Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφυγαν από τη ζωή η Ρόζα Ηλιού και η Γιούλια Γαζετοπούλου

Τη λύπη του για το θάνα­το της γλύ­πτριας Ρόζας Ηλιού-Κου­μί­δου και της ζωγρά­φου Γιού­λιας-Τρω­ά­δας Γαζε­το­πού­λου-Σταυ­ρί­δου εκφρά­ζει το ΔΣ του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος (ΕΕΤΕ). Παράλ­λη­λα εκφρά­ζει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στις οικο­γέ­νειες και στους οικεί­ους τους.

Η γλύ­πτρια Ρόζα Ηλιού-Κου­μί­δου απε­βί­ω­σε στις 6 Αυγού­στου σε ηλι­κία 92 ετών. Γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το 1926. Την περί­ο­δο 1950–1954 σπού­δα­σε στην Ανω­τά­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών Αθη­νών με καθη­γη­τή το Μιχά­λη Τόμπρο. Μετά τις σπου­δές της εργά­στη­κε στην Καμα­κού­ρα Ιαπω­νί­ας στα φημι­σμέ­να εργα­στή­ρια «R.Yamaguchi» και «T.Hirano», όπου ειδι­κεύ­τη­κε στην κερα­μι­κή, τη μελα­νο­γρα­φία, το Sumi‑E και την τέχνη του χαρ­τιού Origami.

Η πρώ­τη της ατο­μι­κή έκθε­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Αθή­να το 1964 και έκτο­τε ακο­λού­θη­σαν δεκά­δες άλλες, όπως και συμ­με­το­χές σε ομα­δι­κές εκθέ­σεις σε Ελλά­δα, Κύπρο, Αμε­ρι­κή, Γαλ­λία, κ.ά. Συμ­με­τεί­χε σε επτά Πανελ­λή­νιες Εκθέ­σεις από το 1960.

Έργα της βρί­σκο­νται στο Διε­θνές Μου­σείο Κερα­μι­κής της Φαγιάν­τσα Ιτα­λί­ας, στις συλ­λο­γές «Hudson» της Ουά­σιγ­κτον, σε Δημό­σιες Πινα­κο­θή­κες, σε ΟΤΑ, καθώς και σε πολ­λές συλ­λο­γές στην Ελλά­δα και το εξωτερικό.

Μέλος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Ελλά­δος από το 1966, συμ­με­τεί­χε επί σει­ρά ετών σε Επι­τρο­πές Κατά­τα­ξης και Κρί­σης καθώς και στην Εφο­ρεία Γλυ­πτι­κής. Διε­τέ­λε­σε εκπρό­σω­πος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου στην κρι­τι­κή επι­τρο­πή πολ­λών καλ­λι­τε­χνι­κών δια­γω­νι­σμών. Η κηδεία της θα γίνει σε στε­νό οικο­γε­νεια­κό κύκλο την Πέμ­πτη 9 Αυγούστου.

Η Γιού­λια-Τρω­ά­δα Γαζε­το­πού­λου-Σταυ­ρί­δου απε­βί­ω­σε στις 6 Αυγού­στου σε ηλι­κία 86 ετών. Γεν­νή­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη το 1932. Σπού­δα­σε στην Ανω­τά­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών Αθη­νών με δασκά­λους τους Ι. Μόρα­λη και Σ. Παπα­λου­κά και αργό­τε­ρα στην «Ecole des Beaux-Artes», Παρίσι.

Η πρώ­τη της ατο­μι­κή έκθε­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Αθή­να το 1959 και έκτο­τε ακο­λού­θη­σαν δεκά­δες άλλες, όπως και συμ­με­το­χές σε ομα­δι­κές εκθέ­σεις και performances σε Ελλά­δα, Αγγλία, Βέλ­γιο, Ιτα­λία, Γαλ­λία, Αμε­ρι­κή, Γερ­μα­νία κ.ά.

Εκπρο­σώ­πη­σε την Ελλά­δα σε διά­φο­ρες διε­θνείς Μπιε­νά­λε, όπου και βρα­βεύ­θη­κε επα­νει­λημ­μέ­να με βρα­βεία κρι­τών. Υπήρ­ξε από τους καλ­λι­τέ­χνες που εκφρά­στη­καν με πολ­λούς τρό­πους (video, performances, γλυ­πτι­κές κατα­σκευ­ές, happenings, conceptual art, land art, οπτι­κή ποί­η­ση), ενώ παράλ­λη­λα από τη δεκα­ε­τία του 1980 ασχο­λή­θη­κε με τη σκη­νο­θε­σία εκδη­λώ­σε­ων και οπτι­κο­α­κου­στι­κών θεα­μά­των με εικα­στι­κές της παρεμ­βά­σεις. Σχε­δί­α­σε τα σκη­νι­κά και τα κοστού­μια σε πλή­θος θεα­τρι­κών παραστάσεων.

Υπήρ­ξε η συν­δη­μιουρ­γός των χώρων Τέχνης — Έκφρα­σης «Galerie3», «Diana-Yiulia Down Town» και «Art Roof». Έργα της βρί­σκο­νται σε μου­σεία και πολ­λές συλ­λο­γές στην Ελλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό. Μέλος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Ελλά­δος από το 1977, συμ­με­τεί­χε σε Επι­τρο­πές Κατά­τα­ξης και Κρίσης.

Η εξό­διος ακο­λου­θία θα τελε­στεί στον Ι.Ν. Αγί­ου Διο­νυ­σί­ου Αρε­ο­πα­γί­του (οδός Σκου­φά, Κολω­νά­κι) την Πέμ­πτη 9 Αυγού­στου στις 12:00.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο