Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφυγαν από τη ζωή ο ζωγράφος Φίλιππος Χούντας και ο γραφίστας Μιχάλης Ιερωνυμίδης

ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ
Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
ΚΑΙ Ο ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΙΔΗΣ

Το Δ.Σ. του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφρά­ζει τη λύπη του για τους θανά­τους των μελών του, αφε­νός του ζωγρά­φου Φίλιπ­που Χού­ντα, που έφυ­γε από τη ζωή στις 18 Ιανουα­ρί­ου 2019 και αφε­τέ­ρου του γρα­φί­στα Μιχά­λη Ιερω­νυ­μί­δη, που απε­βί­ω­σε στις 28 Ιανουα­ρί­ου 2019.

Ο Φίλιπ­πος Χού­ντας γεν­νή­θη­κε στην Παια­νία Αττι­κής το 1943. 

Την περί­ο­δο 1972–1975 παρα­κο­λού­θη­σε ελεύ­θε­ρες σπου­δές ζωγρα­φι­κής στη Φλω­ρε­ντία με καθη­γη­τή το Luigi Cisternino του Πανε­πι­στη­μί­ου της Κατά­νια, και Ιστο­ρία της Τέχνης στην Academia di Belle Arti με καθη­γη­τή το Roberto Massota. Συνέ­χι­σε τις σπου­δές του σε Λον­δί­νο, Ισπα­νία και Περού­τζια. Το 1993 εγκα­τα­στά­θη­κε στα Κύθη­ρα όπου και άσκη­σε το επάγ­γελ­μα του ζωγράφου.
Συμ­με­τεί­χε στην Έκθε­ση Ζαπ­πεί­ου το 1975. Έργα του βρί­σκο­νται σε ιδιω­τι­κές και δημό­σιες συλ­λο­γές στην Ελλά­δα και το εξωτερικό.

Μέλος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών από το 2001.
Ο Μιχά­λης Ιερω­νυ­μί­δης γεν­νή­θη­κε στον Κρουσ­σώ­να Ηρα­κλεί­ου Κρή­της το 1946. 

Σπού­δα­σε γρα­φι­κές τέχνες στον Αθη­ναϊ­κό Τεχνο­λο­γι­κό Όμι­λο (Σχο­λές Δοξιά­δη) από όπου πήρε το πτυ­χίο του το 1968.

Εργά­στη­κε ως ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τί­ας στην τηλε­ό­ρα­ση, στη δια­φή­μι­ση και στη δια­κό­σμη­ση, κυρί­ως στον τομέα του βιβλί­ου (σχε­δί­α­ση, εικο­νο­γρά­φη­ση, εκδο­τι­κή επι­μέ­λεια). Παράλ­λη­λα δίδα­ξε σε ανώ­τε­ρες σχο­λές μαθή­μα­τα της ειδι­κό­τη­τάς του (σχο­λές Δοξιά­δη, Θ’ Μ.Δ.Τ.Σ., ΚΑΤΕΕ Αθη­νών, ιδιω­τι­κά ΙΕΚ). Έλα­βε μέρος σε δια­γω­νι­σμούς γρα­φι­στι­κής (πανελ­λή­νιος δια­γω­νι­σμός μακέ­τας για τον ΟΤΕ, δια­γω­νι­σμός αφί­σας για τη ΔΕΘ) και δια­κρί­θη­κε με βρα­βεία και επαίνους.

Οργά­νω­σε και επι­με­λή­θη­κε μεγά­λες πολι­τι­στι­κές εκδη­λώ­σεις (Γιορ­τές λόγου και τέχνης στα Ανώ­γεια της Κρή­της, Πατρι­νό Καρ­να­βά­λι κ.ά.).

Με την ιδιό­τη­τα του καλ­λι­τε­χνι­κού διευ­θυ­ντή του Συλ­λό­γου Φίλων Μου­σι­κής και Τεχνών Ζωγρά­φου καθιέ­ρω­σε από το 1994 μηνιαίο “Αφιέ­ρω­μα στο Θέα­τρο Σκιών” στο Κηπο­θέ­α­τρο του Δήμου Ζωγράφου.

Το 1991 επι­με­λή­θη­κε και είχε την παρα­γω­γή του cd “Τα τρα­γού­δια του Καρα­γκιό­ζη”. Το 1998, μαζί με τον Άθω Δανέλ­λη, ίδρυ­σαν το “Αρχείο Ελλη­νι­κού Θεά­τρου Σκιών” με σκο­πό την απο­κα­τά­στα­ση και αξιο­ποί­η­ση των θεα­τρι­κών κει­μέ­νων και των ιστο­ρι­κών στοι­χεί­ων του Ελλη­νι­κού Καραγκιόζη.

Έχει εκδώ­σει μελέ­τες με αντι­κεί­με­νο το Θέα­τρο Σκιών: “Πίσω απ’ τον μπερ­ντέ” (1998), “Αγα­πη­τέ Καρα­γκιό­ζη” (2001) και “Ο αθη­ναϊ­κός Καρα­γκιό­ζης του Αντώ­νη Μόλ­λα” (2003).
Συμ­με­τεί­χε ως δρα­μα­τουρ­γι­κός σύμ­βου­λος στο ανέ­βα­σμα του έργου του Αντώ­νη Μόλ­λα “Λίγα απ’ όλα” τον χει­μώ­να του 2001 στο θέα­τρο Σφεν­δό­νη από τον θία­σο της Άννας Κοκ­κί­νου και στο ανέ­βα­σμα του ίδιου έργου στην Κύπρο από την Ε.Θ.Α.Λ. το 2002.

Άρθρα και μελέ­τες του έχουν δημο­σιευ­τεί στον ημε­ρή­σιο και περιο­δι­κό τύπο.

Μέλος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Ελλά­δος από το 1999.

Η κηδεία του Φίλιπ­που Χού­ντα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε πριν λίγες ημέρες.

Η κηδεία του Μιχά­λη Ιερω­νυ­μί­δη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 30 Ιανουα­ρί­ου 2019 και ώρα 14:00 στο Κοι­μη­τή­ριο Ζωγράφου.

Το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στις οικο­γέ­νειες των εκλι­πό­ντων και στους οικεί­ους τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο