Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγωνία και ασάφεια για τους αγνοούμενους — Στους 81 οι νεκροί

Οι νεκροί από την φονι­κή πυρ­κα­γιά στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή έφθα­σαν στους 81, σύμ­φω­να με την απο­ψι­νή επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση της εκπρο­σώ­που Τύπου της Πυρο­σβε­στι­κής, Σταυ­ρού­λας Μαλλίρη.

Ωστό­σο, εκφρά­ζο­νται σοβα­ροί φόβοι για αύξη­ση του αριθ­μού των θυμά­των της πυρ­κα­γιάς, οι οποί­οι ενι­σχύ­ο­νται από τη θολή εικό­να που υπάρ­χει για τον αριθ­μό των αγνο­ου­μέ­νων, αλλά και από ερω­τη­μα­τι­κά για του­ρί­στες και μετα­νά­στες, για τους οποί­ους μπο­ρεί να μην έχει γίνει καν κάποια δια­δι­κα­σία ανα­ζή­τη­σης… Η μόνη πλη­ρο­φο­ρία που έχει δοθεί από την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία κατά την επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση είναι ότι οι κλή­σεις για αγνο­ού­με­νους είναι «δεκά­δες»…

Σημειώ­νε­ται, ότι οι έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό των αγνο­ού­με­νων συνε­χί­ζο­νται, από περι­πο­λί­ες πεζο­πό­ρων τμημάτων.

Δρα­μα­τι­κές είναι οι εικό­νες στο νεκρο­το­μείο Αθη­νών στο Γου­δή, όπου προ­σέρ­χο­νται οι συγ­γε­νείς των νεκρών και των αγνο­ου­μέ­νων. Από το πρωί στο νεκρο­το­μείο Αθη­νών έχουν μετα­φερ­θεί 15 σοροί από το νεκρο­το­μείο Σχι­στού, μετα­ξύ των οποί­ων και της 13χρονης που έπε­σε σε βρά­χια. Η δια­δι­κα­σία της νεκρο­ψί­ας — νεκρο­το­μής, δηλα­δή του καθο­ρι­σμού των αιτιών του θανά­του, ανα­μέ­νε­ται ‑σύμ­φω­να με εκπρο­σώ­πους της Ιατρο­δι­κα­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας- ότι θα έχει ολο­κλη­ρω­θεί έως το Σάβ­βα­το. Κάποια στιγ­μή, ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει η δια­δι­κα­σία της ταυ­το­ποί­η­σης με τη μέθο­δο του DNA, η οποία θα ακο­λου­θη­θεί στο σύνο­λο των σορών, ώστε να ταυ­το­ποιού­νται και επι­στη­μο­νι­κά, όχι μόνο για­τί πολ­λές δεν είναι ανα­γνω­ρί­σι­μες, αλλά και για να εξα­λει­φθεί η πιθα­νό­τη­τα του λάθους… Οι αιτί­ες θανά­του επι­κε­ντρώ­νο­νται σε απαν­θρα­κώ­σεις, καθώς και πνιγ­μούς εντός του ύδα­τος, πρό­κει­ται δηλα­δή για ανθρώ­πους που εγκλω­βί­στη­καν από τη φωτιά ή στην προ­σπά­θειά τους να δια­φύ­γουν μέσα από τη θάλασ­σα πνί­γη­καν… Πάντως, σύμ­φω­να με τους ιατρο­δι­κα­στές, οι σοροί που είναι ανα­γνω­ρί­σι­μοι ή έχουν ήδη ανα­γνω­ρι­στεί από συγ­γε­νείς, θα ξεκι­νή­σει η δια­δι­κα­σία ταυ­το­ποί­η­σης με τη μέθο­δο του DNA με προτεραιότητα.

Όπως ανέ­φε­ρε η εκπρό­σω­πος Τύπου, «παρα­κα­λού­νται οι συγ­γε­νείς των αγνο­ού­με­νων να προ­σέρ­χο­νται στο αμφι­θέ­α­τρο του εργα­στη­ρί­ου της Ιατρο­δι­κα­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, στην οδό Μικράς Ασί­ας 75 στο Γου­δί, από σήμε­ρα έως και την Παρα­σκευή 27 Ιου­λί­ου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θούν για τη δια­δι­κα­σία που πρό­κει­ται να ακο­λου­θη­θεί, για την ταυ­το­ποί­η­ση των θυμάτων».

 

Οσον αφο­ρά την πυρ­κα­γιά στα Γερά­νεια Όρη, παρου­σιά­ζει βελ­τιω­μέ­νη εικό­να πλέ­ον, όπως επι­σή­μα­νε η κ.Μαλλίρη, καθώς έχουν ανα­κο­πεί τα μέτω­πα προς τους Αγί­ους Θεο­δώ­ρους και το Λου­τρά­κι. Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας θα επι­χει­ρούν 228 πυρο­σβέ­στες με 114 οχή­μα­τα και 56 άτο­μα πεζοπόρο,13 οχή­μα­τα ΟΤΑ, 10 βυτιο­φό­ρα οχή­μα­τα και 5 μηχα­νή­μα­τα έργου. Από αέρος επι­χεί­ρη­σαν συνο­λι­κά εκ περι­τρο­πής 14 ελι­κό­πτερ και 11 αεροσκάφη.

Σχε­τι­κά τώρα με τις σημε­ρι­νές πυρ­κα­γιές στις περιο­χές Μόντε Σμίθ της Ρόδου και Κοί­λα Αλε­ξαν­δρού­πο­λης αντι­με­τω­πί­στη­καν άμε­σα χωρίς να προ­κύ­ψουν προβλήματα.

Επί­σης, η εκπρό­σω­πος Τύπου ανα­φέρ­θη­κε στο γεγο­νός ότι πετού­σαν drones πάνω από το Μάτι, τονί­ζο­ντας, μετα­ξύ άλλων:«Διαπιστώθηκε ότι στην περιο­χή εκτέ­λε­σης επι­χει­ρή­σε­ων πυρό­σβε­σης, στην περιο­χή Μάτι, πετού­σαν μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη (drones), προ­κει­μέ­νου να προ­βάλ­λουν τα επί­μα­χα σημεία των περιο­χών αυτών. Τονί­ζε­ται, ότι κάθε πτή­ση τόσο επαν­δρω­μέ­νων όσο και μη επαν­δρω­μέ­νων ενα­ε­ρί­ων μέσων στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή εκτέ­λε­σης επι­χει­ρή­σε­ων του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, απο­τε­λεί σοβα­ρή παρά­βα­ση και δημιουρ­γεί κιν­δύ­νους ασφά­λειας πτή­σε­ων. Για τον λόγο αυτό απα­γο­ρεύ­ε­ται αυστη­ρά η πτή­ση των συγκε­κρι­μέ­νων μέσων, σε ακτί­να περί­που 10 χιλιο­μέ­τρων από το κέντρο της περιο­χής. Παρα­βί­α­ση του υφι­στά­με­νου πλαι­σί­ου επι­σύ­ρει ιδιαί­τε­ρα αυστη­ρές ποι­νι­κές και διοι­κη­τι­κές ποι­νές. Εξαι­ρού­νται οι πτή­σεις που έχουν την προ­βλε­πό­με­νη άδεια από την Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας και την έγκρι­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος», κατέ­λη­ξε η εκπρό­σω­πος Τύπου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο