Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑμεΑ: Στον οργανωμένο αγώνα για τις ανάγκες των αναπήρων η διέξοδος

✔️  Συνέντευξη Τύπου από φορείς του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα από τη δια­χρο­νι­κή αντια­να­πη­ρι­κή πολι­τι­κή, που αντι­με­τω­πί­ζει τα κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα των ανθρώ­πων με ανα­πη­ρί­ες ως «κόστος» και «ατο­μι­κή υπό­θε­ση», απο­τυ­πώ­θη­καν χτες κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που έδω­σαν η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να Ανα­πή­ρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαί­ος Σύλ­λο­γος Γονέ­ων ΑμεΑ Αττι­κής και Νήσων και το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων σε Μονά­δες — Ιδρύ­μα­τα — Σχο­λεία Ειδι­κής Αγω­γής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

«Για μας είναι μέρα διεκ­δί­κη­σης και η σημε­ρι­νή. Εδώ και χρό­νια η Ειδι­κή Αγω­γή αντι­με­τω­πί­ζε­ται από το κρά­τος ως “κόστος” και κέρ­δος για τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρ­χουν δημό­σιες δομές και ό,τι υπάρ­χει απα­ξιώ­νε­ται, με σκο­πό να δια­λυ­θεί εντε­λώς», σημεί­ω­σε η Αιμι­λία Παλα­βού εκ μέρους του Ενιαί­ου Συλ­λό­γου, ανα­φέ­ρο­ντας παρα­δείγ­μα­τα υπο­λει­τουρ­γί­ας των Ειδι­κών Σχο­λεί­ων, των τερά­στιων δυσκο­λιών στην παράλ­λη­λη στή­ρι­ξη και στα τμή­μα­τα έντα­ξης, των πολύ­μη­νων καθυ­στε­ρή­σε­ων στις απο­ζη­μιώ­σεις των θερα­πειών των παι­διών από τον ΕΟΠΥΥ. «Ζητά­με το αυτο­νό­η­το, να έχουν τα παι­διά μας όσα χρειά­ζο­νται για να στα­θούν στα πόδια τους», είπε.

Από την Σοφία Σκλα­βε­νί­τη, πρό­ε­δρο του ΣΕΜΙΣΕΑ, ανα­δεί­χθη­κε το χτύ­πη­μα των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων του κλά­δου της Ειδι­κής Αγω­γής, με τις συμ­βά­σεις των 3,5 ευρώ την ώρα, τις ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας, την εντα­τι­κο­ποί­η­ση κ.ο.κ. «Γι’ αυτό, είναι κρί­σι­μο ζήτη­μα η υπο­γρα­φή κλα­δι­κής σύμ­βα­σης που έχει επε­ξερ­γα­στεί το Σωμα­τείο και επα­νει­λημ­μέ­να έχει κατα­θέ­σει στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας», υπο­γράμ­μι­σε μετα­ξύ άλλων.

Στη νέα αντια­σφα­λι­στι­κή λαί­λα­πα της κυβέρ­νη­σης, που μεγα­λύ­τε­ρα θύμα­τά της θα είναι οι ανά­πη­ροι και οι οικο­γέ­νειές τους από τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα, ανα­φέρ­θη­κε μετα­ξύ άλλων ο Θανά­σης Γκώ­γκος, μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ.

Η Στέλ­λα Βαλα­βά­νη, εκ μέρους της Ομο­σπον­δί­ας Γονέ­ων Περι­φέ­ρειας Αττι­κής, ανα­φέρ­θη­κε στην κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα δημό­σια Κέντρα Διά­γνω­σης Αξιο­λό­γη­σης Υπο­στή­ρι­ξης, νυν ΚΕΔΔΥ, με τις τερά­στιες ελλεί­ψεις και την ανα­μο­νή για αξιο­λο­γή­σεις να φτά­νει μέχρι και τα τρία χρό­νια. Πρό­σθε­σε ότι ακό­μα δεν έχει απο­φα­σι­στεί από την Περι­φέ­ρεια Αττι­κής η τύχη του 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθή­νας, που φιλο­ξε­νεί­ται προ­σω­ρι­νά σε σχο­λι­κές αίθου­σες και εξυ­πη­ρε­τεί 283 σχο­λι­κές μονά­δες και 40.000 μαθητές.

Τον τιτά­νιο αγώ­να που δίνουν οι άνθρω­ποι με ανα­πη­ρί­ες περιέ­γρα­ψε ο Κυρια­ζής Ρου­σα­κά­κης, από­φοι­τος της Νομι­κής Σχο­λής, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τις δυσκο­λί­ες μετα­κί­νη­σης, τις ελλεί­ψεις εκπαι­δευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, το δυσπρό­σι­το εκπαι­δευ­τι­κό υλι­κό κ.λπ. Το σύστη­μα, είπε, μετα­τρέ­πει όλες αυτές τις ανά­γκες σε ατο­μι­κή υπό­θε­ση μέσα από την υποχρηματοδότηση.

Για τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα στον Ειδι­κό Αθλη­τι­σμό μίλη­σε ο Σωτή­ρης Δέδες εκ μέρους του Αθλη­τι­κού Συλ­λό­γου ΑμεΑ «Κεραυ­νός», περι­γρά­φο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ισχνής επι­χο­ρή­γη­σης, ενώ ανέ­δει­ξε το χρό­νιο αίτη­μα για δημιουρ­γία Ειδι­κού Αθλη­τι­κού Κέντρου που να καλύ­πτει όλες τις αναπηρίες.

Τέλος, για την ανά­γκη καθο­λι­κής, δημό­σιας και δωρε­άν πρώ­ι­μης διά­γνω­σης και παρέμ­βα­σης από τη στιγ­μή σύλ­λη­ψης και γέν­νη­σης του παι­διού, παρα­κο­λού­θη­σης της εξέ­λι­ξης, ανά­πτυ­ξης και υπο­στή­ρι­ξης του παι­διού με κάθε μέσο από την επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα, μίλη­σε η Νατά­σα Καμπέ­λη εκ μέρους της ΟΓΕ.

Στο πλαί­σιο των αγω­νι­στι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων, χτες, δυνά­μεις της ΣΕΑΑΝ ανάρ­τη­σαν πανό έξω από τα γρα­φεία της ΕΣΑΜΕΑ, όπου ανα­γρα­φό­ταν: «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΣΑΜΕΑ κάνουν εμπό­ριο στις πλά­τες των ΑμεΑ». Ενώ σχο­λιά­ζο­ντας το ξήλω­μα των πανό, ο Γιώρ­γος Μπί­λης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ανέ­φε­ρε: «Τα “τσα­κά­λια” της ΕΣΑΜΕΑ ενο­χλή­θη­καν από τα πανό και τα κατέ­βα­σαν. Ο δήμος αρνεί­ται τη συμ­με­το­χή του στο ξήλω­μα. Τέτοιες ενέρ­γειες δεν μας πτο­ούν. Θα συνε­χί­σου­με τον αγώ­να μας για την απο­κά­λυ­ψη των ενερ­γειών της συμ­βι­βα­σμέ­νης ηγε­σί­ας της ΕΣΑΜΕΑ. Το αγω­νι­στι­κό ανα­πη­ρι­κό και το ταξι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, έχο­ντας ξεκά­θα­ρο τα κοι­νά συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων και των ΑμεΑ, με κρι­τή­ριο τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες θα δώσουν όλες τους τις δυνά­μεις για την οργά­νω­ση του αγώ­να ενά­ντια στη βαρ­βα­ρό­τη­τα της πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης, του κεφα­λαί­ου και της ΕΕ, ενά­ντια στο ξήλω­μα της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης. Ο καλά οργα­νω­μέ­νος και συντο­νι­σμέ­νος αγώ­νας μας είναι η μόνη διέξοδος».

  • Την Κυρια­κή 8 Δεκέμ­βρη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η ΓΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ, στις 6 μ.μ. στα γρα­φεία του Σωμα­τεί­ου (Χαλ­κο­κον­δύ­λη 37, 2ος όρο­φος), ενώ βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη καμπά­νια εγγρα­φών στο Σωματείο.

Στη συνέ­ντευ­ξη παρα­βρέ­θη­καν και μίλη­σαν εκπρό­σω­ποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του αθλη­τι­κού συλ­λό­γου ΑμΕΑ «Κεραυ­νός» και φοι­τη­τής της Νομικής.

  • Οι εκπρό­σω­ποι των φορέ­ων του συνε­πούς ανα­πη­ρι­κού κινή­μα­τος υπο­γράμ­μι­σαν την ανά­γκη της πιο μαζι­κής, πιο μαχη­τι­κής συμ­με­το­χής των ανα­πή­ρων, των χρο­νί­ως πασχό­ντων και των οικο­γε­νειών τους, στον αγώ­να για την αντι­με­τώ­πι­ση της νέας αντια­σφα­λι­στι­κής λαί­λα­πας της κυβέρ­νη­σης ΝΔ που έρχε­ται να συμπλη­ρώ­σει το νόμο-λαι­μη­τό­μο του Κατρού­γκα­λου. Όπως σημεί­ω­σαν, τα πρώ­τα θύμα­τα αυτής της λαί­λα­πας ‑αν περά­σει- θα είναι οι ανά­πη­ροι και οι οικο­γέ­νειές τους από τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα, όπως είχε γίνει με το νόμο Κατρού­γκα­λου και τους άλλους αντια­σφα­λι­στι­κούς νόμους.

Κάλεσαν επίσης τους αναπήρους, τους χρόνια πάσχοντες, τους γονείς και τους κηδεμόνες να βρεθούν στη μέγιστη αγωνιστική ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την προώθηση από πλευράς της κυβέρνησης των βάρβαρων αντιαναπηρικών προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης για μαζικές περικοπές στις δαπάνες για την Πρόνοια, τις θεραπείες, τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.

video

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι οι δυνά­μεις της ΣΕΑΑΝ ανάρ­τη­σαν πανό έξω από τα γρα­φεία της ΕΣΑΜΕΑ, όπου ανα­γρά­φο­νταν: «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΣΑΜΕΑ κάνουν εμπό­ριο στις πλά­τες των ΑμεΑ». Σε δήλω­σή του ο Γιώρ­γος Μπί­λης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, επι­ση­μαί­νει: «Τα “τσα­κά­λια” της ΕΣΑΜΕ ενο­χλή­θη­καν από τα πανό και τα κατέ­βα­σαν. Ο Δήμος αρνεί­ται τη συμ­με­το­χή του στο ξήλω­μα. Τέτοιες ενέρ­γειες δεν μας πτο­ούν. Θα συνε­χί­σου­με τον αγώ­να μας για την απο­κά­λυ­ψη των ενερ­γειών της συμ­βι­βα­σμέ­νης ηγε­σί­ας της ΕΣΑΜΕΑ. Το αγω­νι­στι­κό ανα­πη­ρι­κό και το ταξι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα έχο­ντας ξεκά­θα­ρο τα κοι­νά συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων και των ΑμεΑ, με κρι­τή­ριο τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες θα δώσουν όλες τους τις δυνά­μεις για την οργά­νω­ση του αγώ­να ενά­ντια στη βαρ­βα­ρό­τη­τα της πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης, του κεφα­λαί­ου και της ΕΕ, ενά­ντια στο ξήλω­μα της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης. Ο καλά οργα­νω­μέ­νος και συντο­νι­σμέ­νος αγώ­νας μας είναι η μόνη διέξοδος».

  • Την Κυρια­κή 8 Δεκέμ­βρη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η ΓΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ, στις 6 το από­γευ­μα, στα γρα­φεία του Σωμα­τεί­ου (Χαλ­κο­κον­δύ­λη 37, 2ος όρο­φος), ενώ βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη καμπά­νια εγγρα­φών στο σωματείο.

Κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ στη Θεσσαλονίκη

Δια­μαρ­τυ­ρία έξω από το ΙΚΑ στην οδό Αρι­στο­τέ­λους πραγ­μα­το­ποί­η­σαν χτες μέλη της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Αγώ­να Ανα­πή­ρων, στο πλαί­σιο της Παγκό­σμιας Μέρας Ατό­μων με Ανα­πη­ρία. Κρα­τώ­ντας ένα πανό που έγρα­φε «Τέρ­μα πια στα παρα­μύ­θια, όχι στην εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των ανα­γκών μας, οργά­νω­ση και αγώ­νας για την ανα­τρο­πή», κάλε­σαν σε οργά­νω­ση και αγώ­να ενά­ντια στην πολι­τι­κή που περι­κό­πτει τις δαπά­νες για την Πρό­νοια, τις θερα­πεί­ες και την Ειδι­κή Αγω­γή, οδη­γεί στο κλεί­σι­μο των ιδρυ­μά­των. Σε αγώ­να με αιτή­μα­τα και στό­χους πάλης, που έχουν ως κρι­τή­ριο τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες τους και παρου­σί­α­σαν το πλαί­σιο πάλης τους.

  • Μου­σι­κή δια­μαρ­τυ­ρία στις Σέρ­ρες στην πλα­τεία Κρο­νί­ου, με τίτλο «3η Δεκέμ­βρη Παγκό­σμια Μέρα ΑμεΑ — Ούτε στον “Καιά­δα” ούτε στο “τσίρ­κο”», πραγ­μα­το­ποί­η­σε ο Σύλ­λο­γος Κινη­τι­κά Ανα­πή­ρων. Η κινη­το­ποί­η­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με τη συμπα­ρά­στα­ση του συγκρο­τή­μα­τος «The way out», και πολ­λών Σερ­ραί­ων που αψή­φη­σαν το τσου­χτε­ρό κρύο και συμ­με­τεί­χαν στην κινη­το­ποί­η­ση. Το ραντε­βού ανα­νε­ώ­θη­κε για αύριο, στην εκδή­λω­ση του Συλ­λό­γου, στις 7 μ.μ., στο Εργα­τι­κό Κέντρο.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο