Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αθήνα: Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μόττα για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Σε μια όμορ­φη εκδή­λω­ση, στον κήπο του Συλ­λό­γου Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων στο Θησείο, παρου­σί­α­στη­κε το από­γευ­μα της Τετάρ­της το βιβλίο του Νίκου Μότ­τα «Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης» (Εκδό­σεις Ατέχνως).

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­καν, μετα­ξύ άλλων, η Πρέ­σβης της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας στην Ελλά­δα κα. Zelmys Maria Dominguez Cortina, ο Πρό­ξε­νος Jose Oriol Marrero Martínez, ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης εκ μέρους των Εκδό­σε­ων «Ατέ­χνως», αντι­προ­σω­πεία του ΔΣ Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Αθή­νας καθώς και μέλη οργα­νώ­σε­ων αλλη­λεγ­γύ­ης προς την Κού­βα και την Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή. Συντο­νι­στής της παρου­σί­α­σης ήταν ο Βελισ­σά­ριος Κοσ­συ­βά­κης, Δ/ντής της «New Star Cinema».

Στο ξεκί­νη­μα της εκδή­λω­σης ανα­γνώ­στη­κε ευχα­ρι­στή­ρια επι­στο­λή της κόρης του Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα, Δρ. Αλέϊ­δα Γκε­βά­ρα Μαρτς, προς τον συγγραφέα.

Τον κύκλο των ομι­λιών άνοι­ξε η Πρέ­σβης της Κού­βας η οποία ανα­φέρ­θη­κε τόσο στην σπου­δαιό­τη­τα της προ­σω­πι­κό­τη­τας του Τσε, όσο και στην ανά­γκη ενί­σχυ­σης του κινή­μα­τος αλλη­λεγ­γύ­ης προς την Κού­βα, δεδο­μέ­νης της επι­θε­τι­κής πολι­τι­κής που έχουν επι­βάλ­λει οι ΗΠΑ μέσω του γενο­κτο­νι­κού οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού αποκλεισμού.

che guevara athens 2

Παρέμ­βα­ση εκ μέρους του ΔΣ του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Αθή­νας έκα­νε ο Βασί­λης Πάπα­ρης ενώ τελευ­ταί­ος τον λόγο πήρε ο συγ­γρα­φέ­ας υπο­γραμ­μί­ζο­ντας, μετα­ξύ άλλων, πως «ή διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη που επέ­δει­ξε και επι­δει­κνύ­ει η Κού­βα κατά την τρέ­χου­σα παν­δη­μία έχει τις ρίζες της στην ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή κλη­ρο­νο­μιά του Τσε» και πως η κλη­ρο­νο­μιά αυτή «είναι σήμε­ρα πιο επί­και­ρα από ποτέ».

Επι­πλέ­ον, σημεί­ω­σε πως «ο Τσε πρέ­πει να πάψει να είναι μια στά­μπα κολ­λημ­μέ­νη σε μπλου­ζά­κια, κού­πες του καφέ και μπρε­λόκ, πρέ­πει να πάψει να είναι ένα “αβλα­βές εικό­νι­σμα” μιας αφη­ρη­μέ­νης επα­να­στα­τι­κό­τη­τας ή ένα είδος “αγί­ου των φτω­χών” που δίνει παρη­γο­ριά στους κατα­πιε­σμέ­νους», αλλά αντί­θε­τα «πρέ­πει να του δοθεί η πραγ­μα­τι­κή ιστο­ρι­κή διά­στα­ση που δικαιού­ται, αυτή του κομ­μου­νι­στή επα­να­στά­τη, που δια­μορ­φώ­θη­κε μέσα από την επα­φή του με την μαρ­ξι­στι­κή-λενι­νι­στι­κή κοσμο­θε­ω­ρία, με τις αρχές του επι­στη­μο­νι­κού σοσιαλισμού».

che guevara athens 4

Ο Τσε, τόνι­σε ο Νίκος Μότ­τας, «παρά τον βιο­λο­γι­κό του θάνα­το είναι και σήμε­ρα ζωντα­νός, σε κάθε έκφαν­ση της ταξι­κής πάλης, της πάλης ενά­ντια στο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα και τον ιμπε­ρια­λι­σμό, οπου­δή­πο­τε χτυ­πά η καρ­διά του αγώ­να για έναν καλύ­τε­ρο κόσμο», ενώ ανα­φέρ­θη­κε σε βασι­κά συμπε­ρά­σμα­τα που βγαί­νουν από τις σελί­δες του βιβλίου.

Των ομι­λιών ακο­λού­θη­σε σύντο­μη συζή­τη­ση στην οποία παρε­νέ­βη­σαν με εύστο­χες παρα­τη­ρή­σεις τους άτο­μα νεα­ρής ηλι­κί­ας, ανα­δει­κνύ­ο­ντας αφε­νός το γεγο­νός ότι ο Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα, ως κομ­μου­νι­στής επα­να­στά­της και επι­στή­μο­νας, απο­τε­λεί σημείο ανα­φο­ράς και έμπνευ­σης για τις νεό­τε­ρες γενιές, όσο και το παρά­δειγ­μα που δίνει η σοσια­λι­στι­κή Κού­βα ως φάρος διε­θνι­σμού, αλλη­λεγ­γύ­ης και ανθρω­πιάς σε δύσκο­λες εποχές.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο