Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγριά Βόλου: Μαθήτρια Λυκείου διαβάζει στο πεζοδρόμιο γιατί στο σπίτι δεν έχουν ρεύμα!!!

Χτες έγι­νε γνω­στή η τρα­γι­κή περί­πτω­ση φωτιάς σε σπί­τι ανέρ­γου που είχε κομ­μέ­νο το ρεύ­μα και χρη­σι­μο­ποιού­σε κεριά για θέρ­μαν­ση και φως. Σήμε­ρα μια άλλη περί­πτω­ση έρχε­ται να δεί­ξει τις ακραί­ες συν­θή­κες φτώ­χειας που ζουν πολ­λοί συμπο­λί­τες μας. 

Συν­θή­κες ακραί­ας φτώ­χειας όπως αυτές που βιώ­νει μια οικο­γέ­νεια στην Αγριά Μαγνη­σί­ας, με τη μεγα­λύ­τε­ρη κόρη, που είναι μαθή­τρια Λυκεί­ου, να δια­βά­ζει στο πεζο­δρό­μιο, υπό το φως του δημο­τι­κού στύ­λου, καθώς το ρεύ­μα στο σπί­τι είναι κομμένο. 

Άνερ­γοι και οι δύο γονείς, δεν μπο­ρούν να προ­σφέ­ρουν στα τρία ανή­λι­κα κορί­τσια τους ούτε τα ανα­γκαία. Καταγ­γε­λία στις κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες έγι­νε από τον πρώ­ην δημο­τι­κό σύμ­βου­λο κ.  Ζάχο, που σοκα­ρί­στη­κε από την εικό­να του κορι­τσιού, που διά­βα­ζε στο πεζοδρόμιο.

Τα παι­διά σύμ­φω­να με το απο­κλει­στι­κό δημο­σί­ευ­μα της «Θεσ­σα­λί­ας» μεγα­λώ­νουν σε συν­θή­κες φτώ­χειας και αυτό επη­ρε­ά­ζει την εκπαί­δευ­σή τους.

Οι γεί­το­νες τακτι­κά προ­σφέ­ρουν είδη πρώ­της ανά­γκης, ρού­χα, αλλά και χρή­μα­τα στην οικογένεια.

Το σχο­λείο επί­σης είναι ενη­με­ρω­μέ­νο για την κατά­στα­ση των τριών ανή­λι­κων κορι­τσιών και θα μπο­ρού­σε να απο­τε­λεί ένα δίχτυ ασφα­λεί­ας, ιδιαί­τε­ρα για τα παι­διά που βρί­σκο­νται σε κατά­στα­ση ένδειας.

Ο πατέ­ρας τους λάμ­βα­νε επί­δο­μα ανα­πη­ρί­ας, αλλά όπως έγι­νε γνω­στό αυτό «κόπη­κε» και στην οικο­γέ­νεια δεν υπάρ­χει εισόδημα.

Στην Αγριά, σύμ­φω­να με το ethesalia, είναι κοι­νό μυστι­κό η κατά­στα­ση της οικο­γέ­νειας, αλλά δεν υπάρ­χει επί­ση­μη και θεσμι­κή κοι­νω­νι­κή υπο­στη­ρι­κτι­κή κινη­τι­κό­τη­τα και η οικο­γέ­νεια ζει με την «ελε­η­μο­σύ­νη» των γει­τό­νων. Εκτός από τη μαθή­τρια που φοι­τεί στο Λύκειο, η οικο­γέ­νεια έχει δύο ακό­μα κορι­τσά­κια, ένα στο δημο­τι­κό και ένα στο γυμνάσιο.

Σήμε­ρα το πρωί τελι­κά επα­να­συν­δέ­θη­κε το ρεύ­μα στο σπί­τι της οικο­γέ­νειας, με χρή­μα­τα που συγκέ­ντρω­σαν οι γείτονες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο