Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ: Εφιαλτικός ο λογαριασμός της «απελευθέρωσης» για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους του κλάδου

«Εφιαλ­τι­κός ο λογα­ρια­σμός της “απε­λευ­θέ­ρω­σης” για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και τους εργα­ζό­με­νους του κλά­δου», τονί­ζει η «Αγω­νι­στι­κή Συνερ­γα­σί­ας» ΔΕΗ, με αφορ­μή τα σχέ­δια «εξυ­γί­αν­σης» και «διά­σω­σης» της ΔΕΗ από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και τη νέα διοί­κη­ση της ΔΕΗ ΑΕ, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «οι εξε­λί­ξεις επι­βε­βαιώ­νουν ότι οι εργα­ζό­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα όχι μόνο δεν έχουν να περι­μέ­νουν τίπο­τα από τους σχε­δια­σμούς αυτούς, αλλά χρειά­ζε­ται να δώσουν άμε­σα αγω­νι­στι­κή απάντηση».

Στην ανα­κοί­νω­σή τους, οι ταξι­κές δυνά­μεις ανα­φέ­ρουν τα εξής:

«Ακό­μα βαρύ­τε­ρος και απ’ όσο αρχι­κά είχε φανεί, θα είναι, όπως όλα δεί­χνουν, ο “λογα­ρια­σμός” που στέλ­νουν η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και η νέα διοί­κη­ση της ΔΕΗ ΑΕ στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, καλώ­ντας τα να πλη­ρώ­σουν τα σχέ­δια “εξυ­γί­αν­σης” και “διά­σω­σής” της, προ­κει­μέ­νου, στο πλαί­σιο της πολι­τι­κής της “απε­λευ­θέ­ρω­σης” της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, η εται­ρεία να γίνει πιο “θελ­κτι­κή” στους επενδυτές.

Το σχέ­διο που διέρ­ρευ­σε χτες (μέσω του ΑΠΕ που επι­κα­λεί­ται πηγές του ΥΠΕΝ) σοκά­ρει, αφού μετα­ξύ άλλων προβλέπει:

Αυξή­σεις στην τιμή του ρεύ­μα­τος από 16,4 έως 19,4% (!), ανά­λο­γα με την κλί­μα­κα κατα­νά­λω­σης, που θα ισχύ­σουν από την 1η Σεπτέμβρη.

Θυμί­ζου­με ότι την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, στο πλαί­σιο πάντα της πολι­τι­κής της “απε­λευ­θέ­ρω­σης”, που ακο­λού­θη­σαν δια­δο­χι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις, τα τιμο­λό­για της ΔΕΗ έχουν εκτο­ξευ­τεί κατά 150%! Σε αυτά έρχο­νται τώρα να προ­στε­θούν και οι νέες αυξήσεις.

Επί­σης, προ­βλέ­πε­ται μεί­ω­ση της έκπτω­σης συνέ­πειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνε­πείς πελά­τες της, από το 10% στο 5%. Θυμί­ζου­με ότι είχε προη­γη­θεί από 1η Απρί­λη, επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, η μεί­ω­ση από το 15% στο 10%.

Επι­βο­λή “ρήτρας ρύπων” στα τιμο­λό­για, η οποία μετα­φρά­ζε­ται σε επι­βά­ρυν­ση των κατα­να­λω­τών από τις χρη­μα­τι­στη­ρια­κές αγο­ρα­πω­λη­σί­ες πάνω στα δικαιώ­μα­τα εκπο­μπών διο­ξει­δί­ου του άνθρακα.

Όλα αυτά μάλι­στα απο­τε­λούν μόνο ένα μέρος της επί­θε­σης με την οποία βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­πα τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, αφού ο σχε­δια­σμός που είχε ξεκι­νή­σει να υλο­ποιεί­ται από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και το συνε­χί­ζει η ΝΔ, προ­βλέ­πει ακό­μη παρα­πέ­ρα έντα­ση των εκβια­σμών και απει­λών προς λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, εργα­ζό­με­νους, ανέρ­γους και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους που έχουν ανε­ξό­φλη­τες οφει­λές, λόγω της αδυ­να­μί­ας τους να αντα­πο­κρι­θούν στο κόστος του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, αλλά και στους όρους ρύθ­μι­σης της οφει­λής τους, που επι­βά­λει η επιχείρηση.

Ο σχε­δια­σμός προ­βλέ­πει ακό­μα “τιτλο­ποί­η­ση” οφει­λών για πώλη­ση σε επεν­δυ­τι­κά ταμεία (funds), ή κατά­θε­ση ως εχέγ­γυου αυτών των τιτλο­ποι­η­μέ­νων οφει­λών για τη δανειο­δό­τη­ση της επι­χεί­ρη­σης, όπως επί­σης και εκα­το­ντά­δες απο­λύ­σεις, περαι­τέ­ρω περι­κο­πές μισθών για τους εργα­ζό­με­νους του κλά­δου και βέβαια πώλη­ση “φιλέ­των” της επιχείρησης.

Τσε­κού­ρι και στις εκπτώ­σεις για τους εργα­ζό­με­νους στη ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, με χτε­σι­νή ανα­κοί­νω­ση Τύπου, το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας προ­α­νήγ­γει­λε “τσε­κού­ρι” στην έκπτω­ση που έχουν οι εργα­ζό­με­νοι της ΔΕΗ στα τιμο­λό­για ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, η οποία μάλι­στα είναι κατο­χυ­ρω­μέ­νη με ΣΣΕ και φορο­λο­γεί­ται στην ανώ­τα­τη κλίμακα.

Η έκπτω­ση θα περιο­ρι­στεί στο 30%, από περί­που 75% που υπο­λο­γί­ζε­ται κατά μέσο όρο σήμε­ρα, σύμ­φω­να πάντα με το υπουρ­γείο. Μάλι­στα, το υπουρ­γείο Ενέρ­γειας προ­κα­λεί, αφού παρου­σιά­ζει την από­φα­ση αυτή ως “άλλη μια δύσκο­λη από­φα­ση που λαμ­βά­νε­ται με στό­χο τη διά­σω­ση της ΔΕΗ”, καλώ­ντας τους εργα­ζό­με­νους να βάλουν πλά­τη για “να συμ­βά­λουν στην υπέρ­βα­ση της κρί­σης” της εταιρείας!

Να δοθεί αγω­νι­στι­κή απάντηση.

Οι εξε­λί­ξεις επι­βε­βαιώ­νουν ότι οι εργα­ζό­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα όχι μόνο δεν έχουν να περι­μέ­νουν τίπο­τα από τους σχε­δια­σμούς αυτούς, αλλά χρειά­ζε­ται να δώσουν άμε­σα αγω­νι­στι­κή απάντηση.

Να εντεί­νουν την πάλη τους:

Ενά­ντια στις αυξή­σεις, για μειώ­σεις στα τιμο­λό­για της ΔΕΗ. Ρεύ­μα φθη­νό για το λαό. Καμία δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε εργα­ζό­με­νο, άνερ­γο, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νο, φτω­χό αγρότη.

Όχι στην παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανέ­να κλεί­σι­μο μονά­δας παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας. Καμία πώλη­ση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυ­χεί­ων. Όχι στην παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ΑΔΜΗΕ — ΔΕΔΔΗΕ. Ακύ­ρω­ση του νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου της απε­λευ­θέ­ρω­σης στρα­τη­γι­κών τομέ­ων της οικο­νο­μί­ας (Ενέρ­γεια, Τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, Μετα­φο­ρές, Ύδρευ­ση). Απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κοί ενιαί­οι φορείς, που ως λαϊ­κή περιου­σία θα υπη­ρε­τούν τις λαϊ­κές ανάγκες.

Καμία από­λυ­ση εργαζομένων.

Προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού τώρα στη ΔΕΗ.

Όχι στην εντα­τι­κο­ποί­η­ση και στο δου­λε­μπό­ριο των εργο­λά­βων, 7ωρο — 5ήμερο — 35ωρο.

Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος απλή­ρω­τος στις εργο­λα­βί­ες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο