Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Έφυγε» σε ηλικία 91 ετών ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής Βαγγέλης Γκούφας

Ο γνω­στός δημιουρ­γός γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να τον Ιανουά­ριο του 1925. Σπού­δα­σε νομι­κά. Ξεκί­νη­σε να εργά­ζε­ται ως δημο­σιο­γρά­φος και από πολύ νωρίς ασχο­λή­θη­κε με το θέα­τρο ως σενα­ριο­γρά­φος. Ομοί­ως στη συνέ­χεια ασχο­λή­θη­κε με τον κινη­μα­το­γρά­φο, το ραδιό­φω­νο και τη τηλε­ό­ρα­ση καθώς και με τη δια­φη­μι­στι­κή εται­ρία «Γνώ­μη».

Ο Βαγ­γέ­λης Γκού­φας έχει γρά­ψει πολ­λά θεα­τρι­κά έργα, κινη­μα­το­γρα­φι­κά σενά­ρια, πρω­τό­τυ­πα ραδιο­φω­νι­κά σκετς και παρ­λά­τες, πολ­λές δια­σκευ­ές για τη τηλε­ό­ρα­ση και στί­χους πολ­λών τρα­γου­διών γνω­στών συν­θε­τών όπως των Χατζι­δά­κι, Θεο­δω­ρά­κη, Ξαρ­χά­κου, Κου­νά­δη, Πλέσ­σα κ.ά., από τα οποία και ξεχώ­ρι­σαν το «Όνει­ρο δεμέ­νο», «Χάθη­κε το φεγ­γά­ρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυ­τά», «Το σύν­νε­φο έφε­ρε βρο­χή» κ.ά. Οι πρώ­τες του ραδιο­φω­νι­κές συνερ­γα­σί­ες ήταν σε κεί­με­να της ραδιο­φω­νι­κής μακρό­χρο­νης σει­ράς «Μικρή πικρή μου αγά­πη». Ανά­με­σα στα θεα­τρι­κά του έργα ξεχω­ρί­ζουν τα μονό­πρα­κτα: «Το κρα­τη­τή­ριο», «Η επι­στρο­φή του ευερ­γέ­τη», «Η οργή», «Μικρή παρέν­θε­ση», καθώς και τα «Μια πόρ­τα δραχ­μές 500», «Το έμπα και έβγα του κόσμου», «Μη πατά­τε τη χλόη» που συνέ­γρα­ψε με τον Β. Ανδρε­ό­που­λο. Παράλ­λη­λα έγρα­ψε και πολ­λές ποι­η­τι­κές συλλογές.

Ο Βαγ­γέ­λης Γκού­φας ήταν ο ιδρυ­τής του θεα­τρι­κού σχη­μα­τι­σμού «Δωδε­κά­τη Αυλαία» και ιδρυ­τι­κό μέλος της Ένω­σης Σενα­ριο­γρά­φων Ελλά­δος. Επί­σης είναι μέλος της Ένω­σης Ελλή­νων Θεα­τρι­κών Συγ­γρα­φέ­ων και του Ελλη­νι­κού Κέντρου του Διε­θνούς Ινστι­τού­του Θεά­τρου. Το 2006 η Ένω­ση Σενα­ριο­γρά­φων Ελλά­δος τον τίμη­σε ιδιαί­τε­ρα για τη συνο­λι­κή πλού­σια καλ­λι­τε­χνι­κή του προσφορά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο