Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγγλία: Απείλησαν με κλείσιμο Κουβανέζικο εστιατόριο επειδή έχει την σημαία της Κούβας και του Τσε

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Τον Δεκέμ­βριο του 2018 δύο αξιω­μα­τι­κοί της Αγγλι­κής αστυ­νο­μί­ας ζήτη­σαν από τους ιδιο­κτή­τες της Κου­βα­νέ­ζι­κης ταβέρ­νας στο Hyde του Μάν­τσε­στερ να απο­μα­κρύ­νουν από την βιτρί­να την σημαία της Κού­βας με το πρό­σω­πο του Τσε, γρά­φει η Cubadibate στις 28 Φεβρουαρίου. 

Οι αστυ­νο­μι­κοί εξή­γη­σαν πως έγι­νε επί­ση­μη καταγ­γε­λία επει­δή στην βιτρί­να τους έχουν ένα γνω­στό “τρο­μο­κρά­τη”

- Αν δεν απο­μα­κρυν­θούν τα σύμ­βο­λα κιν­δυ­νεύ­ε­τε να χάσε­τε την άδεια λει­τουρ­γί­ας, τους απείλησαν.

Οι ιδιο­κτή­τες της ταβέρ­νας “El Kuba libre” Maria Victoria που είναι Κου­βα­νή στην κατα­γω­γή και ο Εγγλέ­ζος άνδρας της όχι μόνο δεν υπά­κου­σαν στις απει­λές αλλά διορ­γά­νω­σαν μια μεγά­λη φιέ­στα στις 9 Φεβρουα­ρί­ου όπου όλοι οι φίλοι του ζευ­γα­ριού και της Κού­βας ήρθαν με μπλου­ζά­κια με την μορ­φή του Τσε.

Μαζεύ­τη­καν ακό­μη και χρή­μα­τα. Με αυτά  θα αγο­ρα­στούν μου­σι­κά όργα­να και θα στα­λούν σαν συμπα­ρά­στα­ση στον λαό της Κού­βας και ειδι­κά σε μου­σι­κές σχο­λές, όπως απο­φά­σι­σε το ζευγάρι.

-Αυτή η σημαία είναι εδώ και χρό­νια στην βιτρί­να μας και κανείς δεν έχει δια­μαρ­τυ­ρη­θεί. Αντί­θε­τα πολ­λοί θέλουν να φωτο­γρα­φη­θούν με φόντο την σημαία. Ειναι το σύμ­βο­λο της πατρί­δας μου, δηλώ­νει η Maria Victoria. 

Οι ιδιο­κτή­τες έκα­ναν δια­μαρ­τυ­ρία στον Δήμο του Μάν­τσε­στερ και κάλε­σαν τις τοπι­κές εφη­με­ρί­δες δηλώ­νο­ντας πως οι απει­λές έρχο­νται σε αντί­θε­ση και κατα­πα­τούν τα δικαιώ­μα­τά τους!

Το θέμα πήρε διά­στα­ση και η συμπα­ρά­στα­ση του κόσμου ήταν μεγάλη. 

-Ο κόσμος μας στα­μα­τού­σε στον δρό­μο και μας έδι­νε συγ­χα­ρη­τή­ρια που δεν κατε­βά­ζου­με την σημαία. Βάλ­τε κι άλλες σημαί­ες μας ζητού­σαν, συνε­χί­ζει η Maria Victoria. 

Μηνύ­μα­τα συμπα­ρά­στα­σης από τους φίλους της Κού­βας έφτα­σαν από όλη την Αγγλία. 

Μέχρι στιγ­μής οι Αστυ­νο­μι­κές Αρχές δεν έχουν τολ­μή­σει να δώσουν συνέ­χεια στο θέμα μετά την κινη­το­ποί­η­ση συμπαράστασης.

-Η σημαια και ο Τσε είναι εδώ. Το λιγό­τε­ρο που έχουν να κάνουν, είναι να ζητή­σουν συγ­γνώ­μη από τους Κου­βα­νούς που μένουν εδώ, λέει η Μαρία. 

-Για αυτούς που κάνουν κρι­τι­κή για το θέμα θέλω να τους υπεν­θυ­μί­σω τα λόγια του Τσε:  “ Στον κόσμο χρειά­ζο­νται άνθρω­ποι που να δου­λεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο και κάνουν λιγό­τε­ρο κρι­τι­κή, φτιά­χνουν περισ­σό­τε­ρα και κατα­στρέ­φουν λιγό­τε­ρο, υπό­σχο­νται λιγό­τε­ρο και λύνουν περισ­σό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα, δίνουν περισ­σό­τε­ρα και περι­μέ­νουν λιγό­τε­ρα, άνθρω­ποι που να λένε καλύ­τε­ρα να κάνου­με κάτι σήμε­ρα και να μην περι­μέ­νου­με για αύριο“.

Δεν χρειά­ζο­νται παρα­πά­νω σχό­λια, παρά το ότι θα εντα­θεί ο αντι­κομ­μου­νι­σμός στην “πολι­τι­σμέ­νη” και “δημο­κρα­τι­κή” Ευρώ­πη. Χρειά­ζε­ται αντί­στα­ση και συμπα­ρά­στα­ση όπως στην περί­πτω­ση του Μάντσεστερ.

________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο