Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε τάφος 4.400 χρόνων

Ο τάφος ενός υψη­λό­βαθ­μου ιερέα που κατα­σκευά­σθη­κε πάνω από 4.400 χρό­νια πριν ανα­κα­λύ­φθη­κε στην νεκρό­πο­λη της Σακά­ρα κοντά στο Κάι­ρο από αιγυ­πτια­κή αρχαιο­λο­γι­κή απο­στο­λή, ανα­κοί­νω­σαν οι αιγυ­πτια­κές αρχές.

Ο τάφος του ιερέα που ονο­μά­ζε­ται «Wahtye» ανή­κει στην 5η δυνα­στεία (ανά­με­σα στο 2.500 και 2.300 π.Χ.) και τοπο­θε­τεί­ται στην βασι­λεία του φαραώ Νεφε­ρίρ­καρ, σύμ­φω­να με το υπουρ­γό Αρχαιο­τή­των της Αιγύπτου.

Ο τάφος είναι σε εξαι­ρε­τι­κή κατά­στα­ση, το εσω­τε­ρι­κό του είναι δια­κο­σμη­μέ­νο με γλυ­πτά που ανα­πα­ρι­στούν σκη­νές με τον κάτο­χο του τάφου, την μητέ­ρα του, την σύζυ­γό του και την οικο­γέ­νειά του. Υπάρ­χουν επί­σης πολυά­ριθ­μες εσο­χές με αγάλ­μα­τα που ανα­πα­ρι­στούν τον ιερέα και μέλη της οικο­γέ­νειάς του.

Τον Νοέμ­βριο, στην ίδια περιο­χή, οι αιγυ­πτια­κές αρχές είχαν ανα­κοι­νώ­σει την ανα­κά­λυ­ψη επτά τάφων, τέσ­σε­ρις από τους οποί­ους χρο­νο­λο­γού­νται 6.000 χρό­νια πριν, από την ίδια αιγυ­πτια­κή αρχαιο­λο­γι­κή απο­στο­λή. Οι αρχαιο­λό­γοι έφε­ραν στο φως μεγά­λο αριθ­μό σκα­ρα­βαί­ων και μου­μιο­ποι­η­μέ­νων γατών.

Η Σακά­ρα, νότια του Καΐ­ρου, είναι μία τερά­στια νεκρό­πο­λη στην οποία βρί­σκε­ται η γνω­στή κλι­μα­κω­τή πυρα­μί­δα του φαραώ Ζοζέρ, η πρώ­τη πυρα­μί­δα της περιό­δου των φαραώ.

Το μνη­μείο, το οποίο κατα­σκευά­σθη­κε περί το 2.700 π.Χ. από τον αρχι­τέ­κτο­να Ιμχο­τέπ, θεω­ρεί­ται ένα από τα αρχαιό­τε­ρα μνη­μεία στην επι­φά­νεια της γης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο