Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αίτημα πτυχιούχων Ιατρικής στον υπ. Υγείας γα αποκατάσταση αναγνωρισμένης αδικίας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ 2020 ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣΤΟΥ ΑΠΘΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ

Κύριε Υπουρ­γέ!

Εμείς οι πτυ­χιού­χοι 2020 της Ιατρι­κής Σχο­λής του Α.Π.Θ. απευ­θυ­νό­μα­στε σε σας και ζητά­με να «διορ­θώ­σε­τε» την κατά­φω­ρη αδι­κία που εκτυ­λίσ­σε­ται σε βάρος μας και αφο­ρά στη δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής αιτή­σε­ων προς τον Πανελ­λή­νιο Ιατρι­κό Σύλ­λο­γο (ΠΙΣ) για την από­κτη­ση της βεβαί­ω­σης άδειας άσκη­σης επαγ­γέλ­μα­τος, απα­ραί­τη­το έγγρα­φο στην κατά­θε­ση αιτή­σε­ων για έναρ­ξη ιατρι­κής ειδικότητας.

Η ένστα­σή μας έχει να κάνει με τις ενέρ­γειες στο κρί­σι­μο αυτό σημείο, από τον ΠΙΣ.

Συγκε­κρι­μέ­να ο ΠΙΣ στην ανα­κοί­νω­σή του«Ενημέρωση για τις Άδειες Ασκή­σε­ως Επαγ­γέλ­μα­τος» (28/07/2020)διαβεβαίωνε πως«… όσοι πτυ­χιού­χοι υπο­βάλ­λουν αίτη­ση για λήψη Βεβαί­ω­σης Άδειας Άσκη­σης Επαγ­γέλ­μα­τος από τις 5 Αυγού­στου 2020, θα λάβουν τη σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση υπο­βο­λής αίτη­σης στην οποία θα ανα­γρά­φε­ται ο Αριθ­μός Πρω­το­κόλ­λου, μαζι­κά την Παρα­σκευή 14 Αυγού­στου 2020 μετά τις 15:00, προ­κει­μέ­νου να την κατα­θέ­σουν στις αντί­στοι­χες Περι­φέ­ρειες για να μπουν στη σει­ρά ανα­μο­νής για ειδικότητα.»

Όμως, στις 06/08/2020 δια­πι­στώ­σα­με πως η δια­δι­κα­σία αυτή δεν τηρή­θη­κε και παρα­κάμ­φθη­κε από τον ίδιο τον ΠΙΣ, καθώς «είδα­με» ότι ορι­σμέ­νοι συμ­φοι­τη­τές μας είχαν λάβει τις βεβαιώ­σεις άδειας ασκή­σε­ως επαγ­γέλ­μα­τος ήδη από τις 05/08/2020 και 06/08/2020!

Σε έγγρα­φη δια­μαρ­τυ­ρία μας,ο ΠΙΣ απά­ντη­σε με ανα­κοί­νω­σή του στις 07/08/2020, ότι αυτό έγι­νε λαθε­μέ­να: «… Στις 16:00, λόγω του τερά­στιου όγκου, απε­στά­λη­σαν μέσω ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου 286 απα­ντη­τι­κά μηνύ­μα­τα, με τους κωδι­κούς πληρωμής,που συνο­δεύ­ο­νταν εκ παρα­δρο­μής και με τους αριθ­μούς πρω­το­κόλ­λου των αιτή­σε­ων, τους οποί­ους δεν έπρε­πε να έχουν οι αιτού­ντες στην κατο­χή τους πριν από τις 14/08/2020, όπως προ­έ­βλε­πε η αρχι­κή από­φα­ση του ΠΙΣ».(«Ανακοίνωση σχε­τι­κά με την υπο­βο­λή αδειών άσκη­σης ιατρι­κού επαγ­γέλ­μα­τος στις5/8/2020»)

Θεω­ρού­με ότι η ανα­γνώ­ρι­ση ενός λάθους, έχει αξία όταν αυτό –το λάθος –διορ­θώ­νε­ται. Θεω­ρού­με, επί­σης, ότι ζού­με σε μία ευνο­μού­με­νη χώρα, όπου η αρχή της νομι­μό­τη­τας, της ισό­τη­τας και της χρη­στής διοί­κη­σης εξα­κο­λου­θούν να ισχύ­ουν και να τηρούνται.

Γι’ αυτό ζητά­με από εσάς:

α) να ακυ­ρω­θούν όσες αιτή­σεις πτυ­χιού­χων έγι­ναν δεκτές (!) και πήραν σει­ρά προ­τε­ραιό­τη­τας (!) για ανα­μο­νή Ειδι­κό­τη­τας στις Υ.ΠΕ. της χώρας ήδη από τις 05/08/2020 και εξής.

και β) να ισχύ­σει ως ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης υπο­βο­λής των αιτή­σε­ων στις λίστες ανα­μο­νής για ειδι­κό­τη­τα στις Υ.ΠΕ. της χώρας η 17/08/2020, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι όλοι οι πτυ­χιού­χοι έχουν λάβει από τον ΠΙΣ τη Βεβαί­ω­ση Άδειας Άσκη­σης Επαγγέλματος.

Ενδια­φερ­θεί­τε, κύριε Υπουργέ,ώστε να μην χαθεί η εμπι­στο­σύ­νη των πολι­τών προς τους θεσμούς και να μην επι­κρα­τή­σουν η ανι­σό­τη­τα και τα και­ρο­σκο­πι­κά συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων.Ας μην γίνει αιτία η ολι­γω­ρία σας να θεω­ρή­σει κανείς ότι στη χώρα αυτή, η αδι­κία είναι ισχυ­ρό­τε­ρη από το δίκαιο, η ανο­μία από τη νομι­μό­τη­τα, η αυθαι­ρε­σία από τη χρη­στή διοίκηση.

Θεσ­σα­λο­νί­κη 10/08/2020

«Κατά­φο­ρη αδι­κία σε βάρος των νέων πτυ­χιού­χων Ιατρικής»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο