Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ήρθαν για να μείνουν μόνιμα τα αμερικάνικα κατασκοπευτικά drones — Υπεγράφη παράταση παραμονής ενός χρόνου στην 110 ΠΜ

Ολο και περισ­σό­τε­ρο «εμβα­θύ­νε­ται η συνερ­γα­σία» ΗΠΑ — Ελλά­δας και εμπλέ­κε­ται η χώρα μας στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και αντα­γω­νι­σμούς στην περιοχή.

Σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα του hellasjournal.com (Μιχά­λη Ιγνα­τί­ου)  πριν από λίγες ημέ­ρες υπε­γρά­φη συμ­φω­νία ανά­με­σα στην Ελλά­δα και την Αμε­ρι­κή που αφο­ρά την επέ­κτα­ση για ένα επι­πλέ­ον έτος παρα­μο­νής των Αμε­ρι­κα­νι­κών Μη Επαν­δρω­μέ­νων Αερο­σκα­φών «MQ‑9 Reaper» που εδρεύ­ουν εδώ και έξι μήνες στην 110 Πτέ­ρυ­γα Μάχης της Λάρισας.

Με επί­ση­μη κυβερ­νη­τι­κή φιέ­στα πριν λίγο και­ρό, παρό­ντος του Αμε­ρι­κα­νού πρέ­σβη, ανα­κοι­νώ­θη­κε και επι­σή­μως η έναρ­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων από τη Λάρι­σα αμε­ρι­κα­νι­κών μη επαν­δρω­μέ­νων «αερο­χη­μά­των» (UAV, πολύ μεγα­λύ­τε­ρα από τα γνω­στό­τε­ρα drones) τύπου MQ‑9 «Reaper» («Θερι­στής»). Τα αμε­ρι­κα­νι­κά UAV έχουν τις τεχνι­κές δυνα­τό­τη­τες να κάνουν συλ­λο­γή πλη­ρο­φο­ριών σε μια εκτε­τα­μέ­νη ζώνη, από τη Βόρεια Αφρι­κή μέχρι τη Λευ­κο­ρω­σία και τη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Σε εκεί­νη τη φιέ­στα ο κ. Πάιατ ήταν απο­κα­λυ­πτι­κός όσον αφο­ρά το ρόλο που επι­φυ­λάσ­σει η κυβέρ­νη­ση Τσί­πρα στη χώρα  στη χώρα: «Είναι μια εξαι­ρε­τι­κή από­δει­ξη της εμβά­θυν­σης της συνερ­γα­σί­ας μας στην άμυ­να και την ασφά­λεια, όπως συζη­τή­θη­καν από τον πρω­θυ­πουρ­γό κ. Τσί­πρα και τον Πρό­ε­δρο Τραμπ τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βριο στην Ουά­σιγ­κτον. Είναι επί­σης μια από­δει­ξη του ρόλου που παί­ζει η Ελλά­δα ως πυλώ­νας στα­θε­ρό­τη­τας, ως ισχυ­ρός σύμ­μα­χος στο ΝΑΤΟ και ως χώρα με εξαι­ρε­τι­κή γεω­γρα­φία και δυνα­τό­τη­τες. Ετσι και εμείς, ως αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, δεσμευό­μα­στε να χτί­σου­με πάνω σε αυτό το θεμέ­λιο σε συνερ­γα­σία με τους Ελλη­νες συμ­μά­χους μας προ­κει­μέ­νου να επι­τύ­χου­με και να δια­τη­ρή­σου­με την ασφά­λεια και τη στα­θε­ρό­τη­τα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Αιγαί­ου και της Ανα­το­λι­κής Μεσογείου».

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι τη λει­τουρ­γία της 110 Πτέ­ρυ­γας Μάχης ως αμε­ρι­κά­νι­κης βάσης για τα μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη είχε καταγ­γεί­λει με ανα­κοί­νω­σή του το Εργα­τι­κό Κέντρο Λάρι­σας, το οποίο σημεί­ω­νει ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ «συνει­δη­τά εμπλέ­κει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τη χώρα μας στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και στους πολέ­μους που εξε­λίσ­σο­νται στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, για την εξα­σφά­λι­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης των ενερ­γεια­κών πόρων και αγο­ρών και τη μεγα­λύ­τε­ρη πρό­σβα­ση των ντό­πιων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων σ’ αυτό το γιουρούσι.

Η ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη πρόσ­δε­ση της κυβέρ­νη­σης με τις επι­διώ­ξεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιο­χή, η ενί­σχυ­ση της παρου­σί­ας τους στο Αιγαίο και στη χώρα μας, η παρα­χώ­ρη­ση στις ΗΠΑ βάσης κατα­σκο­πευ­τι­κών drones στην 110 Πτέ­ρυ­γα Μάχης της Λάρι­σας, η στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία με το Ισρα­ήλ και την Αίγυ­πτο όχι μόνο δεν παρέ­χουν καμία ασφά­λεια για το λαό μας και τους γει­το­νι­κούς λαούς, αλλά, όπως δεί­χνει και το παρά­δειγ­μα της Συρί­ας και άλλων χωρών, μόνο νέους κιν­δύ­νους εγκυμονούν».

Η διοί­κη­ση του Εργα­τι­κού Κέντρου της πόλης καταγ­γέλ­λει αυτήν την επι­κίν­δυ­νη για τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα πολι­τι­κή και απαι­τεί να κλεί­σουν τώρα η βάση των ΗΠΑ για τα drones στην 110 Πτέ­ρυ­γα Μάχης της Λάρι­σας και όλες οι ξένες βάσεις που είναι στη χώρα. Να απο­δε­σμευ­τεί η χώρα από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να επι­στρέ­ψουν άμε­σα όλες οι Ενο­πλες Δυνά­μεις μας που βρί­σκο­νται έξω από τα σύνο­ρα. Να στα­μα­τή­σει η κυβέρ­νη­ση να πλη­ρώ­νει 4 δισ. ευρώ ετη­σί­ως για τους πολε­μι­κούς σκο­πούς του ΝΑΤΟ και να δια­τε­θούν αυτά για τις εργα­τι­κές — λαϊ­κές ανάγκες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο