Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έχουν τα αγαπημένα μακαρόνια πρόβλημα ίματζ;

Λαχτα­ρι­στές μακα­ρο­νά­δες με κιμά ή κρέ­μα γάλα­κτος θα απο­τε­λούν σύντο­μα παρελ­θόν; Θα πάρουν τη θέση τους άρα­γε μακα­ρό­νια από φύκια, φακές και ρίζες; Θα επι­βλη­θούν τελι­κά οι τάσεις της υγιει­νής διατροφής;

Μακα­ρό­νια με κιμά, καρ­μπο­νά­ρα, σπαγ­γέ­τι με μανι­τά­ρια, με κόκ­κι­νη σάλ­τσα… Δεν έχει τέλος ο κατά­λο­γος των ζυμα­ρι­κών και οι συντα­γές που μπο­ρεί κανείς να μαγει­ρέ­ψει. Ωστό­σο το τελευ­ταίο διά­στη­μα όποιος πάει στο σου­περ­μάρ­κετ δια­πι­στώ­νει πως υπάρ­χουν όλο και περισ­σό­τε­ρα είδη ζυμα­ρι­κών φτιαγ­μέ­να όμως από δια­φο­ρε­τι­κά υλι­κά, όπως για παρά­δειγ­μα φύκια, ρίζες, όσπρια. Στό­χος είναι τα νέα αυτά είδη ζυμα­ρι­κών να είναι πιο υγιεινά.

Για τους Γερ­μα­νούς τα ζυμα­ρι­κά είναι απα­ραί­τη­το πιά­το στο τρα­πέ­ζι. Σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση του Ινστι­τού­του Forsa που διε­ξή­χθη κατ’ εντο­λή του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Δια­τρο­φής και Γεωρ­γί­ας τα δυο τρί­τα των ερω­τη­θέ­ντων απά­ντη­σαν πως τα ζυμα­ρι­κά είναι το αγα­πη­μέ­νο τους φαγη­τό. Μόνο τα φαγη­τά με κρέ­ας μπο­ρού­σαν να τα ανταγωνιστούν.

Η μέση ετή­σια κατα­νά­λω­ση για ένα Γερ­μα­νό κινεί­ται περί­που στα 8 κιλά ενώ το 1980, η ποσό­τη­τα κυμαι­νό­ταν στα 4 κιλά. «Υπάρ­χει μια διαρ­κώς αυξα­νό­με­νη τάση στην κατα­νά­λω­ση» δηλώ­νει ο Αλε­ξά­ντερ Γες, πρό­ε­δρος της Ένω­σης Σιτη­ρών και Οικο­νο­μί­ας. Το 50% των εισα­γω­γών προ­έρ­χε­ται από την Ιταλία.

Η τάση που επι­κρα­τεί γενι­κό­τε­ρα είναι προς το πιο υγιει­νό φαγη­τό και για το λόγο αυτό έχουν γεμί­σει τα ράφια των σου­περ­μάρ­κετ με ροφή­μα­τα σόγιας αντί γάλα­κτος ή κομ­μά­τια τόφου ως υπο­κα­τά­στα­το των αλλαντικών.

makaronia1

Ζυμαρικά που δεν παχαίνουν

Εάν προ­σέ­ξει κανείς πιο προ­σε­κτι­κά θα δια­πι­στώ­σει πως όλα αυτά τα εναλ­λα­κτι­κά ζυμα­ρι­κά κάνουν κακό στο ίματζ των παρα­δο­σια­κών ζυμα­ρι­κών και αυτό για­τί φιγου­ρά­ρουν ως καλύ­τε­ρα για τη σιλου­έ­τα επει­δή δεν παχαίνουν.

Εκστρα­τεί­ες για δίαι­τες με λίγους υδα­τάν­θρα­κες, χωρίς γλου­τέ­νη ή vegan ρίχνουν ακό­μα πιο πολύ λάδι στη φωτιά. Εν τω μετα­ξύ κυκλο­φο­ρούν όλο και περισ­σό­τε­ρα ζυμα­ρι­κά από ρεβί­θι, φύκια ή κάστα­να. Οι παρα­σκευα­στές προ­έρ­χο­νται από την Ολλαν­δία αλλά και τη Γερμανία.

Η εται­ρεία Govida από το κρα­τί­διο της Ρηνα­νί­ας Παλα­τι­νά­του εδώ και δυο με τρία χρό­νια κερ­δί­ζει διαρ­κώς έδα­φος με τα ζυμα­ρι­κά χωρίς γλου­τέ­νη και πλού­σια σε πρω­τε­ΐ­νες. Τα ζυμα­ρι­κά από φακές είναι από τα πιο επι­τυ­χη­μέ­να από τα συνο­λι­κά 200 προ­ϊ­ό­ντα της εται­ρεί­ας. Πελά­τες τους δεν είναι μόνο άνθρω­ποι που έχουν δυσα­νε­ξία στη γλου­τέ­νη αλλά και άλλοι, οι οποί­οι θέλουν απλώς να τρέ­φο­νται πιο σωστά και πιο υγιει­νά. Σύμ­φω­να όμως με την διευ­θύ­ντρια παρα­γω­γής, ο αριθ­μός των πωλή­σε­ων παρου­σιά­ζει μεί­ω­ση μια και ο αντα­γω­νι­σμός αυξά­νε­ται και παίρ­νει μερί­διο από την αγορά.

Όσον αφο­ρά τώρα τα κλα­σι­κά ζυμα­ρι­κά, ο κλά­δος δεν φοβά­ται τον αντα­γω­νι­σμό από τα εναλ­λα­κτι­κά προ­ϊ­ό­ντα. «Υπάρ­χει μια τάση και μετά από πέντε χρό­νια υπάρ­χει η αντί­θε­τη τάση» λέει ο Γκί­ντο Γερε­μί­ας από την Ένω­ση Παρα­σκευα­στών Ζυμα­ρι­κών και προ­σθέ­τει πως τα κλα­σι­κά ζυμα­ρι­κά κατέ­χουν το 90% της γερ­μα­νι­κής αγοράς.

Οι κλα­σι­κές μακα­ρο­νά­δες με λίγα λόγια παρα­μέ­νουν ασυναγώνιστες.

Deutsche Welle / Αντό­νια Χόφ­μαν / Μαρία Ρηγούτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο