Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: Προκλητική η εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή των αστυνομικών στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου

«Η εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση του Σ. Μπου­γιού­κου δίκαια προ­κά­λε­σε οργή για το απαλ­λα­κτι­κό της σκέ­λος, που αφο­ρού­σε στη δρά­ση των αστυ­νο­μι­κών στην υπό­θε­ση του Ζακ Κωστό­που­λου», τονί­ζει η «Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση» Δικηγόρων.

Σε ανα­κοί­νω­σή της σημειώνει:

«Εντός ορί­ων νόμι­μης δρά­σης έκρι­νε τη συμπε­ρι­φο­ρά των αστυ­νο­μι­κών ο εισαγ­γε­λέ­ας της έδρας. Δεν διέ­κρι­νε καμία παρά­νο­μη ενέρ­γεια ή παρά­λει­ψη στη στά­ση των αστυ­νο­μι­κών κατά τη βάρ­βα­ρη επί­θε­ση που δεχό­ταν μπρο­στά στα μάτια τους ένας ακι­νη­το­ποι­η­μέ­νος και αιμό­φυρ­τος άνθρω­πος. Εντός ορί­ων νόμι­μης δρά­σης κρί­θη­κε και αυτό, που ολό­κλη­ρη η κοι­νω­νία – και το δικα­στή­ριο – είδε στα σχε­τι­κά βίντεο, που ευτυ­χώς είναι αδιά­ψευ­στα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία. Δηλα­δή τον Ζακ Κωστό­που­λο να δέχε­ται κλω­τσιά από αστυ­νο­μι­κό ενώ ήδη φορά­ει χει­ρο­πέ­δες και βρί­σκε­ται σε μισο­λι­πό­θυ­μη κατά­στα­ση, ανή­μπο­ρος όχι να δια­φύ­γει αλλά ακό­μη και να στα­θεί όρθιος.

Άλλω­στε, οι συγκε­κρι­μέ­νοι αστυ­νο­μι­κοί στην προ­δι­κα­σία είχαν αφε­θεί ελεύ­θε­ροι χωρίς κανέ­ναν περιο­ρι­στι­κό όρο, ενώ η Υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη της τότε Κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κα Γερο­βα­σί­λη, είχε δια­βε­βαιώ­σει ότι “η ελλη­νι­κή αστυ­νο­μία δεν έκα­νε κάτι εκτός της δρα­στη­ριό­τη­τας την οποία οφεί­λει να έχει” και ας ανα­γκά­στη­κε μετά να ανα­σκευά­σει λέγο­ντας το χιλιο­δια­τυ­πω­μέ­νο και γρα­φι­κό πια “η υπό­θε­ση θα ερευ­νη­θεί”. Η δια­χρο­νι­κή ανο­χή των κυβερ­νή­σε­ων στην αστυ­νο­μι­κή αυθαι­ρε­σία είναι αυτή που έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα και στον τότε πρό­ε­δρο της ένω­σης αστυ­νο­μι­κών υπαλ­λή­λων να δηλώ­σει σε συνέ­ντευ­ξή του: “Αυτή είναι η πρα­κτι­κή. Σε όποιον αρέ­σει”.

Η συγκε­κρι­μέ­νη προ­κλη­τι­κή πρό­τα­ση απο­τε­λεί επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη, αφού “αθω­ώ­νει” ακό­μα και την απρο­σχη­μά­τι­στη αστυ­νο­μι­κή βία. Ανοί­γει περαι­τέ­ρω τον δρό­μο στη νομι­μο­ποί­η­ση της κρα­τι­κής βίας, ακό­μα και όταν αυτή ξεπερ­νά κάθε προ­κά­λυμ­μα, τις ίδιες τις αρχές της ανα­γκαιό­τη­τας, προ­σφο­ρό­τη­τας και ανα­λο­γι­κό­τη­τας με τη στε­νή έννοια του όρου. Ακό­μα και όταν η βία αυτή χάνει το φύλ­λο συκής της δήθεν προ­ά­σπι­σης της “ασφά­λειας των πολι­τών” και απο­κα­λύ­πτε­ται χωρίς προ­φά­σεις η φύση της: κατα­στο­λή σε βάρος όποιου στο­χο­ποιεί­ται ως επι­κίν­δυ­νος και “εχθρός”, σε βάρος κάθε ενο­χλη­τι­κής για το αστι­κό κρά­τος παρουσίας.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση επι­βε­βαιώ­νει ηχη­ρά τον ρόλο της δικαιο­σύ­νης, που, ως τμή­μα του αστι­κού κρά­τους, υπε­ρα­σπί­ζε­ται την αντι­λαϊ­κή δρά­ση (άλλων) οργά­νων του αστι­κού κρά­τους. Λύνο­νται έτσι πολύ περισ­σό­τε­ρο τα χέρια του κρά­τους απέ­να­ντι στον βασι­κό του “εχθρό”, τον “εχθρό λαό, για την κατα­στο­λή της αλη­θι­νά επι­κίν­δυ­νης συλ­λο­γι­κής δρά­σης που αμφι­σβη­τεί την εξου­σία του.

Οι δικη­γό­ροι που καθη­με­ρι­νά δίνου­με αγώ­να για το δίκιο του λαού στα ακρο­α­τή­ρια, που ακού­με άτεγ­κτες, απάν­θρω­πες κατα­δι­κα­στι­κές εισαγ­γε­λι­κές προ­τά­σεις όπως σε υπο­θέ­σεις ρευ­μα­το­κλο­πής (για μερι­κές δεκά­δες ευρώ) ή μη κατα­βο­λής χρε­ών προς το δημό­σιο σε μερο­κα­μα­τιά­ρη­δες· οι δικη­γό­ροι που στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό των απερ­γών, που μπρο­στά στην πύλη του εργο­στα­σί­ου βρί­σκουν τις κλού­βες των ΜΑΤ και τις αύρες στο πλευ­ρό του εργο­δό­τη· οι δικη­γό­ροι που περι­μέ­νου­με με τις ώρες στη ΓΑΔΑ τους παρα­νό­μως προ­σα­χθέ­ντες δια­δη­λω­τές, γνω­ρί­ζου­με πολύ καλά, ότι με τη συγκε­κρι­μέ­νη εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση συνέ­βη το ανα­με­νό­με­νο: το κρά­τος υπε­ρα­σπί­στη­κε το κράτος».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο