Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφυγε από τη ζωή ο σεμνός μαχητής του Bayamo Ραμίρο Σάντσες Ντομίνγκες

Ο επα­να­στά­της μαχη­τής Ramiro Sánchez Domínguez επι­κε­φα­λής της επί­θε­σης στο στρα­τό­πε­δο Carlos Manuel de Céspedes στο Bayamo πέθα­νε το Σάβ­βα­το 29-Αυγ στην Αβά­να σε ηλι­κία 88 ετών, από πνευ­μο­νι­κό οίδη­μα (θρομ­βο­εμ­βο­λή).
Με από­φα­ση του ίδιου το σώμα του απο­τε­φρώ­θη­κε και οι στά­χτες θα πάρουν τη θέση τους κατα­τε­θούν στο Πάν­θε­ον των Βετε­ρά­νων στη Νεκρό­πο­λη της Κολόν

Γεν­νή­θη­κε στις 6 Ιου­λί­ου 1932 στην Αβά­να από  φτω­χή οικο­γέ­νεια, έτσι τέλειω­σε μόνο το 8τάξιο και στα 15 του, λόγω της οικο­γε­νεια­κής ανέ­χειας, άρχι­σε να εργά­ζε­ται σε μπα­κά­λι­κο παντο­πω­λείο και ταυ­τό­χρο­να σαν καθα­ρι­στής εδώ κι εκεί, μελε­τώ­ντας τη νύχτα σε ένα σχο­λείο της εκκλη­σί­ας φτά­νο­ντας την 9η τάξη.

Το 1951, λόγω των σχέ­σε­ών του με τους ηγέ­τες της Juventud Ortodoxa της γει­το­νιάς Santo Ángel, προ­σχώ­ρη­σε στην οργάνωση.
Υπό την επιρ­ροή των ιδε­ών του Eduardo Chibás, αρχη­γού του Partido del Pueblo Cubano Ortodoxo (PPCO)  ΣΣ |> «αρι­στε­ρό» λαϊ­κο-χρι­στια­νι­κό κόμ­μα –με «αντι­μπε­ρια­λι­στι­κές» αιχ­μές ιδρύ­θη­κε το 1947 –δια­λύ­θη­κε το 1952, συμ­με­τεί­χε στον αγώ­να και στις κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στη δια­φθο­ρά κυβερνήσεων.

Όταν το πρα­ξι­κό­πη­μα του Fulgencio Batista ολο­κλη­ρώ­θη­κε το 1952, ο Ramiro Sánchez είναι ένας από τους νέους που συνε­χί­ζουν τον πολι­τι­κό αγώ­να αλλά πλέ­ον επη­ρε­α­σμέ­νος από τις ιδέ­ες του Fidel.

Συμ­με­τέ­χει σε στρα­τιω­τι­κή εκπαί­δευ­ση στο Πανε­πι­στή­μιο της Αβά­νας και αλλού. Τη νύχτα της 28ης Ιαν-1953, συμ­με­τεί­χε στη μεγά­λη λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση «Marcha de las Antorchas» (η πορεία με τους δαυ­λούς για τα 100χρονα του José Martí και στη συνέ­χεια περ­νά­ει στην παρανομία.

Στις 24 Ιου­λί­ου ανέ­λα­βε την απο­στο­λή από το Φιντέλ να μετα­φέ­ρει κάσες με όπλα, στο­λές και υλι­κό στο Μπα­γιά­μο, που ολο­κλη­ρώ­θη­κε με επιτυχία.
Μαζί με την υπό­λοι­πη ομά­δα μαχη­τών, συμ­με­τεί­χε στην επί­θε­ση στους στρα­τώ­νες Carlos Manuel de Céspedes σε αυτήν την πόλη, από την οποία κατά­φε­ρε με μεθο­δι­κές τακτι­κές κινή­σεις να μην αιχμαλωτιστεί.

26 de Julio

Μετά τα γεγο­νό­τα της 26ης Ιου­λί­ου, συνε­χί­ζει στον παρά­νο­μο αγώ­να στην Αβά­να και απο­κτά­ει επα­φή με τους συντρό­φους του, που πέρα­σαν από δίκη και φυλα­κί­στη­καν κρα­τή­θη­καν στο Presidio Modelo της Isla de Pinos.

La celebración del 26 de Julio proyecta nuevos compromisos del pueblo en el desarrollo político económico y social

Μπρο­στά στις νέες απαι­τή­σεις πολι­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής ανάπτυξης

Με τον Θρί­αμ­βο της Επα­νά­στα­σης, του ανα­τέ­θη­καν αρμο­διό­τη­τες στο Υπουρ­γείο Επι­κοι­νω­νιών και από το 1960 άρχι­σε να εκτε­λεί καθή­κο­ντα στη Στρα­τιω­τι­κή Αντι­κα­τα­σκο­πεία (Contrainteligencia Militar CIM) για αρκε­τά χρόνια.
Το 1967 διο­ρί­στη­κε Γραμ­μα­τέ­ας περιο­χής του ΚΚ Κού­βας στην περι­φέ­ρεια Guane και αργό­τε­ρα του Consolación del Sur.FAR - Cuba

Το 1975 βοη­θά­ει πάλι  στο στρα­τό (επι­κε­φα­λής ο Ραούλ Κάστρο Ρουζ) και το 1977 επέ­στρε­ψε στη CIM μέχρι το 1979. Το 1980 έγι­νε μέλος της Corporación CIMEX, όπου εργά­στη­κε μέχρι την απο­χώ­ρη­σή του το 1986.

ΣΣ |> Η «Corporación CIMEX» απο­τε­λεί κρα­τι­κό όμι­λο επι­χει­ρή­σε­ων, με βάση την πρω­τεύ­ου­σα της Κού­βας, που βοη­θά­ει την οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη και στα­θε­ρό­τη­τα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Απο­τε­λεί­ται από 80+ εται­ρεί­ες, με 10 εδα­φι­κά υπο­κα­τα­στή­μα­τα σε όλο το νησί και εξει­δι­κευ­μέ­να τμή­μα­τα που περι­λαμ­βά­νουν μεγά­λους και σημα­ντι­κούς τομείς της κου­βα­νι­κής οικονομίας.

Ο Ramiro υπήρ­ξε μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας από το 1966.
Υπη­ρέ­τη­σε ως γραμ­μα­τέ­ας περιο­χών και σε άλλες θέσεις και συνέ­βα­λε στη δημιουρ­γία της Asociación de Combatientes de la Revolución Cubana (Ένω­ση Μαχη­τών της Κου­βα­νέ­ζι­κης Επα­νά­στα­σης), στην οποία είχε ενερ­γή καισυμμετοχή.

Apoyamos a Fidel La Habana 26 de julio de 1959

Σε στη­ρί­ζου­με Φιδέλ! — Αβά­να 26 Ιού­λη 1959

Για τις υπη­ρε­σί­ες του στην Πατρί­δα έλα­βε σημα­ντι­κές ανα­γνω­ρί­σεις και μετάλ­λια, μετα­ξύ των οποί­ων: Combatiente de la Clandestinidad, Medalla Combatiente de Playa Girón, Medalla 28 de Septiembre, Medalla Aniversario 50 de la Seguridad del Estado και για την 20ή, 30ή, 40ή, 50ή και 60ή επέ­τειο του επα­να­στα­τι­κού στρα­τού του νησιού Fuerzas Armadas Revolucionarias de Cuba (FAR)

Αυτός ο σεμνός και απλός μαχη­τής, που επι­τέ­θη­κε στους στρα­τώ­νες Bayamo, δια­κρι­νό­ταν πάντα από την ειλι­κρί­νεια και την πίστη στον Φιντέλ, τον Ραούλ και την Επανάσταση.


Πηγή |>granma.cu<|

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο