Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έως και δύο μέτρα η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο, μέχρι το τέλος του αιώνα

Από μισό έως και τα δύο μέτρα ανα­μέ­νε­ται να φθά­σει, σε πολ­λές περιο­χές της Μεσο­γεί­ου, η άνο­δος της στάθ­μης της θάλασ­σας, εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Αυτό έκα­νε γνω­στό ο Αλέσ­σιο Σάτ­τα, συντο­νι­στής του Medwet (The Mediterranean Wetlands Initiative), παρου­σιά­ζο­ντας τη σχε­τι­κή επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη, τονί­ζο­ντας ότι «δεν πρό­κει­ται να μεί­νει ανε­πη­ρέ­α­στη καμία απο­λύ­τως ανθρώ­πι­νη δρα­στη­ριό­τη­τα στις ακτές της Μεσο­γεί­ου», και πρό­σθε­σε ότι «ολό­κλη­ρες περιο­χές, ακό­μα και χωριά θα οδη­γη­θούν στον αφα­νι­σμό». «Αυτή η βίαιη και από­το­μη μετα­βο­λή της στάθ­μης της θάλασ­σας, εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, δε δίνει περι­θώ­ριο στο οικο­σύ­στη­μα να προ­σαρ­μο­στεί και έτσι ανα­μέ­νο­νται σημα­ντι­κές απώ­λειες στη βιο­ποι­κι­λό­τη­τα, αλλά και στις ανθρω­πο­γε­νείς δρα­στη­ριό­τη­τες τις επό­με­νες δεκα­ε­τί­ες», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρό­ε­δρος του Φορέα Δια­χεί­ρι­σης Δέλ­τα Έβρου και Σαμο­θρά­κης και περι­βαλ­λο­ντο­λό­γος Ανδρέ­ας Αθανασιάδης.

Όπως εξή­γη­σε ο κ. Σάτ­τα, στο πλαί­σιο συνά­ντη­σης δημο­σιο­γρά­φων και ειδι­κών από τη Μεσό­γειο στο Ορι­στά­νο της Σαρ­δη­νί­ας, που διορ­γά­νω­σε το IUCN σε συνερ­γα­σία με το Medwet και το Ίδρυ­μα Medsea, «η Μεσό­γειος είναι το hot spot των hot spot της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής. Θερ­μαί­νε­ται κατά 20% γρη­γο­ρό­τε­ρα από τις υπό­λοι­πες θάλασ­σες του κόσμου, ενώ η άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας της ανα­μέ­νε­ται να φθά­σει τους 2,2 βαθ­μούς μέχρι το 2040 και τους 3,8 μέχρι το τέλος του αιώ­να». Όπως εξή­γη­σε, «η άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας της θάλασ­σας σε συν­δυα­σμό με την αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας του αέρα και τη μετα­βο­λή των βρο­χο­πτώ­σε­ων είναι οι αιτί­ες που δημιουρ­γούν το θερ­μο­δυ­να­μι­κό φαι­νό­με­νο της ανό­δου της στάθ­μης των υδά­των της». Η Μεσό­γειος περι­λαμ­βά­νει χιλιά­δες χωριά, καθώς επί­σης και δεκα­πέ­ντε μεγαλουπόλεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο