Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγχωμένο το αφεντικό του, αγχωμένος και ο σκύλος του!

Το στρες των ανθρώ­πων αντα­να­κλά­ται και στους σκύ­λους τους, με συνέ­πεια όταν κάποιος είναι στρε­σα­ρι­σμέ­νος για και­ρό, κάτι ανά­λο­γο να συμ­βαί­νει και στο κατοι­κί­διο ζώο του, ιδί­ως αν αυτό είναι θηλυ­κό, σύμ­φω­να με μια νέα σου­η­δι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να, την πρώ­τη που επι­βε­βαιώ­νει αυτή τη σχέ­ση. Δεν φαί­νε­ται όμως να συμ­βαί­νει το αντί­θε­το, δηλα­δή το στρες του σκύ­λου να αντα­να­κλά­ται στον ιδιο­κτή­τη του.

Προη­γού­με­νες έρευ­νες έχουν δεί­ξει ότι το στρες μετα­δί­δε­ται τόσο ανά­με­σα σε ανθρώ­πους όσο και ανά­με­σα σε άλλα ζώα του ίδιου είδους. Για παρά­δειγ­μα, έχει βρε­θεί να υπάρ­χει σχέ­ση ανά­με­σα στο μακρό­χρο­νο στρες της μητέ­ρας και σε εκεί­νο του παι­διού της. Η νέα μελέ­τη δεί­χνει ότι η μετά­δο­ση του στρες μπο­ρεί να συμ­βεί επί­σης ανά­με­σα σε δύο δια­φο­ρε­τι­κά είδη, εν προ­κει­μέ­νω στον άνθρω­πο και στο σκύλο.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τη δρα Λίνα Ροθ του Πανε­πι­στη­μί­ου Λιν­κέ­πινγκ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό “Scientific Reports”, μελέ­τη­σαν στη διάρ­κεια ενός έτους 58 σκύ­λους και τους ιδιο­κτή­τες τους (όλες γυναί­κες), στους οποί­ους κατά περιό­δους μετρή­θη­κε το επί­πε­δο της κορ­τι­ζό­λης (βασι­κού βιο­δεί­κτη για την ύπαρ­ξη στρες) με βάση δείγ­μα­τα τριχών.

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι όταν η κορ­τι­ζό­λη ήταν αυξη­μέ­νη στους ανθρώ­πους, ήταν ανά­λο­γα αυξη­μέ­νη και στα σκυ­λιά τους, ιδί­ως στα θηλυ­κά. Ενώ άνθρω­ποι με χαμη­λά επί­πε­δα κορ­τι­ζό­λης (και στρες) είχαν αντί­στοι­χα σκύ­λους με χαμη­λή κορτιζόλη.

Το στρες δεί­χνει να βρί­σκε­ται σε συγ­χρο­νι­σμό ανά­με­σα στον ιδιο­κτή­τη ενός ζώου και στο ζώο. Μάλι­στα η σχέ­ση αυτή παρα­τη­ρεί­ται τόσο το χει­μώ­να όσο και το καλο­καί­ρι, δεί­χνο­ντας ότι οι φυσιο­λο­γι­κές επο­χι­κές δια­κυ­μάν­σεις της κορ­τι­ζό­λης δεν παί­ζουν κάποιο ρόλο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο