Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφυγαν από τη ζωή η ζωγράφος Λίλη Παξιμαδά και ο αγιογράφος Χρήστος Παλαιοξάρης

Η Λίλη Παξι­μα­δά γεν­νή­θη­κε το 1936 στην Αθή­να και σπού­δα­σε στο Ελεύ­θε­ρο Σπου­δα­στή­ριο Καλών Τεχνών με δάσκα­λο τον Π. Τέτση. Πήρε μέρος σε πολ­λές ομα­δι­κές εκθέ­σεις: «Ελλά­δα – Χρώ­μα και Φως» 2020, Πολι­τι­στι­κό Κέντρο “Μελί­να” του Δήμου Αθη­ναί­ων, «ΕΛΛΑΔΑ “πεδίο πολέ­μου” ή θάλασ­σα Ειρή­νης;» 2019 δια­δι­κτυα­κή έκθε­ση του ΕΕΤΕ, «Μορ­φές» 2017 Παλαιό Δημαρ­χείο Γλυ­φά­δας, «Εικα­στι­κή Αγά­πη 2015» Δημο­τι­κή Πινα­κο­θή­κη Πει­ραιά, «Τα δέντρα, οι φίλοι μας» Μαΐ­ος 2012, Πολι­τι­στι­κό Κέντρο Φλοί­σβος Παλαιού Φαλή­ρου, στην 1η Μπιε­νά­λε Αθή­νας 2007, στις Πανελ­λή­νιες Καλ­λι­τε­χνι­κές Εκθέ­σεις τα έτη 1969, 1973, 1975 και 1987, στην Έκθε­ση Σύγ­χρο­νης Ελλη­νι­κής Ζωγρα­φι­κής και Χαρα­κτι­κής, Μόσχα 1988, διορ­γά­νω­ση ΕΕΤΕ κ.ά.

Υπήρ­ξε μέλος του Ομί­λου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επι­στη­μών Ελλά­δος. Ασχο­λή­θη­κε επί­σης με τη διδα­σκα­λία της ζωγρα­φι­κής σε ιδιω­τι­κά εργα­στή­ρια. Ήταν μέλος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών από το 1981.

Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Λίλη Παξιμαδά

Ο Χρή­στος Παλαιο­ξά­ρης γεν­νή­θη­κε το 1969 στο Ράτιν­γκεν της Γερ­μα­νί­ας και την επό­με­νη χρο­νιά η οικο­γέ­νειά του επέ­στρε­ψε στην Ελλά­δα. Ο πατέ­ρας του ήταν ιερέ­ας και απο­φά­σι­σε να γίνει αγιο­γρά­φος όταν συνει­δη­το­ποί­η­σε πως είχε ταλέ­ντο στη ζωγρα­φι­κή, το οποίο μπο­ρού­σε να συν­δυά­σει με την θρη­σκευ­τι­κή πίστη. Η αγιο­γρα­φία για τον Χρή­στο Παλα­ο­ξά­ρη δεν ήταν απλώς μια δου­λειά αλλά κάτι πολύ πιο σημα­ντι­κό. Σπού­δα­σε αγιο­γρα­φία στην Αθω­νιά­δα Εκκλη­σια­στι­κή Ακα­δη­μία, στο Άγιον Όρος, από το 1983 ως το 1987 με δάσκα­λο τον αγιο­γρά­φο Κων­στα­ντί­νο Ξενό­που­λο. Μαθή­τευ­σε επί­σης κοντά στον γέρο­ντα Μελέ­τιο Συκιώ­τη αγιο­γρά­φο, καλ­λι­γρά­φο και μου­σι­κό της βυζα­ντι­νής παρά­δο­σης αλλά και στον γέρο­ντα Μερ­κού­ριο άρι­στο γνώ­στη της αγιο­γρα­φί­ας και της τέχνης του στιλ­βω­τού χρυ­σού. Μέλος του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Αγιο­γρά­φων, ασχο­λή­θη­κε επαγ­γελ­μα­τι­κά με την αγιο­γρα­φία από το 1990 και φιλο­τέ­χνη­σε τοι­χο­γρα­φί­ες σε δεκά­δες Ιερούς Ναούς σε όλη την Ελλά­δα αλλά και φορη­τές εικό­νες που βρί­σκο­νται σε ιδιω­τι­κές συλλογές.

Ήταν μέλος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών από το 1999.

Έφυγε από τη ζωή ο αγιογράφος Χρήστος Παλαιοξάρης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο