Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ- Ανακοίνωση για τις αλλαγές στο καταστατικό του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Να ακυ­ρώ­σει άμε­σα τις αντι­δρα­στι­κές κατα­στα­τι­κές αλλα­γές στο Ινστι­τού­το Παι­δα­γω­γι­κών Ερευ­νών — Μελε­τών της Διδα­σκα­λι­κής Ομο­σπον­δί­ας Ελλά­δας (ΙΠΕΜ — ΔΟΕ) καλεί η Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Εκπαι­δευ­τι­κών το ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας

✔️  Παράλ­λη­λα ζητά να στα­μα­τή­σει κάθε χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ από ευρω­παϊ­κά προ­γράμ­μα­τα.

✔️  Να πάρουν όλες οι παρα­τά­ξεις καθα­ρή θέση και να μη νομι­μο­ποι­ή­σουν με την στά­ση τους τις αρνη­τι­κές αυτές εξελίξεις.

Σε ανα­κοί­νω­σή της η Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση επισημαίνει:

«Το ΙΠΕΜ — ΔΟΕ, το ερευ­νη­τι­κό κέντρο της Ομο­σπον­δί­ας, από την ίδρυ­ση του το 1997 είχε ως σκο­πό την έρευ­να για ζητή­μα­τα παι­δα­γω­γι­κού χαρα­κτή­ρα και την επι­στη­μο­νι­κή τεκ­μη­ρί­ω­ση των θέσε­ων της ΔΟΕ. Δεν είμα­στε αντί­θε­τοι στην ύπαρ­ξη και λει­τουρ­γία του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ, ως υπο­στη­ρι­κτι­κού επι­τε­λεί­ου, στα πλαί­σια του σύν­θε­του και πολυ­ε­πί­πε­δου αγώ­να που οφεί­λει να διε­ξά­γει μια εκπαι­δευ­τι­κή Ομο­σπον­δία για την υπε­ρά­σπι­ση και διεύ­ρυν­ση των μορ­φω­τι­κών δικαιωμάτων.

✔️   Δυστυ­χώς, το ΙΠΕΜ — ΔΟΕ στα­δια­κά έχα­σε αυτόν τον χαρα­κτή­ρα και μετα­τρά­πη­κε σε προ­πα­γαν­δι­στή των θέσε­ων της εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής για την Παι­δεία. Η λεγο­μέ­νη τεκ­μη­ρί­ω­ση θέσε­ων στην πρά­ξη μετα­τρά­πη­κε σε “τεκ­μη­ρί­ω­ση” αντιεκ­παι­δευ­τι­κών πολιτικών.

edupamegr

Είναι αλή­θεια ότι, ο προ­σα­να­το­λι­σμός και το περιε­χό­με­νο της μελε­τη­τι­κής δου­λειάς του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ δεν ήταν ποτέ ουδέ­τε­ρος. Εξέ­φρα­ζε, από την αρχή της δημιουρ­γί­ας του, την πολι­τι­κή και συν­δι­κα­λι­στι­κή λογι­κή των δυνά­με­ων που δια­χρο­νι­κά πλειο­ψη­φού­σαν στο Δ.Σ. της ΔΟΕ (σήμε­ρα των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ / ΔΗ.ΣΥ — ΕΡΑ — ΑΕΕΚΕ), δηλα­δή την απο­δο­χή του σημε­ρι­νού σχο­λεί­ου και των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ. Θυμί­ζου­με πως το ΙΠΕΜ — ΔΟΕ πρω­το­στά­τη­σε στον εξω­ραϊ­σμό των σχο­λεί­ων με ενιαίο ανα­μορ­φω­μέ­νο πρό­γραμ­μα το 2010, δηλα­δή στην προ­ώ­θη­ση του σχο­λεί­ου της αγο­ράς. Έβγα­λε κυριο­λε­κτι­κά “λάδι” τα σχο­λι­κά βιβλία του 2006, που σημα­το­δό­τη­σαν ένα νέο γύρο αντι­δρα­στι­κών ανα­διαρ­θρώ­σε­ων στο περιε­χό­με­νο της εκπαί­δευ­σης και προ­σπά­θη­σε να συμ­βάλ­λει στην απο­δο­χή τους παρά το γεγο­νός ότι είχαν κατα­δι­κα­στεί από νωρίς στη συνεί­δη­ση εκπαι­δευ­τι­κών, γονιών και μαθητών!

✔️   Τα τελευταία χρόνια όμως το ΙΠΕΜ — ΔΟΕ άλλαξε πλήρως φυσιογνωμία. Μετατράπηκε σε μηχανισμό άντλησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε “δομή” προσδεδεμένη σφιχτά με το κράτος, το υπουργείο Παιδείας και την ΕΕ στα πρότυπα του “αμαρτωλού” πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ.

Απο­φα­σι­στι­κό ρόλο σε αυτή την εξέ­λι­ξη δια­δρα­μά­τι­σε η πιστο­ποί­η­σή του από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση με σκο­πό να δια­χει­ρί­ζε­ται για τις έρευ­νες προ­γράμ­μα­τα ΕΣΠΑ και να πραγ­μα­το­ποιεί επι­μορ­φώ­σεις. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα ήταν το πρό­γραμ­μα που υλο­ποι­ή­θη­κε την περί­ο­δο 2013–15 ύψους 1,5 εκ. ευρώ χρη­μα­το­δο­τού­με­νο από την ΕΕ για την επι­μόρ­φω­ση των εκπαι­δευ­τι­κών σε μια σει­ρά εκπαι­δευ­τι­κά θέμα­τα ενώ προ­ε­τοι­μά­ζε­ται η ανά­λη­ψη και νέων προ­γραμ­μά­των. Δεν είναι τυχαίο το γεγο­νός ότι, την ίδια περί­ο­δο που με τις πολι­τι­κές όλων των κυβερ­νή­σε­ων καταρ­γού­νταν κάθε δημό­σια και δωρε­άν επι­μόρ­φω­ση των εκπαι­δευ­τι­κών, ταυ­τό­χρο­να δίνο­νταν χιλιά­δες ευρώ στις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις για να ανα­λά­βουν κομ­μά­τι της “επι­μόρ­φω­σης”. Ο στό­χος διπλός: Η απαλ­λα­γή του κρά­τους και του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας από την ευθύ­νη της επι­μόρ­φω­σης και ταυ­τό­χρο­να η ενσω­μά­τω­ση του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος στην κυρί­αρ­χη εκπαι­δευ­τι­κή και αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή π.χ. αυτή την περί­ο­δο το πολύ­κε­ντρο της ΑΔΕΔΥ πραγ­μα­το­ποιεί δρά­σεις “ενί­σχυ­σης της επι­χει­ρη­σια­κής και διοι­κη­τι­κής ικα­νό­τη­τας” των δομών και στε­λε­χών της ΑΔΕΔΥ στα πλαί­σια του προ­γράμ­μα­τος “Μεταρ­ρύθ­μι­ση του Δημό­σιου Τομέα 2014 — 2020”!!

Ας ανα­ρω­τη­θεί κάθε καλο­προ­αί­ρε­τος συνά­δελ­φος: αν ήταν αλλιώς τα πράγ­μα­τα, αν το ΙΠΕΜ — ΔΟΕ συνέ­βαλ­λε με τις θέσεις του και τις μελέ­τες του στο να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για να είναι η μόρ­φω­ση δικαί­ω­μα όλων και όχι λίγων, θα του έδι­νε χρή­μα­τα η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση; Η ανά­λη­ψη από το συν­δι­κά­το ευθυ­νών που ανή­κουν στο κρά­τος, πέρα από όλα τα άλλα, δεν υπο­νο­μεύ­ει και τις διεκ­δι­κή­σεις μας για δημό­σια, δωρε­άν, περιο­δι­κή επι­μόρ­φω­ση όλων των εκπαιδευτικών;

Η Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Εκπαι­δευ­τι­κών λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη όλα τα παρα­πά­νω ήταν η μόνη δύνα­μη στο ΔΣ της ΔΟΕ που εξέ­φρα­σε την αντί­θε­σή της σε όλα αυτά τα φαι­νό­με­να απο­χω­ρώ­ντας από το Δ.Σ. του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ (και συνο­λι­κά οι δυνά­μεις του ΠΑΜΕ από τα ινστι­τού­τα σε ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) με δημό­σια ανα­κοί­νω­ση στις 3/10/2014. Τη δύσκο­λη αυτή επι­λο­γή επι­βε­βαιώ­νουν οι εξελίξεις.

Οι κατα­στα­τι­κές αλλα­γές στο ΙΠΕΜ — ΔΟΕ που απο­φά­σι­σε η πλειο­ψη­φία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ — ΔΗΣΥ — ΕΡΑ — ΑΕΚΚΕ), στις 8/10/2019, οδη­γούν στην πλή­ρη αλλοί­ω­ση του χαρα­κτή­ρα του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ. Οι τρο­πο­ποι­ή­σεις αφο­ρούν τόσο στη δομή, όσο και στο περιε­χό­με­νο του Ινστιτούτου.

  • Το ΙΠΕΜ — ΔΟΕ πλέ­ον οδη­γεί­ται στο να πιστο­ποι­η­θεί περαι­τέ­ρω με σκο­πό να ανα­λαμ­βά­νει μεγα­λύ­τε­ρα προ­γράμ­μα­τα (περισ­σό­τε­ρα λεφτά από την ΕΕ) με ΕΣΠΑ, να συνερ­γά­ζε­ται ακό­μα και με ΜΚΟ και ιδιω­τι­κές εται­ρί­ες. Ουσια­στι­κά προ­ω­θεί­ται η μετα­τρο­πή του σε εταί­ρο της εκά­στο­τε κυβέρ­νη­σης, της πολι­τι­κής της Ε.Ε. που τσα­κί­ζει δικαιώ­μα­τα στη μάθη­ση των παι­διών του λαού, δικαιώ­μα­τα των συνα­δέλ­φων, που με επι­στη­μο­νι­κο­φα­νή μαν­δύα καλύ­πτει κάθε αντιεκ­παι­δευ­τι­κή πολιτική.
  • Ένα τέτοιο προ­σα­να­το­λι­σμό του Ινστι­τού­του έρχε­ται να υπη­ρε­τή­σει η αλλα­γή στην εσω­τε­ρι­κή του διάρ­θρω­ση με δημιουρ­γία 3 τομέ­ων (επι­χει­ρη­σια­κής λει­τουρ­γί­ας, διοι­κη­τι­κών υπη­ρε­σιών, οικο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών) σε ένα οργα­νό­γραμ­μα που θα θυμί­ζει κρα­τι­κή ‑υπη­ρε­σια­κή δομή.
  • Ο σκο­πός του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ, όπως καθο­ρί­ζε­ται από το νέο κατα­στα­τι­κό, αφο­ρά την άντλη­ση “χρη­μα­το­δο­τι­κών εργα­λεί­ων”, την υλο­ποί­η­ση “έργων — πρά­ξε­ων”, την “ανά­θε­ση έργων σε τρί­τους” κ.ά. Μιλά­με για κανο­νι­κή εταιρεία!!

 

Ευθύ­νη για όλη αυτή την κατά­στα­ση έχουν οι παρα­τά­ξεις που απο­τε­λούν το Προ­ε­δρείο του ΔΣ της ΔΟΕ, που ειση­γή­θη­καν τις παρα­πά­νω αλλα­γές. Είναι από­δει­ξη της αντί­λη­ψης που έχουν για Σωμα­τεία όχι οργα­νω­τές του αγώ­να για τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων αλλά Σωμα­τεία — γρα­φειο­κρα­τι­κούς μηχα­νι­σμούς, πλή­ρως ενσω­μα­τω­μέ­νους. Αυτή είναι η αντί­λη­ψή τους για το “σύγ­χρο­νο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνημα”!!

Σε σχέ­ση με τη στά­ση των Παρεμ­βά­σε­ων εκτι­μά­με ότι η κρι­τι­κή που ορθά κάνουν, στον χαρα­κτή­ρα του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ και τις ευθύ­νες της πλειο­ψη­φί­ας της ΔΟΕ, παρα­μέ­νει άσφαι­ρη αφού η παρα­μο­νή τους στο ΔΣ νομι­μο­ποιεί την κατά­στα­ση και δίνει άλλο­θι στην πλειο­ψη­φία του ΔΣ της ΔΟΕ. Δε γίνε­ται να είσαι και με τον “αστυ­φύ­λαξ και με τον χωρο­φύ­λαξ”. Μετά τις νέες αρνη­τι­κές εξε­λί­ξεις και τον δεδο­μέ­νο προ­σα­να­το­λι­σμό του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ δεν υπάρ­χει καμία δικαιολογία!!

✔️    Τονί­ζου­με για μια ακό­μα φορά: είναι θεμι­τό να λει­τουρ­γούν ερευ­νη­τι­κά κέντρα στις Ομο­σπον­δί­ες, να επε­ξερ­γά­ζο­νται θέσεις και προ­τά­σεις οι οποί­ες θα υπε­ρα­σπί­ζο­νται τους εργα­ζο­μέ­νους και θα τους εξο­πλί­ζουν, ώστε μέσα από τα Σωμα­τεία να διεκ­δι­κούν και να οργα­νώ­νουν την πάλη τους με βάση τις σύγ­χρο­νες τους ανά­γκες. Σε αυτά τα κέντρα δεν έχουν θέση η χρη­μα­το­δό­τη­ση από την Ε.Ε., το κρά­τος. Δεν έχουν θέση οι ΜΚΟ και οι ιδιω­τι­κές εται­ρί­ες, που προ­σπα­θούν να μας πεί­σουν να δεχτού­με να πλη­ρώ­σου­με την ανά­καμ­ψη τους, όπως προ­σπά­θη­σαν την περί­ο­δο της κρί­σης. Το συν­δι­κά­το πρέ­πει να είναι χει­ρα­φε­τη­μέ­νο από το κρά­τος, την εργο­δο­σία και την Ε.Ε. Οι συνά­δελ­φοι αυτό που επι­ζη­τούν από τη ΔΟΕ δεν είναι σεμι­νά­ρια και επι­μορ­φώ­σεις αλλά μαχη­τι­κή διεκ­δί­κη­ση των δικαιω­μά­των τους.

✔️   Οι εκπρό­σω­ποι της Αγω­νι­στι­κής Συσπεί­ρω­σης Εκπαι­δευ­τι­κών επι­βε­βαιώ­νου­με την θέση μας για μη συμ­με­το­χή στο ΔΣ του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ όσο θα έχει αυτή τη φυσιο­γνω­μία.

✔️   Δεσμευό­μα­στε ότι θα συνε­χί­σου­με να απο­κα­λύ­πτου­με και να ενη­με­ρώ­νου­με τους συνα­δέλ­φους για κάθε εξέ­λι­ξη στο ΙΠΕΜ — ΔΟΕ.

  • Καλού­με το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει πίσω, να ακυ­ρώ­σει ΑΜΕΣΑ τις αντι­δρα­στι­κές κατα­στα­τι­κές αλλα­γές στο ΙΠΕΜ — ΔΟΕ.
  • Να στα­μα­τή­σει κάθε χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΙΠΕΜ — ΔΟΕ από ευρω­παϊ­κά προ­γράμ­μα­τα.
  • Να πάρουν όλες οι παρα­τά­ξεις καθα­ρή θέση και να μη νομι­μο­ποι­ή­σουν με την στά­ση τους τις αρνη­τι­κές αυτές εξελίξεις».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο