Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να δηλώσει παρούσα στα ιμπεριαλιστικά παζάρια

Αγχω­μέ­νη από την «απόρ­ρι­ψη» (μη πρό­σκλη­ση στη διά­σκε­ψη του Βερο­λί­νου) και προ­κει­μέ­νου να βρει ρόλο στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και ούσα βου­τηγ­μέ­νη μέχρι το λαι­μό σε αυτούς η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση πέρα­σε σήμε­ρα σε »διπλω­μα­τι­κή αντε­πί­θε­ση» προ­κει­μέ­νου να δηλώ­σει παρού­σα στο παζά­ρι του Βερολίνου.

Αρχι­κά, σε τηλε­ο­πτι­κή συνέ­ντευ­ξή του το βρά­δυ της Πέμ­πτης, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης προει­δο­ποί­η­σε ότι προ­τί­θε­ται να ασκή­σει βέτο αν οι όποιες απο­φά­σεις της Συνό­δου του Βερο­λί­νου, δεν απορ­ρί­πτουν κατη­γο­ρη­μα­τι­κά το μνη­μό­νιο Τουρ­κί­ας-Λιβύ­ης (το οποίο σύμ­φω­να με τις δηλώ­σεις των Γερ­μα­νών δε θα συζη­τη­θεί καν).

Λίγη ώρα αργό­τε­ρα κατέ­φθα­σε στην Αθή­να αιφ­νι­δια­στι­κά και υπό άκρα μυστι­κό­τη­τα ο Λίβυος στρα­τάρ­χης Χαφτάρ για επα­φές με την ελλη­νι­κή ηγε­σία, εν όψει της Διά­σκε­ψης του Βερολίνου.

Στις επί­ση­μες συνα­ντή­σεις με τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυρ. Μητσο­τά­κη και τον Έλλη­να ΥΠΕΞ Ν. Δέν­δια το πρωί της Παρα­σκευ­ής, ο ισχυ­ρός άνδρας της Ανα­το­λι­κής Λιβύ­ης κατήγ­γει­λε ως άκυ­ρα τα μνη­μό­νια Σάρατζ (κυβέρ­νη­ση της Τρί­πο­λης) — Τουρ­κί­ας ) και επα­νέ­λα­βε τη δέσμευ­σή του για την οριο­θέ­τη­ση των θαλασ­σί­ων ζωνών με την Ελλάδα.

Στην επί­σκε­ψη Χάφταρ στην Αθή­να έχουν επεν­δύ­σει και οι δύο πλευ­ρές. Ο Λίβυος στρα­τάρ­χης απο­κτά μίας πρώ­της τάξε­ως πολι­τι­κή ανα­γνώ­ρι­ση από ένα κρά­τος-μέλος της ΕΕ, το οποίο, μάλι­στα, είναι γει­το­νι­κό και οπωσ­δή­πο­τε, συν­δυα­ζό­με­νο με την Αίγυ­πτο, εξι­σορ­ρο­πεί την τουρ­κι­κή πίε­ση. Κατά συνέ­πεια, η παρά­τα­ξή του ανα­βαθ­μί­ζε­ται διπλω­μα­τι­κά κι όχι μόνο ως ο ένας από τους δύο αντι­μα­χό­με­νους που καλού­νται από τους «μεγά­λους» για να τους επι­βάλ­λουν διευθέτηση.

Από την πλευ­ρά της, η υβέρ­νη­ση θέλει να δεί­ξει ότι ασκεί επιρ­ροή και να εκθέ­σει έτσι τους Γερ­μα­νούς οργα­νω­τές της Διά­σκε­ψης την Κυριακή.

Το πρωί έγι­νε τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία του κ. Δέν­δια με τον Αιγύ­πτιο ΥΠΕΞ και στη συνέ­χει η τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία του κ. Μητσο­τά­κη με τη Γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριο Αγκ. Μέρκελ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη — Μέρκελ

Σύμ­φω­να με ενη­με­ρω­τι­κό σημεί­ω­μα της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης «ο κ. Μητσο­τά­κης εξέ­φρα­σε τη δυσα­ρέ­σκειά του για το γεγο­νός ότι η Ελλά­δα δεν έχει προ­σκλη­θεί στη Διά­σκε­ψη του Βερο­λί­νου και την ανη­συ­χία του για την κατά­στα­ση στη Λιβύη, ιδί­ως όπως αυτή δια­μορ­φώ­νε­ται μετά την υπο­γρα­φή των “άκυ­ρων μνη­μο­νί­ων” μετα­ξύ Σάρατζ ‑Τουρ­κί­ας». Το σημεί­ω­μα ανα­φέ­ρει ακό­μα πως ο πρω­θυ­πουρ­γός «έθε­σε επί­σης τους προ­βλη­μα­τι­σμούς του για την κατά­στα­ση ασφα­λεί­ας στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου λόγω των απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κών τουρ­κι­κών ενερ­γειών» και πως «κάλε­σε την κ. Μέρ­κελ και τους εκπρο­σώ­πους της ΕΕ που συμ­με­τέ­χουν στη Διά­σκε­ψη, να εφαρ­μό­σουν τη σχε­τι­κή από­φα­ση του τελευ­ταί­ου Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, από την οποία δεσμεύονται».

Για τη μη πρό­σκλη­ση της Ελλά­δας, σύμ­φω­να με το κυβερ­νη­τι­κό σημεί­ω­μα «η Καγκε­λά­ριος της Γερ­μα­νί­ας εξέ­φρα­σε την πλή­ρη δέσμευ­σή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώ­νο­ντας ωστό­σο ότι η Διά­σκε­ψη του Βερο­λί­νου έχει ως στό­χο να φέρει ειρή­νη και στα­θε­ρό­τη­τα στη Λιβύη και δεν θα ασχο­λη­θεί με θέμα­τα θαλασ­σί­ων ζωνών στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο».

Ανα­φέ­ρει ακό­μα ότι η Αγκ. Μέρ­κελ «εξέ­φρα­σε επί­σης την πλή­ρη στή­ρι­ξή της στα Συμπε­ρά­σμα­τα του τελευ­ταί­ου Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου για το Μνη­μό­νιο Λιβύ­ης-Τουρ­κί­ας για τις θαλάσ­σιες ζώνες».

Η μη πρό­σκλη­ση της Ελλά­δας στη Διά­σκε­ψη του Βερο­λί­νου κατέ­δει­ξε ότι δεν ισχύ­ει ο κυβερ­νη­τι­κός ισχυ­ρι­σμός περί απο­μό­νω­σης της Τουρ­κί­ας, η οποία όπως ανα­φέ­ρουν και γερ­μα­νι­κά ΜΜΕ έχει ουσια­στι­κό λόγο και για τη λίστα των συμ­με­τε­χό­ντων στη Διά­σκε­ψη του Βερολίνου.

Επέβαλε ο Ερντογάν να μην προσκληθεί η Ελλάδα;

Η Διά­σκε­ψη της Λιβύ­ης την Κυρια­κή απο­τέ­λε­σε το κεντρι­κό θέμα του καθιε­ρω­μέ­νου κυβερ­νη­τι­κού μπρί­φινγκ την Παρα­σκευή στο Βερο­λί­νο με συχνές ανα­φο­ρές στην Ελλά­δα και το γεγο­νός ότι δεν προ­σκλή­θη­κε να συμ­με­τέ­χει στη διά­σκε­ψη ο έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσοτάκης.

Η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Bild» γρά­φει χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως «η Ελλά­δα, αν και είναι ο πιο κοντι­νός γεω­γρα­φι­κά εταί­ρος της Λιβύ­ης από ευρω­παϊ­κή σκο­πιά, δεν κάθε­ται στο τρα­πέ­ζι. Και το ερώ­τη­μα είναι, εάν ο τούρ­κος πρό­ε­δρος Ερντο­γάν υπα­γό­ρευ­σε στην οικο­δέ­σποι­να καγκε­λά­ριο Μέρ­κελ τον κατά­λο­γο των προ­σκε­κλη­μέ­νων. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες αυτής της εφη­με­ρί­δας φέρε­ται να επέ­με­νε ο Ερντο­γάν να μην συμ­με­τά­σχει με το επι­χεί­ρη­μα ότι η τουρ­κι­κή πλευ­ρά, σε αντί­θε­ση με την Ελλά­δα, σέβε­ται το ντιλ της ΕΕ με την Τουρ­κία και δέχε­ται χιλιά­δες Σύρους πρό­σφυ­γες». Γρά­φει ακό­μα πως σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση της «Bild» εκπρό­σω­πος της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­ση απά­ντη­σε ότι ο κατά­λο­γος των προ­σκλή­σε­ων «προ­σα­να­το­λί­στη­κε στο αντι­κεί­με­νο της διάσκεψης».

Το γερ­μα­νι­κό περιο­δι­κό «Spiegel» γρά­φει ότι η Ελλά­δα αισθά­νε­ται εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νη από τους Ευρω­παί­ους. Δεν προ­σκλή­θη­κε στη διά­σκε­ψη της Λιβύ­ης παρά τις πιέ­σεις της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης και στο προ­σφυ­γι­κό η Αθή­να επι­θυ­μεί τη στή­ρι­ξη από την Ευρώπη.

Με ένα κατη­γο­ρη­μα­τι­κό «όχι» διέ­ψευ­σε πάντως ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στέ­φεν Ζάι­μπερτ την πλη­ρο­φο­ρία της εφη­με­ρί­δας Bild ότι ο τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν επέ­βα­λε τη μη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στη Διά­σκε­ψη για τη Λιβύη. Όπως δια­βε­βαί­ω­σε, σε καμία φάση της πολύ­μη­νης προ­ε­τοι­μα­σί­ας αυτής της συνά­ντη­σης απο­τέ­λε­σε θέμα η συμ­με­το­χή ή όχι της Αθήνας.

Ανα­φο­ρι­κά με την προει­δο­ποί­η­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Μητσο­τά­κη για βέτο πολι­τι­κής συμ­φω­νί­ας για τη Λιβύη σε επί­πε­δο ΕΕ αν δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νει την ακύ­ρω­ση των μνη­μο­νί­ων Άγκυ­ρας-Τρί­πο­λης, ο κ. Ζάι­μπερτ παρέ­πεμ­ψε στο πρό­σφα­το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βου­λίο που όπως προ­κύ­πτει από σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, συμ­με­ρί­ζε­ται τις ελλη­νι­κές ανη­συ­χί­ες. Το θέμα αυτό δεν θα απα­σχο­λή­σει όμως τη διά­σκε­ψη την Κυρια­κή, τόνι­σε ο Στέ­φαν Ζάι­μπερτ. Δια­βε­βαί­ω­σε πάντως ότι η γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση βρί­σκε­ται σε «μόνι­μο» διά­λο­γο με την ελλη­νι­κή πλευρά.

ΚΚΕ: Η επίσκεψη του Χαφτάρ συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επί­σκε­ψη του Λίβυου στρα­τη­γού Χαλί­φα Χαφτάρ στην Αθή­να αναφέρει:

«Η επί­σκε­ψη Χαφτάρ στην Ελλά­δα και η πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ να στεί­λει ελλη­νι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις στη Λιβύη, συνι­στά κλι­μά­κω­ση της εμπλο­κής της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και αντα­γω­νι­σμούς, από την οποία κανέ­να όφε­λος δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει για τον ελλη­νι­κό λαό και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας.

Είναι εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας ο ισχυ­ρι­σμός ότι οι σχέ­σεις με δυνά­μεις τύπου Χαφτάρ, που είναι μπλεγ­μέ­νες στα σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών και παζα­ρεύ­ουν ταυ­τό­χρο­να με πολ­λά μέρη, μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν εγγυ­η­τές της ειρή­νης και της ασφά­λειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλάδας.

Η δε στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρα­κτη­ρί­ζει θετι­κή την επί­σκε­ψη Χαφτάρ, επι­βε­βαιώ­νει για μια ακό­μη φορά ότι το κόμ­μα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης είναι βου­τηγ­μέ­νο μέχρι το λαι­μό στο βούρ­κο αυτών των επι­κίν­δυ­νων σχεδίων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο