Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφυγε από τη ζωή ο Αγωνιστής του Αντιδικτατορικού Αγώνα, Βασίλης Αχτσής

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έφυγε από τη ζωή το μέλος του «ΣΦΕΑ 1967–1974»
ο Αγωνιστής του Αντιδικτατορικού Αγώνα,  Βασίλης Αχτσής

Ο “ΣΦΕΑ 1967–1974” απο­χαι­ρε­τά σήμε­ρα τον συνα­γω­νι­στή Βασί­λη Αχτσή που έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 78 χρό­νων, κτυ­πη­μέ­νος από την επά­ρα­τη νόσο.

Ο Βασί­λης Αχτσής γεν­νή­θη­κε το 1942 στην Πρώ­τη Σερ­ρών. Ένα χωριό γνω­στό από τον Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή, αλλά και από τους μεγά­λους αγώ­νες κατά των κατα­κτη­τών και κατά της ντό­πιας αντί­δρα­σης, κάτι που πολ­λοί αγνο­ούν για­τί επί δεκα­ε­τί­ες απα­γο­ρεύ­ο­νταν κάθε ανα­φο­ρά γι αυτήν. Εκεί, στη μετεμ­φυ­λιο­πο­λε­μι­κή Ελλά­δα των εκτά­κτων μέτρων, για να εντα­χθείς στις γραμ­μές της Αρι­στε­ράς και του Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος, έπρε­πε να το λέει η καρ­διά σου και να είσαι απο­φα­σι­σμέ­νος για όλα! Αυτός ήταν ο Βασί­λης! Μπή­κε στον αγώ­να από μικρό παιδί.

Εμπνευ­σμέ­νος από τους αγώ­νες του λαού της περιο­χής του Παγ­γαί­ου και τις κομ­μου­νι­στι­κές ιδέ­ες, οργα­νώ­θη­κε στη Δημο­κρα­τι­κή Νεο­λαία Λαμπρά­κη, ανα­δεί­χτη­κε σε στέ­λε­χος, συμ­με­τεί­χε στο Νομαρ­χια­κό Συμ­βού­λιο Ν. Σερ­ρών της οργάνωσης.

Συνε­λή­φθη από τη χού­ντα μόλις έγι­νε δικτα­το­ρία και μαζί με πολ­λούς νεο­λαί­ους από το νομό εξο­ρί­στη­κε στη Γυά­ρο και στη Λέρο. Το δε κατη­γο­ρη­τή­ριο της εκτό­πι­σης του ιδί­ου και των συνα­γω­νι­στών του, υπήρ­ξε η απο­τύ­πω­ση της σπου­δαί­ας δρά­σης του και απο­τε­λεί κατά­θε­ση στην ιστο­ρία του λαού και του ΚΚΕ και τίτλο τιμής για τον Βασίλη!

Ο Γιώρ­γος Φαρ­σα­κί­δης, απο­θα­νά­τι­σε τον Βασί­λη σε ένα γρά­φη­μα – σκί­τσο, όταν στή­ναν τη σκη­νή στον 5ο όρμο της Γυά­ρου το 1967, με μια πέτρα του νησιού — κολα­στη­ρί­ου των παλιών αγω­νι­στών στον ώμο! Συμ­βο­λι­κή κλη­ρο­νο­μιά αγώ­να που παρέ­λα­βε από τους παλιό­τε­ρους και  αφή­νει στους νεώ­τε­ρους!  Κρα­τή­θη­κε στην Γυά­ρο και τη Λέρο συνο­λι­κά 3 Χρόνια.

 

Μετά την μετα­πο­λί­τευ­ση δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα των οικο­δό­μων. Διε­τέ­λε­σε πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων Θεσ­σα­λο­νί­κης και μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής της Ομο­σπον­δί­ας Οικο­δό­μων Ελλά­δας. Από αυτές τις θέσεις ευθύ­νης συνέ­βα­λε στην οργά­νω­ση της πάλης και στους αγώ­νες για τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων στον κλά­δο των κατασκευών.

Ο Βασί­λης Αχτσής ήταν από τα πρώ­τα μέλη του “ΣΦΕΑ 1967–1974” στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και συμ­με­τεί­χε δρα­στή­ρια στις εκδη­λώ­σεις του.

Ο Βασί­λης Αχτσής υπήρ­ξε μέλος και στέ­λε­χος του ΚΚΕ για πολ­λά χρό­νια. Αφιέ­ρω­σε τη ζωή του στον αγώ­να για την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρωπο.

Ο “ΣΦΕΑ 1967–1974” απευ­θύ­νει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νειά του και τους οικεί­ους του.

Για το Δ.Σ. του “ΣΦΕΑ 1967–1974”

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο