Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Έφυγε» η Ταμίλα Γιαμπρόβα, Πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας

Στις 3 Σεπτέμ­βρη έφυ­γε από τη ζωή η συντρό­φισ­σα Ταμί­λα Για­μπρό­βα, Πρό­ε­δρος της Ένω­σης Κομ­μου­νι­στών Ουκρα­νί­ας, αρχι­συ­ντά­κτρια του ρωσό­φω­νου θεω­ρη­τι­κού περιο­δι­κού «Μαρ­ξι­σμός και Σύγ­χρο­νη Επο­χή». Tη σχε­τι­κή είδη­ση ανα­κοί­νω­σε με θλί­ψη η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ.

Η σ. Ταμί­λα Για­μπρό­βα, ήταν οικο­νο­μο­λό­γος κι αντι­πά­λε­ψε με όλες της τις δυνά­μεις την αντε­πα­να­στα­τι­κή δια­δι­κα­σία στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, που οδή­γη­σε στην παλι­νόρ­θω­ση του καπιταλισμού.

Συμ­με­τεί­χε δρα­στή­ρια στο κίνη­μα της «Μαρ­ξι­στι­κής Πλατ­φόρ­μας στο ΚΚΣΕ» και στη συνέ­χεια στην προ­σπά­θεια ανα­συ­γκρό­τη­σης του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος στα εδά­φη της ΕΣΣΔ και στο διε­θνές επί­πε­δο. Από το 1991 ήταν επι­κε­φα­λής της Ένω­σης των Κομ­μου­νι­στών Ουκρα­νί­ας κι από το 1995 άρχι­σε να εκδί­δει το θεω­ρη­τι­κό περιο­δι­κό «Μαρ­ξι­σμός και Σύγ­χρο­νη Εποχή».

Η Ταμί­λα Για­μπρό­βα από την πρώ­τη στιγ­μή στή­ρι­ξε την προ­σπά­θεια των Διε­θνών Συνα­ντή­σε­ων των Κομ­μου­νι­στι­κών κι Εργα­τι­κών Κομ­μά­των, που ξεκί­νη­σαν με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ κι ενερ­γά συνέ­βα­λε στις συζη­τή­σεις, που διε­ξά­γο­νταν στη­ρί­ζο­ντας την πάλη με τον οπορ­του­νι­σμό και τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, για την επα­να­στα­τι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος. Στή­ρι­ξε τόσο τη συγκρό­τη­ση της «Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας», όσο και τη «Διε­θνή Κομ­μου­νι­στι­κή Επιθεώρηση».

Οι κομ­μου­νι­στές της Ελλά­δας θα τη θυμού­νται επι­πλέ­ον για­τί συνέ­βα­λε με τις τοπο­θε­τή­σεις της και στο θεω­ρη­τι­κό συμπό­σιο, που διορ­γά­νω­σε το περιο­δι­κό πολι­τι­κό θεω­ρη­τι­κό όργα­νο της ΚΕ του ΚΚΕ, η «Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση» (15 – 16/12/2007), με θέμα: «Ζητή­μα­τα της έρευ­νας σχε­τι­κά με τις αιτί­ες της νίκης της αντε­πα­νά­στα­σης και καπι­τα­λι­στι­κής παλι­νόρ­θω­σης με επί­κε­ντρο την ΕΣΣΔ».

Παρά την προ­χω­ρη­μέ­νη ηλι­κία της η σ. Ταμί­λα Για­μπρό­βα, που έφυ­γε από τη ζωή στα 92 χρό­νια της, εντυ­πω­σί­α­ζε όχι μόνον για την ακρά­δα­ντη πίστη της στην υπό­θε­ση της εργα­τι­κής τάξης, στη σοσια­λι­στι­κή-κομ­μου­νι­στι­κή κοι­νω­νία, αλλά και για τις βαθιές γνώ­σεις της κοσμο­θε­ω­ρί­ας του επι­στη­μο­νι­κού σοσια­λι­σμού, της σοσια­λι­στι­κής εμπει­ρί­ας, καθώς και για τη ζωντά­νια της, τη μαχη­τι­κό­τη­τα και την ενερ­γη­τι­κό­τη­τά της.

Αυτή η αγω­νι­στι­κή μορ­φή της, που δεν κάμ­φθη­κε, ούτε και με το τελευ­ταίο αντι­κομ­μου­νι­στι­κό «τσου­νά­μι» στην Ουκρα­νία, θα πρέ­πει να φωτί­ζει το δρό­μο όλων των κομ­μου­νι­στών, ώστε να ανα­πλη­ρω­θεί η απώ­λεια της σ. Ταμί­λα Για­μπρό­βα, απώ­λεια όχι μόνον για το εργα­τι­κό κίνη­μα της πρώ­ην ΕΣΣΔ, αλλά και για το διε­θνές κίνημα.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα ειλι­κρι­νή του συλ­λυ­πη­τή­ριά στην οικο­γέ­νεια και στους κομ­μου­νι­στές της Ουκρα­νί­ας και συνο­λι­κό­τε­ρα της πρώ­ην ΕΣΣΔ.

Αντί για στε­φά­νι το ΚΚΕ θα συμ­βά­λει στην έκδο­ση του επό­με­νου τεύ­χους του περιο­δι­κού «Μαρ­ξι­σμός και Σύγ­χρο­νη Επο­χή», που προ­ε­τοί­μα­ζε η συντρό­φισ­σα Ταμί­λα Γιαμπρόβα.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, απέ­στει­λε συλ­λυ­πη­τή­ριο μήνυ­μα προς την Ένω­ση Κομ­μου­νι­στών Ουκρα­νί­ας, για την απώ­λεια της Ταμί­λα Για­μπρό­βα. Η συντρό­φισ­σα Ταμί­λα Για­μπρό­βα, ήταν πρό­ε­δρος της Ένω­σης Κομ­μου­νι­στών Ουκρα­νί­ας, αρχι­συ­ντά­κτρια του ρωσό­φω­νου θεω­ρη­τι­κού περιο­δι­κού «Μαρ­ξι­σμός και Σύγ­χρο­νη Εποχή».

Παρα­θέ­του­με το μήνυ­μα που απέ­στει­λε ο Δ. Κουτσούμπας:

«Προς την Ένω­ση Κομ­μου­νι­στών Ουκρανίας

Σύντρο­φοι,

Με μεγά­λη θλί­ψη πλη­ρο­φο­ρή­θη­κα την απώ­λεια της σ. Ταμί­λα Για­μπρό­βα, Προ­έ­δρου της Ένω­σης Κομ­μου­νι­στών Ουκρα­νί­ας και αρχι­συ­ντά­κτριας του περιο­δι­κού ”Μαρ­ξι­σμός και Σύγ­χρο­νη Εποχή”.

Η σ. Ταμί­λα Για­μπρό­βα έχαι­ρε μεγά­λης εκτί­μη­σης του ΚΚΕ, όχι μόνον για­τί επέ­λε­ξε το δρό­μο του αγώ­να, κόντρα στο ρεύ­μα της αντε­πα­νά­στα­σης, αλλά και για­τί με τις γνώ­σεις και το έργο της συνέ­δρα­με στη συλ­λο­γι­κή προ­σπά­θεια διε­ρεύ­νη­σης των αιτιών ανα­τρο­πής του σοσια­λι­σμού, στή­ρι­ξε με τις ανε­ξά­ντλη­τες προ­σω­πι­κές δυνά­μεις της την πάλη με τον οπορ­του­νι­σμό, συνέ­βα­λε στην πορεία επα­να­στα­τι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινήματος.

Το ΚΚΕ τιμά την ακού­ρα­στη, τη μαχη­τι­κή και επι­στη­μο­νι­κά καταρ­τι­σμέ­νη κομ­μου­νί­στρια Ταμί­λα Γιαμπρόβα.

Παρα­κα­λώ να μετα­φέ­ρε­τε τα συλ­λυ­πη­τή­ριά μου στην οικο­γέ­νειά της και σε όλους τους συντρό­φους της.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο