Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αδερφοσύνη και ευγνωμοσύνη στο λαό της Κούβας ζητάει “επαρχιώτισσα δήμαρχος, Ιταλικής κοινότητας μόλις 35 χιλιάδων ψυχών”

«Προς τον Αγα­πη­τό Πρό­ε­δρο του Υπουρ­γι­κού Συμβουλίου
Καθη­γη­τή Mario Draghi (…)
Αυτή που Σας γρά­φει είναι μια επαρ­χιώ­τισ­σα δήμαρ­χος της περι­φέ­ρειας, μιας κοι­νό­τη­τας μόλις 35 χιλιά­δων ψυχών και που μπο­ρεί μόνον να φαντα­στεί  τι σημαί­νει να κυβερ­νιέ­ται μια χώρα 60 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων, πολύ περισ­σό­τε­ρο σε μια τόσο δρα­μα­τι­κή στιγμή.
Ωστό­σο, ως γυναί­κα, ως μητέ­ρα, ως πολί­της και, τέλος ως δήμαρ­χος, αισθά­νο­μαι το καθή­κον ότι πρέ­πει να προ­σθέ­σω ένα μικρό βάρος σε εκεί­νους που στη­ρί­ζο­νται στο πρό­σω­πό σας, επει­δή πιστεύω ότι η χώρα μας, λίγες μέρες πριν, έχει παρα­βιά­σει σοβα­ρά κώδι­κες πολι­τι­σμού, όπως η ευγνω­μο­σύ­νη, η πίστη, η μνή­μη, η αλλη­λεγ­γύη.
Πριν από ένα χρό­νο, η Ταξιαρ­χία Henry Reeve, με 52 Κου­βα­νούς για­τρούς και νοσο­κό­μους, ήρθε να δια­σώ­σει την πόλη μου, την Crema, τον λαό μας, το νοσο­κο­μείο μας, που δέχθη­καν επί­θε­ση και λύγι­σαν από το πρώ­το παν­δη­μι­κό κύμα.
Οι Κου­βα­νοί υγειο­νο­μι­κοί έκα­ναν την εμφά­νι­ση τους σε μια πολύ κρύα βρα­διά το Μάρ­τιο, με κοντο­μά­νι­κα που­κά­μι­σα, παγω­μέ­νοι αλλά αξιοπρεπείς.
Είχαν δια­σχί­σει τον Ωκε­α­νό για να μοι­ρα­στούν μια τρα­γω­δία που τότε φαι­νό­ταν σχε­δόν χωρίς θερα­πεία και οι μέρες περ­νού­σαν σε μια ατμό­σφαι­ρα θανάτου.
Αυτό ισχύ­ει επί­σης σήμε­ρα, αλλά πριν από δώδε­κα μήνες ο εχθρός ήταν σκο­τει­νός και φαι­νό­ταν παντο­δύ­να­μος, η επι­στή­μη δεν είχε βρει ακό­μη τα αντίμετρα.
Σήμε­ρα βλέ­που­με το φως, τότε βρι­σκό­μα­σταν σε μια ιστο­ρία με αβέ­βαιο αποτέλεσμα.
Σε μια μόνο νύχτα, χάρη στην αλλη­λεγ­γύη των ανδρών και γυναι­κών της Κρέ­μα, τους ντύ­σα­με και τους εφο­διά­σα­με. Από εκεί­νη τη στιγ­μή και για περισ­σό­τε­ρους από δύο μήνες σφρα­γί­στη­καν μέσα σε ένα νοσο­κο­μείο, τοπο­θε­τη­μέ­νο δίπλα στο νοσο­κο­μείο μας, δίπλα-δίπλα με τους για­τρούς μας, για να παρέ­χουν φρο­ντί­δα και υπο­στή­ρι­ξη στον πλη­θυ­σμό που είχε πλη­γεί από τον ιό, οικο­δο­μώ­ντας την απά­ντη­ση του στους ανθρώ­πους μας, που κατά τους συγκε­κρι­μέ­νους μήνες απο­δεί­χθη­κε καθοριστική.
Αυτό ήταν το πρώ­το εμβό­λιο για εμάς στην Crema!
Και μόλις μειώ­σα­με την πίε­ση στο νοσο­κο­μείο, οι ίδιοι οι Κου­βα­νοί φίλοι μετα­τρά­πη­καν αμέ­σως σε ιατρι­κή παρέμ­βα­ση στην περιο­χή. Η ιατρι­κή στην Κού­βα γίνε­ται από σπί­τι σε σπί­τι, μια διά­στα­ση που εμείς έχου­με ελά­χι­στα καλ­λιερ­γή­σει και οι αδυ­να­μί­ες αυτής της επι­λο­γής όλοι μας την μετρή­σα­με, τη δια­πι­στώ­σα­με κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας, όταν δια­σχί­ζα­με εχθρι­κούς κι έρη­μους δρόμους.
Ήταν αρκε­τή η πρό­τα­ση του Συλ­λό­γου Φιλί­ας Ιτα­λί­ας-Κού­βας προς τον υπουρ­γό Roberto Speranza [“αρι­στε­ρός” υπουρ­γός Υγεί­ας της προη­γού­με­νης “αρι­στε­ρής” κυβέρ­νη­σης, αλλά και σήμε­ρα υπουρ­γός Υγεί­ας της κυβέρ­νη­σης μαζί με τη δεξιά κι ακρο­δε­ξιά], για να στα­λεί ένα αίτη­μα για βοή­θεια και το κρά­τος της Κού­βας, σε λίγες ημέ­ρες, στις 21 Μαρ­τί­ου 2020, απά­ντη­σε στέλ­νο­ντας 52 υγειο­νο­μι­κούς στην Crema, ενώ μια άλλη κου­βα­νι­κή απο­στο­λή με 39 για­τρούς έφθα­σε στις 13 Απρι­λί­ου στο Τορί­νο, για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν την ίδια ανθρω­πι­στι­κή απο­στο­λή, ξανα­γρά­φο­ντας τη λέξη αλλη­λεγ­γύ­ης στη ζωή πολ­λών Ιτα­λών, δια­λύ­ο­ντας κάθε εμπό­διο και κατα­θέ­το­ντας μια πολι­τι­στι­κή και παι­δα­γω­γι­κή κλη­ρο­νο­μιά, για τις κοι­νό­τη­τες μας και τα παι­διά μας.

Μόνον τότε καταλάβαμε ότι ο ιός είχε χάσει τη μάχη του και εξακολουθούμε να ζούμε με αυτό το παράδειγμα και γι’ αυτό φοβόμαστε λιγότερο.

Έχω πλή­ρη συνεί­δη­ση ότι υπάρ­χουν διε­θνείς “ισορ­ρο­πί­ες” και ότι υπάρ­χουν παρα­δο­σια­κέςατλα­ντι­κέςθέσεις κι υπο­χρε­ώ­σεις της Χώρας μας, αλλά όταν συνα­ντά κανείς το ανθρω­πι­στι­κό πνεύ­μα των Κου­βα­νών όπου “τοπο­θε­τή­θη­καν”, που όπως ο καθέ­νας μας φιλο­δο­ξεί για μια καλύ­τε­ρη ζωή, όταν, ξεπερ­νώ­ντας ιδε­ο­λο­γι­κά τεί­χη, είμα­στε αντι­μέ­τω­ποι με ένα άλλο τμή­μα της ανθρω­πό­τη­τας, ικα­νό να κερ­δί­σει την ευγνω­μο­σύ­νη και την ανα­γνώ­ρι­ση των Ιτα­λών πολι­τών, κατα­λή­γου­με να βρί­σκου­με αδι­καιο­λό­γη­τη τη θέση που έλα­βε η Χώρα μας στο Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των των Ηνω­μέ­νων Εθνών, όπου συζη­τή­θη­κε ψήφι­σμα κατά των μονο­με­ρών οικο­νο­μι­κών κυρώ­σε­ων ενα­ντί­ον ορι­σμέ­νων κρα­τών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Κού­βας.
Πατρί­δα μας είναι η ανθρω­πό­τη­τα”… με αυτά τα λόγια μας χαι­ρέ­τι­σαν τα Αδέλ­φια μας από την Κού­βα όταν έφθα­σαν στην Crema και …
Σας ρωτώ, αγα­πη­τέ Πρω­θυ­πουρ­γέ, ποια είναι η δική μας Πατρί­δα, όταν η ευκαι­ρια­κή και ρεα­λι­στι­κή πολι­τι­κή μας εμπο­δί­ζουν να αντα­πο­κρι­θού­με, όσον αφο­ρά την αμοι­βαιό­τη­τα στα οφέ­λη που λάβα­με και στην αλλη­λεγ­γύη που μας έδω­σε ένας πολύ ταπει­νός, φτω­χό­τε­ρος και με πολύ λιγό­τε­ρα μέσα από τα δικά μας, αλλά πλού­σιος σε αξιο­πρέ­πεια, ανθρω­πιά και υπε­ρη­φά­νεια, σε μια από τις πιο δρα­μα­τι­κές στιγ­μές της δημο­κρα­τι­κής μας ιστορίας;
Αυτή η θέση μας στα Ηνω­μέ­να Έθνη, επι­πλέ­ον σε μια πρά­ξη με ισχυ­ρή συμ­βο­λι­κή αξία, έπρε­πε να είναι δια­φο­ρε­τι­κή, επει­δή ήταν απα­ραί­τη­το να αντα­πο­κρι­θού­με με πολι­τι­κή ωρι­μό­τη­τα σε μια ευχά­ρι­στη και γεν­ναιό­δω­ρη δρά­ση, η οποία είχε σώσει πραγ­μα­τι­κές ζωές Ιτα­λών. Ανα­ρω­τιέ­μαι ποια παι­δα­γω­γι­κή και πολι­τι­κή αίσθη­ση θα μπο­ρού­σε να έχει η ψήφος μας.
Έτσι δεν ευνο­ού­νται οι αλλα­γές σχέ­σε­ων, ακό­μη και οι διεθνείς.
Ήταν η σωστή ευκαι­ρία για να αντι­δρά­σου­με με μια πρά­ξη προ­νοη­τι­κό­τη­τας, ικα­νή να σπά­σει τις παγιω­μέ­νες θέσεις πάνω από μισό αιώ­να, ακρι­βώς για να δεί­ξου­με την επι­θυ­μία για αδελ­φο­ποί­η­ση όλων των λαών, σε έναν Πλα­νή­τη όπου τα σύνο­ρα και οι ιδε­ο­λο­γί­ες εμφα­νί­ζο­νται καθη­με­ρι­νά μακριά από το πνεύ­μα των νέων γενεών.
Σας ζητώ, κύριε Πρω­θυ­πουρ­γέ, να κάνε­τε μια θετι­κή θεσμι­κή χει­ρο­νο­μία και να ευχα­ρι­στή­σε­τε τους Κου­βα­νούς Αδελ­φούς μας, μια πρά­ξη που, μετά την ξαφ­νι­κή ανά­λη­ψη μιας θέσης, τους καθη­συ­χά­ζει για την αγά­πη και την εγγύ­τη­τα μας, η οποία ανοί­γει το δρό­μο για μια εδραί­ω­ση της φιλί­ας και επι­τρέ­πει στη δημο­κρα­τία να κερ­δί­σει μια ευκαιρία.
Με εκτί­μη­ση,
Stefania Bonaldi — Δήμαρ­χος της Crema
Πηγή ANSA & εδώ (το κεί­με­νο εδώ)
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο