Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αίγυπτος – Βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας;

Μια σήραγ­γα μέσα σε στρώ­μα­τα βρά­χου (13 μέτρα κάτω από το ναό με μήκος 1,305 χλμ και ύψος 2μ) ανα­κα­λύ­φθη­κε κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύ­πτου και μπο­ρεί να οδη­γή­σει στον χαμέ­νο τάφο της Κλεοπάτρας.

Ο βρά­χος χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως «γεω­με­τρι­κό θαύ­μα» και λέγε­ται ότι μοιά­ζει με τη σήραγ­γα του Ευπα­λί­νου στο ελλη­νι­κό νησί της Σάμου – που θεω­ρεί­ται ένα από τα πιο σημα­ντι­κά μηχα­νι­κά επι­τεύγ­μα­τα του κλα­σι­κού κόσμου.

Η αρχαιο­λό­γος Kathleen Martinez από το Πανε­πι­στή­μιο του San Domingo είναι πεπει­σμέ­νη για περισ­σό­τε­ρο από μια 10ετία, ότι ο τελευ­ταί­ος φαραώ της Αιγύ­πτου, η Κλε­ο­πά­τρα και του ερα­στής της Μάρ­κος Αντώ­νιος “ανα­παύ­θη­καν” στο ναό και είναι βέβαιο ότι η σήραγ­γα θα μπο­ρού­σε να είναι ο δρό­μος προς αυτήν την σπου­δαία ανακάλυψη.

Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις των αρχαιο­λό­γων η ήττα από τον Οκτα­βια­νό οδή­γη­σε τον Μάρ­κο Αντώ­νιο στην αυτο­κτο­νία ‑ωστό­σο, πριν τη δική της αυτο­χει­ρία, η Κλε­ο­πά­τρα είχε κάνει τα σχέ­διά της για να ταφούν από κοι­νού. Η αρχαιο­λό­γος δήλω­σε στο Heritage Key ότι υπάρ­χει πολύ μικρή πιθα­νό­τη­τα η βασί­λισ­σα να έχει ταφεί εκεί και αν ισχύ­ει κάτι τέτοιο, αυτή θα είναι «η πιο σημα­ντι­κή ανα­κά­λυ­ψη του 21ου αιώνα».

«Η ανα­σκα­φή απο­κά­λυ­ψε ένα τερά­στιο θρη­σκευ­τι­κό κέντρο με τρία ιερά, μια ιερή λίμνη, περισ­σό­τε­ρα από 1.500 αντι­κεί­με­να, προ­το­μές, αγάλ­μα­τα, χρυ­σά κομ­μά­τια, μια τερά­στια συλ­λο­γή νομι­σμά­των που απει­κο­νί­ζουν τον Μέγα Αλέ­ξαν­δρο, τη βασί­λισ­σα Κλε­ο­πά­τρα και τους Πτο­λε­μαί­ους», είπε η Martinez στο CNN. «Η πιο ενδια­φέ­ρου­σα ανα­κά­λυ­ψη είναι το σύμπλεγ­μα των σηράγ­γων που οδη­γούν στη Μεσό­γειο Θάλασ­σα και οι βυθι­σμέ­νες κατα­σκευ­ές», πρό­σθε­σε. Η εξε­ρεύ­νη­ση αυτών των υπο­βρύ­χιων κατα­σκευών θα είναι το επό­με­νο στά­διο της ανα­ζή­τη­σής της για τον χαμέ­νο τάφο της βασί­λισ­σας της Αιγύ­πτου — ένα ταξί­δι που ξεκί­νη­σε το 2005.

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

«Η επι­μο­νή μου δεν πρέ­πει να συγ­χέ­ε­ται με την εμμο­νή. Θαυ­μά­ζω την Κλε­ο­πά­τρα ως ιστο­ρι­κό χαρα­κτή­ρα, μαθή­τρια, γλωσ­σο­λό­γο, μητέ­ρα και φιλό­σο­φο. Έπε­σε θύμα προ­πα­γάν­δας από τους Ρωμαί­ους, με στό­χο να δια­στρε­βλώ­σουν την εικό­να της», είπε: «Ήταν μια μορ­φω­μέ­νη γυναί­κα, πιθα­νώς η πρώ­τη που σπού­δα­σε επί­ση­μα στο στην Αλε­ξάν­δρεια, το κέντρο του πολι­τι­σμού στην επο­χή της».

Όταν Ρωμαί­ος στρα­τη­γός, πέθα­νε στην αγκα­λιά της, η Κλε­ο­πά­τρα αυτο­κτό­νη­σε αμέ­σως μετά, επι­τρέ­πο­ντας σε μια ιερή άσπι­δα να την δαγκώ­σει ( σσ. αν και αυτό το ερπε­τό έχει συν­δε­θεί από και­ρό με τον πολι­τι­σμό της αρχαί­ας Αιγύ­πτου, οι ιστο­ρι­κοί πιστεύ­ουν ότι ο αιγυ­πτια­κός συμ­βο­λι­σμός ανα­φε­ρό­ταν σε μια οχιά ή ένα είδος κόμπρας –οι άσπι­δες δεν είναι εγγε­νή στην Αίγυπτο)

Κατά τη διάρ­κεια των ανα­σκα­φών, οι αρχαιο­λό­γοι βρή­καν μέρος της σήραγ­γας να έχει βυθι­στεί κάτω από τα νερά της Μεσο­γεί­ου, ενώ επι­στη­μο­νι­κές πηγές δεί­χνουν ότι του­λά­χι­στον 23 σει­σμοί έπλη­ξαν τις αιγυ­πτια­κές ακτές μετα­ξύ 320 μ.Χ- 1303 μ.Χ. Παράλ­λη­λα έχουν βρε­θεί αγγεία, θραύ­σμα­τα αγγεί­ων και ένα ορθο­γώ­νιο μπλοκ από ασβε­στό­λι­θο, μετα­δί­δει η Dailymail.

Μέσα στον ναό έχουν βρε­θεί νομί­σμα­τα με εικό­νες και τα ονό­μα­τα της βασί­λισ­σας Κλε­ο­πά­τρας, του Μεγά­λου Αλε­ξάν­δρου και άλλων απο­κε­φα­λι­σμέ­νων αγαλ­μά­των, όπως και αγάλ­μα­τα με τη θεά Ίσι­δα. Τώρα, είπε η Martinez, βρι­σκό­μα­στε στην «αρχή ενός νέου ταξι­διού» — υπο­βρύ­χιες ανασκαφές.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού και Αρχαιο­τή­των, η αιγυ­πτια­κή ακτο­γραμ­μή έχει χτυ­πη­θεί από σει­σμούς κατά τη διάρ­κεια των αιώ­νων, με απο­τέ­λε­σμα τμή­μα­τα του Taposiris Magna να καταρ­ρεύ­σουν και να βυθι­στούν κάτω από τα κύμα­τα. Αυτό είναι που η Martinez και η ομά­δα θα δουν στη συνέχεια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο