Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακαρπη η συνάντηση Λαβρόφ — Κουλέμπα

Άκαρ­πη ολο­κλη­ρώ­θη­κε η συνά­ντη­ση των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών Ρωσί­ας — Ουκρα­νί­ας στην Αττά­λεια της Τουρ­κί­ας, ενώ σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες συμ­φω­νή­θη­κε να συνε­χι­στούν οι επα­φές των δύο χωρών στο επί­πε­δο των δια­πραγ­μα­τευ­τών που συνα­ντού­νται στη Λευ­κο­ρω­σία. Βέβαια και πριν τη συνά­ντη­ση δεν πήραν ιδιαί­τε­ρε προσδοκίες.

Κατά­παυ­ση πυρός για 24ωρες ζήτη­σε ο Κου­λέ­μπα που είπε ότι ο Λαβρόφ δεν δεσμεύ­θη­κε επει­δή «άλλοι απο­φα­σί­ζουν γι’ αυτό στη Μόσχα». «Να στα­μα­τή­σει η πολι­τι­κή απει­λών κατά της Ρωσί­ας» ζήτη­σε ο Λαβρόφ και σημεί­ω­σε ότι η Ρωσία θα βγει από τον πόλε­μο με… καθα­ρή συνείδηση

Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα, κατήγγειλε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ δήλω­σε ότι η Δύση συμπε­ρι­φέ­ρε­ται επι­κίν­δυ­να στο θέμα της Ουκρα­νί­ας και πρό­σθε­σε ότι η ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση εκεί προ­χω­ρά βάσει σχε­δί­ου, ωστό­σο τόνι­σε ότι η Ρωσία είναι δια­τε­θει­μέ­νη να συνε­χί­σει τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την Ουκρα­νία με βάση το υφι­στά­με­νο πλαί­σιο στη Λευκορωσία.

Σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε μετά τη συνά­ντη­σή του με τον Ουκρα­νό ομό­λο­γό του Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα στην Αττά­λεια της Τουρ­κί­ας, ο Λαβρόφ επε­σή­μα­νε ότι η Δύση δημιουρ­γεί έναν κίν­δυ­νο στην περιο­χή ο οποί­ος θα παρα­μεί­νει για χρό­νια και πρό­σθε­σε ότι “όσοι προ­σφέ­ρουν όπλα και μισθο­φό­ρους στην Ουκρα­νία θα πρέ­πει να κατα­νο­ή­σουν ότι φέρουν ευθύ­νη για τις ενέρ­γειές τους”.

“Η σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση επι­βε­βαί­ω­σε ότι δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή στο υφι­στά­με­νο ρωσο­ου­κρα­νι­κό πλαί­σιο στη Λευ­κο­ρω­σία”, εκτί­μη­σε ο Λαβρόφ.

Παράλ­λη­λα ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών επε­σή­μα­νε ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις βομ­βάρ­δι­σαν χθες Τετάρ­τη ένα νοσο­κο­μείο παί­δων στη Μαριού­πο­λη μετά την κατά­λη­ψή του από ένα εθνι­κι­στι­κό ουκρα­νι­κό τάγ­μα, το οποίο το χρη­σι­μο­ποιού­σε ως βάση του, ενώ τόνι­σε ότι δεν υπήρ­χαν ασθε­νείς σε αυτό.

“Αυτή η μαιευ­τι­κή κλι­νι­κή είχε κατα­λη­φθεί εδώ και και­ρό από το τάγ­μα Αζόφ και άλλους ακραί­ους και όλες οι έγκυ­ες, όλες οι νοση­λεύ­τριες και όλο το προ­σω­πι­κό είχε εκδιω­χθεί”, δια­βε­βαί­ω­σε ο Λαβρόφ, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι τα δυτι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης παρου­σιά­ζουν μόνο την ουκρα­νι­κή άποψη.

Είπε ακό­μη:

–Οι ΗΠΑ ανέ­πτυ­ξαν βιο­λο­γι­κά προ­γράμ­μα­τα στην περί­με­τρο της Ρωσίας

–Αυτοί που προ­μη­θεύ­ουν με όπλα την Ουκρα­νία και οι μισθο­φό­ροι θα πρέ­πει να κατα­λά­βουν τον κίν­δυ­νο αυτού που κάνουν

–Η Δύση δημιούρ­γη­σε αυτή τη σύγκρου­ση ανα­γκά­ζο­ντας την Ουκρα­νία να επι­λέ­ξει μετα­ξύ Δύσης και Ρωσίας.

–Η Ουκρα­νία εξε­λί­χθη­κε σε δυτι­κό φερέφωνο.

–Πώς είναι δυνα­τόν το ΝΑΤΟ να απο­φα­σί­σει για τη δική μας ασφάλεια;

–Δεν θέλου­με τη στρα­τι­κο­ποί­η­ση της Ουκρανίας.

–Δεν θέλου­με δίπλα μας μία χώρα που ελέγ­χε­ται από τους ναζί.

–Θέλου­με η Ουκρα­νία να είναι ουδέτερη

–Από αυτήν την κρί­ση θα βγού­με με μια νέα αντί­λη­ψη για τον κόσμο, χωρίς ψευ­δαι­σθή­σεις για τη Δύση

–Θα προ­σπα­θή­σου­με πλέ­ον να μην εξαρ­τώ­μα­στε ποτέ ξανά από την Δύση

–Δεν μπο­ρεί να γίνει συνά­ντη­ση Πού­τιν — Ζελέν­σκι απλά και μόνο για να γίνει. Πρέ­πει να υπάρ­χει μία βάση για να γίνει μία τέτοια συνάντηση.

–Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες τρι­γυ­ρί­ζουν στον κόσμο και δια­τάσ­σουν κυρί­αρ­χες χώρες τι να κάνουν. Αυτό δεν είναι το στυλ της Μόσχας.

–Ο «θεί­ος Σαμ» δεν θα είναι ποτέ σε θέση να κατα­στρέ­ψει ξανά την οικο­νο­μία μας.

–«Θα γίνει πυρη­νι­κός πόλε­μος;». Απά­ντη­ση: Δεν θέλω να το πιστεύω και δεν το πιστεύω

Κουλέμπα: “Καμία πρόοδος για μια εκεχειρία”

Ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα εξέ­φρα­σε σήμε­ρα τη λύπη του για την απου­σία προ­ό­δου όσον αφο­ρά μια κατά­παυ­ση του πυρός στη χώρα του κατά τις συνο­μι­λί­ες που είχε με τον Ρώσο ομό­λο­γό του Σερ­γκέι Λαβρόφ στην Αττά­λεια, στη νότια Τουρκία.

“Μιλή­σα­με για μια εκε­χει­ρία, αλλά δεν επε­τεύ­χθη καμία πρό­ο­δος προς αυτήν την κατεύ­θυν­ση”, δήλω­σε ο Κου­λέ­μπα σε δημο­σιο­γρά­φους, προ­σθέ­το­ντας ωστό­σο ότι με τον Λαβρόφ απο­φά­σι­σαν να “συνε­χί­σουν τις συνο­μι­λί­ες τους σε αυτό το σχήμα”.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο