Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγκαλιά με τους Νάρκισσους Ποιητές στα λιβάδια των Πρεσπών

Στα προ­στα­τευό­με­να λιβά­δια του Εθνι­κού Πάρ­κου των Πρε­σπών, την περί­ο­δο του Μαΐ­ου, μπο­ρεί να συνα­ντή­σει κανείς σχη­μα­τι­σμούς του Νάρ­κισ­σου Ποι­η­τή (Narcissus Poeticus), ενός σπά­νιου λου­λου­διού, που για τρεις βδο­μά­δες που διαρ­κεί η ανθο­φο­ρία του μετα­μορ­φώ­νει το τοπίο της περιοχής.

Τα λιβά­δια των νάρ­κισ­σων είναι από τις κύριες φυσι­κές αξί­ες που συν­θέ­τουν την ταυ­τό­τη­τα του τοπί­ου των Πρε­σπών. Παλιό­τε­ρα κάλυ­πταν μεγά­λο μέρος της λεκά­νης πέριξ της λίμνης, αλλά σήμε­ρα δια­σώ­ζε­ται μόνο ένα μονα­δι­κό λιβά­δι στην περιο­χή της Οξυάς. Το συγκε­κρι­μέ­νο είδος του Νάρ­κισ­σου που φύε­ται μόνο στην Πρέ­σπα και σε ορι­σμέ­νους μικρούς σχη­μα­τι­σμούς στις όχθες του λαδο­πό­τα­μου στο Ανταρ­κτι­κό και στο Τρί­γω­νο Πρε­σπών, είναι ένα από τα έξι είδη που συνα­ντά κανείς στην Ελλά­δα, φθά­νει σε ύψος τα 40 εκα­το­στά και φέρει μόνο ένα άνθος λευ­κό με το άκρο της στε­φά­νης κόκ­κι­νο ή πορ­φυ­ρό. Επί­σης προ­στα­τεύ­ε­ται με αυστη­ρές δια­τά­ξεις από το Προ­ε­δρι­κό Διά­ταγ­μα 61/1981.

Ο Νάρ­κισ­σος μπο­ρεί να είναι ένα εξαι­ρε­τι­κά όμορ­φο και εύο­σμο λου­λού­δι, αλλά οι βολ­βοί του είναι πολύ τοξι­κοί, γι’ αυτό και ο Μιχά­λη Πετρά­κος, επι­στη­μο­νι­κός συνερ­γά­της του Δήμου Πρε­σπών, συμ­βου­λεύ­ει τους περι­πα­τη­τές να μην κόβουν το λου­λού­δι ή να αφαι­ρούν τους βολ­βούς του άγριου Νάρ­κισ­σου που συνα­ντούν ελεύ­θε­ρο στη φύση. Τ

ο άρω­μα του λου­λου­διού είναι μεθυ­στι­κό και η συλ­λο­γή μεγά­λων ποσο­τή­των σε καλ­λιερ­γού­με­νες εκτά­σεις επε­ξερ­γά­ζε­ται ως πολύ­τι­μη πρώ­τη ύλη στη βιο­μη­χα­νία του αρώ­μα­τος και των αιθέ­ριων ελαί­ων, ενώ από γρα­πτά κεί­με­να δια­σώ­ζο­νται πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι οι αρχαί­οι Έλλη­νες παρα­σκεύ­α­ζαν τον “ναρ­κίσ­σι­νο μύρο” ένα έλαιο με φαρ­μα­κευ­τι­κές ιδιό­τη­τες. Επί­σης η χρή­ση του συν­δέ­θη­κε με αρχαία λατρευ­τι­κά μυστή­ρια, που έφερ­ναν τον μύστη πιο κοντά στο βασί­λειο των θεών. Μεγά­λη ποσό­τη­τα λου­λου­διών σε κλει­στό χώρο μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει συμ­πτώ­μα­τα «χαύ­νω­σης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο