Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Πίτερ Χολ

Πέθα­νε σε ηλι­κία 86 ετών ο σερ Πίτερ Χολ, ο σπου­δαί­ος βρε­τα­νός σκη­νο­θέ­της και ιδρυ­τής της Royal Shakespeare Company, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Βασι­λι­κό Εθνι­κό Θέα­τρο, του οποί­ου υπήρ­ξε διευθυντής.

Ο Χολ έφυ­γε χθες Δευ­τέ­ρα από τη ζωή στο University College Hospital, όπου νοση­λευό­ταν, έχο­ντας δίπλα του την οικο­γέ­νειά του, ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του το Εθνι­κό Θέα­τρο. Το 2011 είχε δια­γνω­στεί με άνοια.

“Ο Πίτερ Χολ ήταν ένας διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νος θεα­τρι­κός σκη­νο­θέ­της και ιμπρε­σά­ριος, η επιρ­ροή του οποί­ου στην καλ­λι­τε­χνι­κή ζωή της Βρε­τα­νί­ας τον 20ο αιώ­να ήταν απα­ρά­μιλ­λη”, προστίθεται.

Η καριέ­ρα του αριθ­μού­σε περισ­σό­τε­ρα από 50 χρό­νια. Περί­που στα 25 του χρό­νια ανέ­βα­σε σε παγκό­σμια πρώ­τη στην αγγλι­κή γλώσ­σα το έργο του Σάμιου­ελ Μπέ­κετ “Περι­μέ­νο­ντας τον Γκο­ντό” και το 1960, σε ηλι­κία 29 ετών, ίδρυ­σε το Royal Shakespeare Company, του οποί­ου ήταν διευ­θυ­ντής μέχρι το 1968.

Το 1973 διο­ρί­στη­κε διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού Θεά­τρου και ήταν υπεύ­θυ­νος για την μετε­γκα­τά­στα­σή του από το θέα­τρο Old Vic στη σημε­ρι­νή του θέση, σε ένα ειδι­κά κατα­σκευα­σμέ­νο χώρο στο Σάουθ Μπανκ του Τάμεση.

Ο συνά­δελ­φός του, ο Ρού­φους Νόρις διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού, τόνι­σε το εξής: «Στε­κό­μα­στε όλοι στους ώμους γιγά­ντων και οι ώμοι του Πίτερ Χολ στή­ρι­ξαν ολό­κλη­ρο το βρε­τα­νι­κό θέα­τρο όπως το γνωρίζουμε».

«Χάθη­κε ένα σπου­δαίο πνεύ­μα» δήλω­σε από την πλευ­ρά του ο Κρεγκ Νότραν, ο σημε­ρι­νός καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής της Royal Shakespeare Company (RSC).

Εκτός από μεγά­λες θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις, ο Χολ είχε σκη­νο­θε­τή­σει και παρα­στά­σεις όπε­ρας, ενώ περι­στα­σια­κά ασχο­λή­θη­κε με τον κινη­μα­το­γρά­φο και την τηλεόραση.

Παράλ­λη­λα, είχε δώσει αγώ­να για να πεί­σει τις κυβερ­νή­σεις από όλο το πολι­τι­κό φάσμα να δια­τη­ρή­σουν τη δημό­σια χρη­μα­το­δό­τη­ση για τις τέχνες, αν και θεω­ρού­σε ότι οι πολι­τι­κοί δεν κατα­νο­ούν το ζήτημα.

Ανά­με­σα στις πολ­λές παγκό­σμιες πρε­μιέ­ρες που είχε σκη­νο­θε­τή­σει είναι τα έργα «Επι­στρο­φή» του Χάρολντ Πίντερ και το «Αμα­ντέ­ους» του Πίτερ Σάφερ.

Η τελευ­ταία του παρα­γω­γή στο Εθνι­κό ήταν η «Δωδέ­κα­τη Νύχτα» του Σαίξ­πηρ το 2011. Ο Χολ είχε έξι παι­διά και εννέα εγγόνια.

Ο Πίτερ Χολ γεν­νή­θη­κε στις 22 Νοεμ­βρί­ου 1930 στο Σάφολκ της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας. Μονα­χο­παί­δι αγρο­τι­κής οικο­γέ­νειας με πατέ­ρα ανθρα­κω­ρύ­χο και αργό­τε­ρα διοι­κη­τι­κό υπάλ­λη­λο, δεν είχε μεγά­λη επα­φή με την τέχνη.

Όμως, από τα 14 του χρό­νια θέλη­σε να γίνει σκη­νο­θέ­της, πριν καν μπο­ρέ­σει να αντι­λη­φθεί τι σημαί­νει αυτό το επάγγελμα.

Η πορεία του άρχι­σε από ερα­σι­τε­χνι­κές παρα­στά­σεις στο Πανε­πι­στή­μιο του Κέι­μπριτζ για να ακο­λου­θή­σουν παρα­στά­σεις στο Λον­δί­νο, και σαιξ­πη­ρι­κά έργα στο Στράτφορντ.

Το 1973 αντι­κα­τέ­στη­σε τον σερ Λόρενς Ολί­βιε στη διευ­θυ­ντι­κή θέση του Βασι­λι­κού Εθνι­κού Θεά­τρου, όπου παρέ­μει­νε ως το 1988.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο