Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΑΔΕ / Υπουργείο Υγείας, ενημέρωση για κορωνοϊό SARS-CoV‑2 COVID-19

Το παρα­κά­τω ηλε­κτρο­νι­κό μήνυ­μα σχε­τι­κά με τον κορο­νο­ϊό, στάλ­θη­κε από την Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή Δημο­σί­ων Εσό­δων (ΑΑΔΕ), εκ μέρους του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, με σκο­πό την ενημέρωση.
ℹ️  Το παρα­θέ­του­με αυτού­σιο, με τις όποιες επι­φυ­λά­ξεις σχε­τι­κά τόσο με την επι­στη­μο­νι­κή πλη­ρό­τη­τα, όσο και ‑κυρί­ως, σχε­τι­κά με ζητή­μα­τα που «απα­ξιεί» να ασχο­λη­θεί και που έχουν να κάνουν με τον γενι­κευ­μέ­νο απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κό πανι­κό (κάκι­στο σύμ­βου­λο) και την δαμό­κλειο σπά­θη της «παν­δη­μί­ας» των ΜΜΕ όσο και των ΜΚΔ.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV‑2;
Ο νέος κορω­νο­ϊ­ός-2019 ονο­μά­ζε­ται τώρα SARS-CoV‑2, ενώ η ασθέ­νεια που προ­κα­λεί ονο­μά­ζε­ται COVID-19. O ιός ανι­χνεύ­θη­κε πρώ­τη φορά το Δεκέμ­βριο του 2019 στην περιο­χή Γιου­χάν της Κίνας και έκτο­τε έως σήμε­ρα έχει δια­σπα­ρεί σε περισ­σό­τε­ρες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Απο­τε­λεί ένα νέο στέ­λε­χος κορω­νοϊ­ού που μέχρι τότε δεν είχε απο­μο­νω­θεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρό­πος μετά­δο­σης του ιού;
Παρό­λο που ο ιός προ­έρ­χε­ται από τα ζώα, μετα­δί­δε­ται από άνθρω­πο σε άνθρω­πο. Η μετά­δο­ση θεω­ρεί­ται ότι γίνε­ται κυρί­ως μέσω του ανα­πνευ­στι­κού με στα­γο­νί­δια από το φτέρ­νι­σμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περί­πτω­ση της νόσου θεω­ρεί­ται περισ­σό­τε­ρο μεταδοτική;
Ένα περι­στα­τι­κό θεω­ρεί­ται περισ­σό­τε­ρο μετα­δο­τι­κό όταν εμφα­νί­ζει συμ­πτώ­μα­τα, αλλά θα μπο­ρού­σε να είναι μετα­δο­τι­κό και στην ασυμ­πτω­μα­τι­κή φάση. Δεν γνω­ρί­ζου­με το ποσο­στό των ασυμ­πτω­μα­τι­κών κρου­σμά­των, ούτε τον ακρι­βή ρόλο που παί­ζουν στη μετά­δο­ση του SARS-CoV‑2, πιθα­νο­λο­γεί­ται όμως πως είναι μικρό­τε­ρο από αυτό των συμ­πτω­μα­τι­κών περι­πτώ­σε­ων της νόσου.

Ποια είναι τα συμ­πτώ­μα­τα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμ­πτώ­μα­τα της νόσου περι­λαμ­βά­νουν τα κατω­τέ­ρω: Πυρε­τός, βήχας, πονό­λαι­μος, αρθραλ­γί­ες, μυαλ­γί­ες, κατα­βο­λή και δυσκο­λία στην αναπνοή.

Πόσοι ασθε­νείς εμφα­νί­ζουν σοβα­ρή νόσο; 
Οι περισ­σό­τε­ροι ασθε­νείς εμφα­νί­ζουν ήπια νόσο. Σε περί­πτω­ση βαρύ­τε­ρης νόση­σης, ο ασθε­νής μπο­ρεί να εμφα­νί­σει σοβα­ρή πνευ­μο­νία και να χρεια­στεί νοση­λεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτο­μα κιν­δυ­νεύ­ουν περισσότερο;
Τα άτο­μα που ανή­κουν σε ομά­δα υψη­λού κιν­δύ­νου (π.χ. ηλι­κιω­μέ­νοι, καρ­διο­πα­θείς, άτο­μα με σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη, ηπα­το­πά­θειες ή πνευ­μο­νο­πά­θειες) είναι πιθα­νό­τε­ρο να εμφα­νί­σουν σοβα­ρή νόσο.

Πότε πρέ­πει κάποιος να ελεγ­χθεί για COVID-19;
Εάν έχει:
Οξεία λοί­μω­ξη του ανα­πνευ­στι­κού (αιφ­νί­δια έναρ­ξη νόσου, με του­λά­χι­στον ένα από τα παρα­κά­τω συμ­πτώ­μα­τα: πυρε­τό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανά­γκη νοσηλείας
ΚΑΙ
Του­λά­χι­στον ένα από τα παρα­κά­τω επι­δη­μιο­λο­γι­κά κρι­τή­ρια, εντός των τελευ­ταί­ων 14 ημε­ρών πριν από την έναρ­ξη των συμπτωμάτων:
• Στε­νή επα­φή με πιθα­νό ή επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα από τον νέο κορω­νο­ϊό SARS-CoV‑2 ή
• Ιστο­ρι­κό ταξι­διού σε πλητ­τό­με­νες από SARS-CoV‑2 περιο­χές με βάση τα τρέ­χο­ντα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδομένα.

Κάθε ύπο­πτο κρού­σμα θα πρέ­πει να υπο­βάλ­λε­ται ΑΜΕΣΑ σε εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο για τον ιό SARS-CoV‑2.
Σε αυτή την περί­πτω­ση συστή­νε­ται η άμε­ση επι­κοι­νω­νία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επί­σκε­ψη σε χώρο παρο­χής υπη­ρε­σιών υγεί­ας χωρίς προη­γού­με­νη ενη­μέ­ρω­ση του ΕΟΔΥ.
Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες |> βλέ­πε |> δικτυα­κό τόπο
Σε ποιες περιο­χές του κόσμου υπάρ­χει διά­δο­ση στην κοινότητα;
Κίνα, Ιαπω­νία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκα­πού­ρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιτα­λία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).

Σε ποιες χώρες της Ευρώ­πης έχουν εμφα­νι­στεί κρού­σμα­τα COVID-19;
Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ECDC (Situation update worldwide, March 1, 2020) έχουν ανα­φερ­θεί κρού­σμα­τα σε 29 Ευρω­παϊ­κές χώρες, με 4 επαρ­χί­ες της Βόρειας Ιτα­λί­ας να έχουν συνε­χι­ζό­με­νη μετά­δο­ση στην κοι­νό­τη­τα. Στην Ελλά­δα έχουν κατα­γρα­φεί 7 έως σήμε­ρα κρού­σμα­τα όλα με ιστο­ρι­κό ταξι­διού στις πλητ­τό­με­νες περιοχές/επαρχίες της Ιταλίας.

Για­τί ο αριθ­μός των κρου­σμά­των αυξά­νει τόσο γρήγορα;
Οι δύο βασι­κές αιτί­ες για την ταχεία αύξη­ση του αριθ­μού των κρου­σμά­των είναι ότι ο ιός μετα­δί­δε­ται από άνθρω­πο σε άνθρω­πο και ότι έχει βελ­τιω­θεί η δυνα­τό­τη­τα ανί­χνευ­σής του.

Τι σημαί­νει έχω έρθει σε επα­φή με τον ιό;
«Επα­φή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτο­μο που δεν παρου­σιά­ζει συμ­πτώ­μα­τα ενώ μπο­ρεί να έχει έρθει σε επα­φή με περι­στα­τι­κό νοσού­ντος ή και ασυμ­πτω­μα­τι­κού ατό­μου από τον COVID-19. Ο κίν­δυ­νος μόλυν­σης εξαρ­τά­ται από τον βαθ­μό έκθε­σης στον ιό και για να προσ­διο­ρι­σθεί χρειά­ζε­ται συγκε­κρι­μέ­νη διε­ρεύ­νη­ση από το προ­σω­πι­κό του ΕΟΔΥ.

Πώς μπο­ρώ να προ­φυ­λα­χθώ από το COVID-19;
Γενι­κά προ­λη­πτι­κά μέτρα κατά της δια­σπο­ράς ιών του ανα­πνευ­στι­κού, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του νέου κορω­νοϊ­ού SARS-CoV‑2, στο περι­βάλ­λον των εκπαι­δευ­τι­κών μονά­δων ανα­φέ­ρο­νται κατωτέρω:
Οδη­γί­ες ατο­μι­κής υγιεινής:
• Παρα­μο­νή κατ’ οίκον και απο­χή από την παρα­κο­λού­θη­ση μαθη­μά­των ή την εργα­σία οποιου­δή­πο­τε ατό­μου εμφα­νί­ζει συμ­πτώ­μα­τα λοί­μω­ξης αναπνευστικού
• Απο­φυ­γή στε­νής επα­φής, εφό­σον αυτό είναι δυνα­τό, με οποιο­δή­πο­τε άτο­μο εμφα­νί­ζει συμ­πτώ­μα­τα από το ανα­πνευ­στι­κό, όπως βήχα ή πταρ­μό (φτέρ­νι­σμα). Αυτό ιδιαί­τε­ρα ισχύ­ει για τα άτο­μα που ανή­κουν στις ευπα­θείς ομάδες.
• Απο­φυ­γή επα­φής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στό­μα για τη μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου μόλυνσης.
• Σε βήχα ή φτέρ­νι­σμα κάλυ­ψη της μύτης και του στό­μα­τος με το μανί­κι στο ύψος του αγκώ­να ή με χαρ­το­μά­ντι­λο, απόρ­ρι­ψη του χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­νου χαρ­το­μά­ντη­λου στους κάδους απορ­ριμ­μά­των και επι­με­λές πλύ­σι­μο των χεριών.
• Τακτι­κό και επι­με­λές πλύ­σι­μο των χεριών με υγρό σαπού­νι και νερό, για του­λά­χι­στον 20’’, πριν τη λήψη τρο­φής και μετά την επί­σκε­ψη στην τουα­λέ­τα, και προ­σε­κτι­κό στέ­γνω­μα χεριών με χάρ­τι­νες χει­ρο­πε­τσέ­τες μιας χρή­σης και απόρ­ρι­ψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλ­λα­κτι­κά του πλυ­σί­μα­τος χεριών, μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί καλό τρί­ψι­μο των χεριών με αντι­ση­πτι­κό αλκο­ο­λού­χο διά­λυ­μα ή χαρ­το­μά­ντι­λα με αλκοόλη.

Τι να κάνω εάν έχω στε­νή επα­φή με κάποιον που υπο­ψιά­ζο­μαι πως έχει COVID-19;
Επι­κοι­νω­νή­στε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγ­μα­το­ποι­ή­σε­τε επί­σκε­ψη σε χώρο παρο­χής υπη­ρε­σιών υγεί­ας χωρίς πρό­τε­ρη ενη­μέ­ρω­ση του ΕΟΔY.

Μπο­ρεί η μάσκα να με προ­στα­τεύ­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κά από το COVID-19;
Η χρή­ση μάσκας εμπο­δί­ζει τη μετά­δο­ση της νόσου από αυτούς που είναι άρρω­στοι στους υπό­λοι­πους. Η μάσκα χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την προ­στα­σία των επαγ­γελ­μα­τιών υγεί­ας και δεν συστή­νε­ται η χρή­ση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρ­χει εμβό­λιο για το COVID-19;
Δεν υπάρ­χει προς το παρόν δια­θέ­σι­μο εμβό­λιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγά­λη σημα­σία η έγκαι­ρη διά­γνω­ση και η εφαρ­μο­γή μέτρων πρό­λη­ψης δια­σπο­ράς της νόσου. Αρκε­τές φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες εργά­ζο­νται για την παρα­σκευή εμβολίου.

Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες μπο­ρεί­τε να επι­σκε­φθεί­τε την ιστο­σε­λί­δα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr


Δεί­τε |> (26-Φεβ-2020)

Κοροναϊός

 |> Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ανακοίνωση — Ενημέρωση για τον Κορoναϊό COVID-19

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο