Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγωνιστικός συναγερμός για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο
Σάββατο 3 Απρίλη
💀 Εστίες διασποράς εργοστάσια,
λιμάνι, καράβια, σούπερ μάρκετ

Αγω­νι­στι­κός συνα­γερ­μός ηχεί στα εργο­στά­σια, στις μεγά­λες αλυ­σί­δες σού­περ μάρ­κετ, στα καρά­βια, στο λιμά­νι, στις εργα­το­γει­το­νιές, σε όλο τον Πει­ραιά, που εξα­κο­λου­θεί να παρα­μέ­νει στα­θε­ρά στο «βαθύ κόκ­κι­νο», με τα στοι­χεία του ΕΟΔΥ να λένε ότι καθη­με­ρι­νά κατα­γρά­φο­νται 400 κρού­σμα­τα, ενώ οι εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες θρη­νούν δεκά­δες νεκρούς.

Σωμα­τεία και φορείς απο­φά­σι­σαν νέο παμπει­ραϊ­κό συλ­λα­λη­τή­ριο για τις 3 Απρί­λη, στις 12 το μεση­μέ­ρι, στο Πασα­λι­μά­νι, ενά­ντια στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, η οποία φέρει ατό­φια και τη σφρα­γί­δα του ΣΥΡΙΖΑ, που για να αυξά­νουν τα κέρ­δη τους οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, παί­ζει με την ίδια τη ζωή του λαού και στέλ­νει ανθρώ­πους στο θάνατο.
Σε σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν απο­φά­σι­σαν επί­σης κινη­το­ποί­η­ση στο υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος στις 5 Απρί­λη, στις 5.30 μ.μ., για τα περι­βαλ­λο­ντο­λο­γι­κά εγκλή­μα­τα από την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση της COSCO, των καζα­νιών του θανά­του και τώρα με τη δημιουρ­γία νέας χωματερής.

Είναι παρα­πά­νω από έγκλη­μα ότι στην πει­ραιώ­τι­κη περι­φέ­ρεια, με τερά­στιους χώρους δου­λειάς και χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους, όπως το εμπο­ρευ­μα­τι­κό λιμά­νι, τα ακτο­πλοϊ­κά πλοία, οι μεγά­λες αλυ­σί­δες σού­περ μάρ­κετ, τα εργο­στά­σια, η Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή Ζώνη, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και της εργο­δο­σί­ας τα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων είναι ελλι­πή έως ανύ­παρ­κτα με απο­τέ­λε­σμα να αυξά­νε­ται και η διασπορά.

Τα νοσο­κο­μεία, τα οποία έχουν γίνει πια μιας νόσου, βρί­σκο­νται σε κατά­στα­ση εμφράγ­μα­τος από τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις, με τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα τόσο για ασθε­νείς με κορο­νο­ϊό όσο και με άλλα νοσή­μα­τα. Κι ενώ δια­σω­λη­νω­μέ­νοι νοση­λεύ­ο­νται σε ράν­τζα αντί σε εξο­πλι­σμέ­νες ΜΕΘ στα Νοσο­κο­μεία της Νίκαιας και στο «Τζά­νειο», ο ιός δια­σπεί­ρε­ται στο ογκο­λο­γι­κό «Μετα­ξά», με ανυ­πο­λό­γι­στους κιν­δύ­νους για τους καρ­κι­νο­πα­θείς, την ίδια στιγ­μή το ιδιω­τι­κό «Metropolitan» μένει ανα­ξιο­ποί­η­το αφού η κυβέρ­νη­ση δεν το επι­τάσ­σει και οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες — κλι­νι­κάρ­χες θησαυρίζουν.

Να πάρου­με την κατά­στα­ση στα χέρια μας
▪️ Την ανά­γκη της κλι­μά­κω­σης της οργα­νω­μέ­νης πάλης των εργα­ζο­μέ­νων μετα­φέ­ρει ο πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά Νίκος Ξουράφης
▪️Τα «πρω­τό­κολ­λα» ράβο­νται στα μέτρα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων
▪️ Στις προ­βλή­τες των εμπο­ρευ­μα­τι­κών σταθ­μών (ΣΕΜΠΟ) του λιμα­νιού του Πει­ραιά, ενός από τους μεγα­λύ­τε­ρους εργα­σια­κούς χώρους του Λεκα­νο­πε­δί­ου, όπου επι­πλέ­ον οι εργα­ζό­με­νοι έρχο­νται σε επα­φή με τα πλη­ρώ­μα­τα των διερ­χό­με­νων τερά­στιων κοντεϊ­νε­ρά­δι­κων, τα …μέτρα που παίρ­νει η εργο­δο­σία, πατώ­ντας στην «ασυ­λία» που της παρέ­χει η κυβέρ­νη­ση, είναι «μια απλή μάσκα και κάνα — δυο μπου­κα­λά­κια αντι­ση­πτι­κά που δίνο­νται κατά και­ρούς, 3 — 4 σαπου­νιέ­ρες για 2.000 άτο­μα και τα ηχο­γρα­φη­μέ­να μηνύ­μα­τα που ακού­γο­νται από τα μεγά­φω­να να τηρού­με απο­στά­σεις», για «να σου υπεν­θυ­μί­ζουν ότι εσύ έχεις την ευθύ­νη». Την κατά­στα­ση αυτή μας μετα­φέ­ρει ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου ΕΝΕΔΕΠ (των εργα­ζο­μέ­νων στις προ­βλή­τες 2 και 3), Μάρ­κος Μπεκρής.
▪️ Δεν υπάρ­χει «αλυ­σί­δα» που να μην έχει κρούσματα
Ο νεκρός εργα­ζό­με­νος από κορο­νο­ϊό, πριν από λίγες μέρες, σε κατά­στη­μα μεγά­λης αλυ­σί­δας σού­περ μάρ­κετ, ανα­δει­κνύ­ει την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί και στον Πει­ραιά στον συγκε­κρι­μέ­νο κλά­δο, όπου τα κρού­σμα­τα είναι καθη­με­ρι­νά και τίθε­νται σε κίν­δυ­νο ζωές τόσο των εργα­ζο­μέ­νων όσο και των πελατών.
Η εικό­να θα ήταν πιο δρα­μα­τι­κή αν δεν υπήρ­χε η καθο­ρι­στι­κή παρέμ­βα­ση του Σωμα­τεί­ου Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Πει­ραιά για τη λήψη μέτρων.
▪️ Ενας γενι­κός για­τρός για τους 1.000 πρό­σφυ­γες στο Σχιστό!
Στα όσα συμ­βαί­νουν στους χώρους δου­λειάς έρχε­ται να προ­στε­θεί η έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας στη δομή προ­σφύ­γων στο Σχι­στό.
▪️ Για 950 άτο­μα υπάρ­χει ένας γενι­κός για­τρός για ελά­χι­στες ώρες και ένας παι­δί­α­τρος 3 φορές τη βδο­μά­δα. Το από­γευ­μα και τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα δεν υπάρ­χει γιατρός.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο