φω­να με δημοσιεύματα.

Μιλώ­ντας στον Alpha, ο καθη­γη­τής Παθο­λο­γί­ας των Λοι­μώ­ξε­ων και μέλος της επι­τρο­πής του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, Χαρά­λα­μπος Γώγος, ερω­τη­θείς σχε­τι­κά δεν επι­βε­βαί­ω­σε την ύπαρ­ξη του μεταλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους στη χώρα μας, ωστό­σο υπο­γράμ­μι­σε πως είναι ανα­με­νό­με­νο να φτά­σει και στη χώρα μας.

«Ο μεταλ­λαγ­μέ­νος ιός δεν πρό­κει­ται να έχει σύνο­ρα, με τις μετα­κι­νή­σεις που γίνο­νται από τη μια χώρα στην άλλη θα έχου­με σίγου­ρα κρού­σμα­τα μεταλ­λαγ­μέ­νου ιού σε όλη την Ευρώ­πη και προ­φα­νώς θα υπάρ­ξουν και στη χώρα μας και φαί­νε­ται πως έχουν ήδη ανι­χνευ­τεί τέτοιου είδους στε­λέ­χη» είπε.

«Γι’ αυτό τον λόγο υπάρ­χει γενι­κώς αυτή η επι­φυ­λα­κτι­κό­τη­τα σε σχέ­ση με την μετα­δο­τι­κό­τη­τα και λόγω των εορ­τών και λόγω της παρου­σί­ας αυτού του ιού και στη Βρε­τα­νία υπήρ­χε αυτό και σε άλλες χώρες της Ευρώ­πης και είναι πολύ φυσι­κό να υπάρ­χει και στην Ελλά­δα» συμπλήρωσε.

«Δεν αλλά­ζει τα δεδο­μέ­να η παρου­σία μετάλ­λα­ξης στη χώρα μας. Είναι κάτι ανα­με­νό­με­νο. Φυσι­κά δεν ξέρου­με την έκτα­ση που έχει λάβει. Εμείς πρέ­πει να δού­με τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να, δηλα­δή ποια είναι η δια­σπο­ρά και ποια ήταν η επί­δρα­ση της κινη­τι­κό­τη­τας και αυτό μπο­ρεί να έχει συνέ­πειες στις κατα­γρα­φές των παρα­μέ­τρων της επι­δη­μιο­λο­γι­κές» κατέληξε.

Νωρί­τε­ρα και η Κύπρος είχε ανα­κοι­νώ­σει τον εντο­πι­σμό του νέου στε­λέ­χους του κορονοϊού.

Σημειώ­νε­ται ότι το νέο στέ­λε­χος του ιού έχει συσχε­τι­στεί με υψη­λό­τε­ρο ιικό φορ­τίο, ταχύ­τε­ρη δια­σπο­ρά και υψη­λό­τε­ρη μετα­δο­τι­κό­τη­τα έως και 70%. Το νέο στέ­λε­χος του ιού θεω­ρεί­ται ότι πιθα­νόν να έχει συμ­βά­λει έως έναν βαθ­μό στην αύξη­ση των κρου­σμά­των στην Ευρώ­πη και, κατά συνέ­πεια, στην αύξη­ση των νοσηλευόμενων.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο