Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αθηνά Λινού: «Στις τάξεις των 25 μαθητών δεν αρκεί η μάσκα»

Την ώρα που η υπουρ­γός Παι­δεί­ας στη Βου­λή επέ­με­νε ότι η μάσκα των μαθη­τών είναι ευθύ­νη ων γονιών, στο ΣΚΑΪ ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­νε τη νέα από­φα­ση της κυβέ­ςρ­νη­σης για κάλυ­ψη από το κρά­τος της μάσκας για μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς. Μια άτα­κτη υπο­χώ­ρη­ση υπό το βάρος της κατακραυγής.

Όμως όπως και η κ. Αθη­νά Λινού, καθη­γή­τρια επι­δη­μιο­λο­γί­ας Πανε­πι­στη­μί­ου  Αθη­νών και μελος της επι­τρο­πής λοι­μο­ξιο­λό­γων, ομο­λο­γεί «σε τάξεις 25 μαθη­τών η μάσκα δεν αρκεί».

Ναι μεν με το μέτρο για τη μάσκα ικα­νο­ποιεί­ται ένα στοι­χειώ­δες αίτη­μα, αυτό όμως δεν καλύ­πτει το σύνο­λο των όρων με τους οποί­ους θα γίνει το σχο­λείο πιο ασφαλές.

Όλα τα Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας (μάσκες, αντι­ση­πτι­κά, κλπ.) πρέ­πει να χορη­γού­νται δωρε­άν όμως όταν, είτε με μάσκα είτε χωρίς μάσκα, ένας μαθη­τής του νηπί­ου που στε­γά­ζε­ται σε κοντέι­νερ των 20 τ.μ. με 25 παι­διά, για τι μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας μιλάμε;.

Το μέτρο για τη μάσκα δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει τις κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες  για τη μη υλο­ποί­η­ση μιας σει­ράς μέτρων που θα δια­σφά­λι­ζαν τη μόρ­φω­ση των παι­διών σε ένα υγιές και ασφα­λές περιβάλλον.

Γι την πραγ­μα­τι­κά την ασφα­λή λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων η ΑΣΓΜΕ καλεί τις Ομο­σπον­δί­ες, τις Ενώ­σεις και τους Συλ­λό­γους Γονέ­ων να διεκδικήσουν:

«– Μόνι­μο πλή­ρους ωρα­ρί­ου και επαρ­κές προ­σω­πι­κό καθα­ριό­τη­τας για όλα τα σχολεία.

– Μόνι­μες προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών σε όλες τις βαθ­μί­δες ώστε να μην υπάρ­χει κανέ­να εκπαι­δευ­τι­κό κενό με το πρώ­το κουδούνι.

– Μαζι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ στα σχο­λεία με ευθύ­νη του κράτους.

– Μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας δωρε­άν με ευθύ­νη του κρά­τους σε όλα τα σχο­λεία για όλους τους μαθη­τές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς (μάσκες, αντι­ση­πτι­κά, καθα­ρι­στι­κά, θερ­μό­με­τρα κ.ά.)

– Προ­σλή­ψεις σχο­λιά­τρων σε κάθε σχο­λείο. Ενί­σχυ­ση των Μονά­δων Πρω­το­βάθ­μιας Υγεί­ας σε κάθε δήμο και δια­σύν­δε­ση τους με τα σχολεία.

– Νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση για τη μεί­ω­ση των μαθη­τών ανά τμήμα.

– Πρό­γραμ­μα σχο­λι­κής στέ­γης για ασφα­λή σχο­λεία με επάρ­κεια σε χώρους εκπαί­δευ­σης και ανα­ψυ­χής μαθητών.

Η μόρ­φω­ση και η υγεία των παι­διών μας είναι απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους. Δεν θα δεχτού­με καμία οικο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση των γονιών. Αρκε­τά πλη­ρώ­νου­με ήδη για ένα “φθη­νό” σε μόρ­φω­ση σχολείο».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο