Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έως και 50% ακριβότερη η λαγάνα — Φτάνει στα 3 ευρώ

Ακρι­βό­τε­ρο το σαρα­κο­στια­νό τρα­πέ­ζι κατά 7,8%, ακρι­βό­τε­ρα σε ποσο­στό από 10% έως και 50%, θα προ­μη­θευ­τούν φέτος την Καθα­ρά Δευ­τέ­ρα την παρα­δο­σια­κή λαγά­να οι κατα­να­λω­τές στον νομό Θεσ­σα­λο­νί­κης, με τους αρτο­ποιούς να δηλώ­νουν πλέ­ον αδυ­να­μία να απορ­ρο­φή­σουν τις μεγά­λες αυξή­σεις στις πρώ­τες ύλες. Αντί­στοιχ αθα κυμαν­θούν οι τιμές και στην Αθή­να όσο και στην περιφέρεια.

«Μετά από τέσ­σε­ρα χρό­νια στα­θε­ρών τιμών, στα 2 ευρώ/τεμάχιο, φέτος οι κατα­να­λω­τές θα προ­μη­θευ­τούν την Καθα­ρά Δευ­τέ­ρα την παρα­δο­σια­κή λαγά­να σε τιμή από 2,20 ευρώ/τεμάχιο έως και 3 ευρώ/τεμάχιο», λέει μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρό­ε­δρος του σωμα­τεί­ου αρτο­ποιών «Ο Προ­φή­της Ηλί­ας», Έλσα Κου­κου­μέ­ρια, σπεύ­δο­ντας να επι­ση­μά­νει, «μόνο το σου­σά­μι το τελευ­ταίο τετρά­μη­νο το πλη­ρώ­νου­με ακρι­βό­τε­ρα κατά 50 λεπτά/κιλό, με την τιμή του στα 2,25 ευρώ/κιλό, από 1,75 ευρώ/κιλό. Εάν συμπε­ρι­λά­βει κάποιος και τις δύο αθό­ρυ­βες αυξή­σεις στο αλεύ­ρι τον Σεπτέμ­βριο και την υψη­λή του βου­τύ­ρου και συνυ­πο­λο­γί­σει και τα πάγια έξο­δα του αρτο­ποιεί­ου, αλλά και τις φορο­λο­γι­κές και ασφα­λι­στι­κές υπο­χρε­ώ­σεις του επαγ­γελ­μα­τία, αντι­λαμ­βά­νε­ται αμέ­σως ότι η μικρή αυτή αύξη­ση είναι μονόδρομος».

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά η ίδια επι­σή­μα­νε ότι μπο­ρεί μεν την ημέ­ρα της Καθα­ράς Δευ­τέ­ρας, να σχη­μα­τί­ζο­νται ουρές έξω από τους φούρ­νους, αλλά «στην τσέ­πη του φούρ­να­ρη ζήτη­μα να μπαί­νουν 10–20 λεπτά/τεμάχιο και το ποσό αυτό δεν απο­τε­λεί καν καθα­ρό κέρ­δος, αφού δεν συνυ­πο­λο­γί­ζο­νται τα εργα­τι­κά και οι οικο­νο­μι­κές υπο­χρε­ώ­σεις. Το 69,5% του­λά­χι­στο, επί της τιμής του κάθε προ­ϊ­ό­ντος που που­λά­με, πάει απευ­θεί­ας στο κρά­τος», υπενθύμισε

Στο πλαί­σιο αυτό, υπο­γράμ­μι­σε ότι ο φούρ­να­ρης ναι μεν θέλει να δια­τη­ρή­σει ή και να αυξή­σει την πελα­τεία του, αλλά φρο­ντί­ζει του­λά­χι­στον να μην βου­λιά­ξει ακό­μη πιο βαθιά στα χρέη και στο πλαί­σιο αυτό επι­σή­μα­νε ότι ήδη ο νομός Θεσ­σα­λο­νί­κης μετρά κατά 30 λιγό­τε­ρα αρτο­ποιεία και πρό­σθε­σε ότι «από τα ενα­πο­μεί­να­ντα 616 τα 50 φυτο­ζω­ούν, βρί­σκο­νται στο κόκ­κι­νο». Επι­ση­μαί­νε­ται ότι συνο­λι­κά στα αρτο­πω­λεία του νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης κατα­σκευά­ζο­νται και πωλού­νται πάνω από 450.000 λαγά­νες την Καθα­ρά Δευτέρα.

«Ευχές» για τόνωση τουλάχιστον της ψυχολογίας

Την ευχή «του­λά­χι­στον την ημέ­ρα της Καθα­ράς Δευ­τέ­ρας να τονω­θεί η ψυχο­λο­γία του φούρ­να­ρη», εξέ­φρα­σε η κ. Κου­κου­μέ­ρια, προ­σθέ­το­ντας ότι οι επαγ­γελ­μα­τί­ες του κλά­δου «το έχουν πραγ­μα­τι­κά ανά­γκη, αφού το δίμη­νο Ιανουα­ρί­ου ‑Φεβρουα­ρί­ου κατα­γρά­φη­κε μεί­ω­ση τζί­ρου κατά 30% του­λά­χι­στον, συγκρι­τι­κά με το αντί­στοι­χο περ­σι­νό διάστημα».

Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «κάπο­τε οι 40 ημέ­ρες της Σαρα­κο­στής απο­τε­λού­σαν τις πιο δυνα­τές ημέ­ρες για τον φούρ­να­ρη», η ίδια ανα­γνώ­ρι­σε ότι «έχουν περά­σει ανε­πι­στρε­πτί οι επο­χές που οι κατα­να­λω­τές χτυ­πού­σαν την πόρ­τα του εργα­στη­ρί­ου μας στις 5 το πρωί προ­κει­μέ­νου να αγο­ρά­σουν λαγά­να, αφού από τους 100 προς 10ετίας, σήμε­ρα ζήτη­μα να προ­σέλ­θουν 15» και σημεί­ω­σε ότι, «ακό­μη και αυτοί οι λίγοι που έρχο­νται ειλι­κρι­νά βάζουν ένα χαμό­γε­λο στα χεί­λη μας».

Μετα­ξύ άλλων η ίδια τόνι­σε ότι η «παρα­σκευή της παρα­δο­σια­κής λαγά­νας που γίνε­ται με το χέρι, απο­τε­λεί μια επί­πο­νη δια­δι­κα­σία 12 ωρών. Την Καθα­ρά Δευ­τέ­ρα, θα πρέ­πει ο κάθε φούρ­νος να δου­λέ­ψει από τις 21:00 το βρά­δυ της Κυρια­κής, μέχρι τις 15:00 το μεση­μέ­ρι της επο­μέ­νης», προ­κει­μέ­νου να αντα­πο­κρι­θεί στη μεγά­λη ζήτη­ση. «Όπως γίνε­ται αντι­λη­πτό», πρό­σθε­σε, «για να ψηθούν οι ποσό­τη­τες που απαι­τού­νται (ως και 700 τεμά­χια η μέση κατα­νά­λω­ση ανά μαγα­ζί), θα πρέ­πει ο φούρ­να­ρης να πλη­ρώ­σει τρι­πλό μερο­κά­μα­το, τη στιγ­μή που το περι­θώ­ριο κέρ­δους για τον αρτο­ποιό είναι συμπιεσμένο».

Η κ. Κου­κου­μέ­ρια επι­σή­μα­νε ότι δυστυ­χώς οι Έλλη­νες κατα­να­λω­τές εξα­κο­λου­θούν να μην είναι «εκπαι­δευ­μέ­νοι» στην αγο­ρά ψωμιού, αφού συχνά αγο­ρά­ζουν κατε­ψυγ­μέ­νο χωρίς να το γνω­ρί­ζουν. «Δια­πι­στώ­νου­με κάθε χρό­νο το ίδιο σκη­νι­κό να επα­να­λαμ­βά­νε­ται. Επει­δή ακρι­βώς την ημέ­ρα της Καθα­ράς Δευ­τέ­ρας τα περισ­σό­τε­ρα κατα­στή­μα­τα είναι κλει­στά, οι κατα­να­λω­τές προ­μη­θεύ­ο­νται από το φούρ­νο το φρέ­σκο και παρα­δο­σια­κό και μετά, για έναν μήνα του­λά­χι­στον, μάς προ­τι­μούν στις αγο­ρές τους, αφού φυσι­κά κατα­λα­βαί­νουν τη δια­φο­ρά στον ουρα­νί­σκο τους».

«Εμπλουτισμένη» ή παραδοσιακή λαγάνα;

Ανα­φο­ρι­κά με τις …εμπλου­τι­σμέ­νες λαγά­νες που κυκλο­φο­ρούν, με λια­στή τομά­τα και ελιά ή και άλλα είδη, η ίδια σημεί­ω­σε «το μάρ­κε­τινγκ δεν έχει μόνο θετι­κό αντί­κτυ­πο. Και όταν μιλά­με για αλλοί­ω­ση των εθί­μων και της παρά­δο­σης, εμέ­να δεν με βρί­σκει σύμ­φω­νη». Επι­σή­μα­νε, δε, ότι ορι­σμέ­να αρτο­ποιεία στον νομό Θεσ­σα­λο­νί­κης δοκι­μά­ζουν «προ­σμί­ξεις» για χάρη του μάρ­κε­τινγκ, αλλά γενι­κά, όπως τόνι­σε «είμα­στε παρα­δο­σια­κοί στις προ­τι­μή­σεις μας. Ο κύριος όγκος αφο­ρά σε παρα­δο­σια­κό προ­ϊ­όν τόσο σε επί­πε­δο κατα­σκευ­ής, όσο και κατανάλωσης».

Λαγά­να, η πρω­τα­γω­νί­στρια της Καθα­ράς Δευτέρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο