Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αδέλφια εργάτες, ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ σήμερα!!!

Μπορίς Κουστοντίεφ, «Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Πουτίλοφ» (1906)

Μπο­ρίς Κου­στο­ντί­εφ, «Πρω­το­μα­γιά­τι­κη δια­δή­λω­ση στο Που­τί­λοφ» (1906)

Γρά­φει η Ηλέ­κτρα Στρα­τω­νί­ου //

Δυο μέρες τώρα οι εργά­τες στέ­κο­νταν εκεί, στη σιδε­ρέ­νια γέφυ­ρα του Κηφι­σού! Άλλοι είχαν τα χέρια σταυ­ρω­μέ­να στο στή­θος και άλλοι έκρυ­βαν τις γρο­θιές τους βαθιά στις τσέ­πες του παντε­λο­νιού, τα μάτια τους αγριε­μέ­να απ’ την αγρύ­πνια, οι ανά­σες βαριές από την αγω­νία του αύριο, μαρ­μα­ρω­μέ­νοι κοι­τά­ζουν τις κλει­δω­μέ­νες πόρ­τες των εργο­στα­σί­ων και σκέ­φτο­νται τα σκου­ρια­σμέ­να λου­κέ­τα των ναυ­πη­γεί­ων, τους γερα­νούς και τις μπουλ­ντό­ζες που σαπί­ζουν στα εργο­τά­ξια, την στερ­νή ελπί­δα του μερο­κά­μα­του που ξεψυ­χά­ει στα γρα­φεία των συνδικαλιστών!

Και ενώ το φονι­κό δίχτυ μιας τερά­στιας — καλο­ταϊ­σμέ­νης- αρά­χνης, από τους παγκό­σμιους σπόν­σο­ρες και ευερ­γέ­τες τυλί­γει την ζωή τους, αυτοί σέρ­νο­νται ντρο­πια­σμέ­νοι στις ουρές των ταμεί­ων ανερ­γί­ας, στα συσ­σί­τια του Δήμου και της Αρχιε­πι­σκο­πής και στα κοι­νω­νι­κά φαρ­μα­κεία, παρα­κα­λώ­ντας για ένα κου­τί ασπι­ρί­νες να δρο­σί­σουν του παι­διού τους τον πυρετό!

Χρό­νια τώρα χορεύ­ουν τού­το το “ζεϊ­μπέ­κι­κο” του χαμού, στο χεί­λος του γκρε­μού της ύπαρ­ξής τους, νοσταλ­γώ­ντας τις μέρες που τα ρού­χα τους ήταν λερω­μέ­να με μου­τζού­ρες και λαδο­μπο­γιές, με λάδια μηχα­νής, από τσι­μέ­ντα και μαρ­μα­ρό­σκο­νη, που ήταν μου­σκε­μέ­να και κολ­λη­μέ­να στο κορ­μί τους από τον ιδρώ­τα της σκλη­ρής δου­λειάς και τον αγώ­να της καθη­με­ρι­νής επιβίωσης!

…Αχ ρε Ελλά­δα… αχ…αχ…!!!
Πίστε­ψαν πως είσαι μάνα και εσύ άφη­σες την μοί­ρα τους στα χέρια των ανά­ξιων αρχη­γών, που υπέ­γρα­φαν “αντί” αυτών συμ­φω­νί­ες και χρε­ό­γρα­φα, υπέ­γρα­φαν… υπέ­γρα­φαν… και υπο­γρά­φουν ακό­μη… υπογράφουν…!

Καλά μωρέ, ερω­τώ δεν βρέ­θη­κε ένας άνθρω­πος του λαού, να πει σ’ αυτούς τους ευγε­νείς γόνους της πατρί­δας …πως την υπο­γρα­φή και εκεί­νο το “άλλο,” προ­σέ­χου­με που τα βάζουμε ;;;

Μεγά­λω­σαν οι χει­μώ­νες για την εργα­τιά, βαρύ το χιό­νι έκα­τσε στα χέρια, στα πρό­σω­πα, στις καρ­διές τους και η αξιο­πρέ­πεια “χιο­νάν­θρω­πος” έγι­νε και στέ­κει δίπλα στον Άγνω­στο Στρα­τιώ­τη μπρος στη Βουλή!

Αδέλ­φια εργά­τες, ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ σήμερα!!!

Μια παγκό­σμια ημέ­ρα ΔΙΚΗ ΣΑΣ!!

Ξεσταυ­ρώ­στε τα χέρια από το στή­θος, βγάλ­τε τις γρο­θιές σας από τις τσέ­πες του παντε­λο­νιού, ανοίξ­τε τα μάτια διά­πλα­τα στον ήλιο!

ΣΠΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ!!!

Ανοίξ­τε τα εργο­στά­σια, τα ναυ­πη­γεία, τα εργο­τά­ξια και βάλ­τε τις μηχα­νές να δου­λέ­ψουν στο φουλ, να σκε­πά­σει ο θόρυ­βος των μηχα­νών τα κελαϊ­δί­σμα­τα των που­λιών, η μυρω­διά του ιδρώ­τα απ’ το κορ­μί σας να σκε­πά­σει τ’ αρώ­μα­τα των λουλουδιών!

Βαφτί­στε τα χέρια σας πάλι στη δου­λειά, στείλ­τε μήνυ­μα ελπί­δας πάνω στις στέ­γες της Δρα­πε­τσώ­νας, στις κλει­στές αυλές στο Πέρα­μα, στα γκρί­ζα παρά­θυ­ρα της Ελευσίνας!

Στε­φα­νω­θεί­τε με λου­λού­δια κι αίμα­τα από την άνοι­ξη του Σικά­γου το 1886!

Ντυ­θεί­τε το λαμπρό που­κά­μι­σο του καπνερ­γά­τη στην Θεσ­σα­λο­νί­κη το 1936!

Και σήμε­ρα που ο Πρω­το­μα­γιά­τι­κος ήλιος θα λιώ­σει το “χιο­νάν­θρω­πο” της αξιο­πρέ­πειάς σας που στέ­κει μπρος στη Βου­λή, κάντε την σημαιο­φό­ρο μ’ ένα κόκ­κι­νο λάβα­ρο και πορευ­τεί­τε μαζί της σε Ιερό προ­σκύ­νη­μα ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ ως το ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ που εκτε­λέ­στη­καν 200 ηρω­ϊ­κά- παλ­λη­κά­ρια- κομ­μου­νι­στές την 1η ΜΑΗ 1944 από τους Γερμανούς!!

Τιμη­μέ­νοι εργά­τες, αγρότες,γυναίκες, φοι­τη­τές, μην παραδίνεστε!!!

ΑΓΩΝΙΣΤΗΤΕ!!! Εσείς μόνον έχε­τε δικαί­ω­μα να υπο­γρά­φε­τε το συμ­βό­λαιο της ζωής σας, κανέ­ναν αρχη­γό και κανέ­ναν αφέ­ντη εγχώ­ριο και παγκό­σμιο μην αφή­σε­τε να το κάνει “αντί” για σας!!!!!

Με φουλ τις μηχα­νές της ελπί­δας και του ονεί­ρου, της αγά­πης και της ειρή­νης των λαών, ξεκι­νή­στε το ταξί­δι σας στη ζωή, φτάξ­τε τον κόσμο όπως σας αξί­ζει, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ!!!!!!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!!!!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γκρί­ζο φως των νεκρών στα μάτια
άφω­νο ουρλιαχτό
των μαύ­ρων στα χείλη,
έρω­τας ντροπιασμένος
στης πόρ­νης τη φούστα,
απερ­γί­ες καρφωμένες
στην πόρ­τα της φάμπρικας.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ
ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!
LOCK OUT !
Μας τα κλέ­ψα­νε όλα!!!
Όλα!!!
Δικαιοσύνηηηηη..!!!!!!

“Στο ναρ­κο­πέ­διο του μυα­λού” εκδ. Εντός

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο