Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακονίζουν τα νύχια τους

«Από το 2010 το περιβάλλον ασφαλείας άλλαξε δραματικά. Δεν είχαμε τότε την τωρινή αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων και την άνοδο της Κίνας (…) τότε χαρακτηρίζαμε τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο, όμως έκτοτε η στάση της άλλαξε…».

Ο γγ του ΝΑΤΟ δεν θα μπο­ρού­σε να είναι περισ­σό­τε­ρο σαφής, όταν στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου για τη Σύνο­δο των ΝΑΤΟι­κών υπουρ­γών Άμυ­νας συμπύ­κνω­νε τους λόγους για τους οποί­ους η ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία θα «επι­και­ρο­ποι­ή­σει» στην επερ­χό­με­νη Σύνο­δο τη «Στρα­τη­γι­κή Αντί­λη­ψή» της.

Τα «μαχαίρια» έχουν προ πολλού βγει από τα θηκάρια και αυτό εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα:

  • Στην αύξη­ση των ήδη τερά­στιων στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών για 7η χρονιά.
  • Στην κατεύ­θυν­ση για το «παγκό­σμιο» και «πιο πολι­τι­κό» ΝΑΤΟ, που θα απλώ­νει τα νύχια του σε όλες τις περιο­χές της υφη­λί­ου, μέχρι την Ινδία, την Ιαπω­νία και την Αυστρα­λία, αλλά κι ακό­μα πιο βαθιά στο εσω­τε­ρι­κό κάθε κρά­τους — μέλους.
  • Στην επι­χεί­ρη­ση «ανθε­κτι­κό­τη­τας» όλων των βασι­κών υπο­δο­μών (μετα­φο­ρές, τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες κ.τ.λ.) ώστε αυτές να μην πέφτουν στα χέρια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων αντί­πα­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων.
  • Αλλά και στην προ­σπά­θεια να κλεί­σουν οι «ρωγ­μές» στο εσω­τε­ρι­κό της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας, να δια­σφα­λι­στεί η «δια­τλα­ντι­κή συνο­χή», αφού καμία καπι­τα­λι­στι­κή χώρα δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει μόνη της τις «προ­κλή­σεις» από την όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών με Κίνα και Ρωσία.

NATO EE European Union

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το γεγο­νός ότι οι ΗΠΑ έστει­λαν «ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα» στη Σύνο­δο πως «είναι δυνα­τό­τε­ρες όταν ενερ­γούν ως μέλος μιας ομά­δας» και γι’ αυτό απαι­τούν και από τους υπό­λοι­πους «να συσκε­πτό­μα­στε μαζί, να απο­φα­σί­ζου­με μαζί και να δρού­με μαζί».

Οι επι­κίν­δυ­νες αυτές απο­φά­σεις έχουν φαρ­διά — πλα­τιά την υπο­γρα­φή και της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, αλλά και τη συναί­νε­ση όλων των άλλων αστι­κών κομμάτων.

Για τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης και παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ αυξά­νει στα­θε­ρά τις δαπά­νες για ΝΑΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς, πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε χρό­νο, κι έχει δρο­μο­λο­γή­σει νέο εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα — μαμούθ.

Υλο­ποιώ­ντας την ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή «στρα­τη­γι­κή συμ­φω­νία», που ο ΣΥΡΙΖΑ δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε, έχει μετα­τρέ­ψει τη χώρα σε ορμη­τή­ριο των ΗΠΑ και ετοι­μά­ζε­ται να ανα­νε­ώ­σει την κατά­πτυ­στη συμ­φω­νία για τις βάσεις παρα­χω­ρώ­ντας στους Αμε­ρι­κα­νούς πάνω από 20 στρα­τιω­τι­κές και πολι­τι­κές υπο­δο­μές σε όλη την Ελλάδα.

Στέλ­νει νέες απο­στο­λές εκτός συνό­ρων, από το Μάλι έως τον Περ­σι­κό, βρί­σκε­ται στην πρώ­τη γραμ­μή των ΝΑΤΟι­κών σχε­δια­σμών σε Βαλ­κά­νια, Μαύ­ρη Θάλασ­σα, Ανατ. Μεσό­γειο. Στή­νει «συμ­μα­χί­ες» με κρά­τη του Περ­σι­κού Κόλ­που, έως και την Ινδία, «γέφυ­ρες» για τα σχέ­δια ανα­κο­πής της Κίνας, της Ρωσί­ας, του Ιράν και για το «παγκό­σμιο ΝΑΤΟ».

Jens Stoltenberg secretary general of NATO

Για το λαό, το μόνο που «αναβαθμίζεται» από την πολιτική της εμπλοκής είναι οι τεράστιοι κίνδυνοι με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος, αφού γίνεται στόχος στο πλαίσιο των ανταγωνισμών.

Οι πρό­σφα­τες προει­δο­ποι­ή­σεις του Ρώσου υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, που ζήτη­σε κατά την επί­σκε­ψή του στην Αθή­να «να απο­κλει­στεί το ενδε­χό­με­νο η Ελλά­δα να παρα­σέρ­νε­ται στο γεω­πο­λι­τι­κό παι­χνί­δι της ανά­σχε­σης και του περιο­ρι­σμού της Ρωσί­ας», είναι ενδεικτικές.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟι­κό παρα­μύ­θι της «ασπί­δας» απέ­να­ντι στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα καταρ­ρέ­ει ξανά με πάτα­γο, με τον γγ του, Στόλ­τεν­μπεργκ, να επι­κα­λεί­ται ως παρά­δειγ­μα του «στε­νό­τε­ρου πολι­τι­κού συντο­νι­σμού» που χρειά­ζε­ται η συμ­μα­χία τον «μηχα­νι­σμό απο­κλι­μά­κω­σης» που έχει στή­σει για τα Ελληνοτουρκικά.

  • Τα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια, η προ­σπά­θεια να κρα­τη­θεί η Τουρ­κία στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο, «δίνουν τον τόνο» των επι­κίν­δυ­νων συμ­βι­βα­σμών και «διευ­θε­τή­σε­ων» που ανα­ζη­τού­νται ανά­με­σα στις αστι­κές τάξεις Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, βάζο­ντας τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας στο κρε­βά­τι του Προκρούστη.
  • Τα «καλά» της εμπλο­κής δεν στα­μα­τά­νε εκεί για το λαό, που καλεί­ται να «ματώ­σει» ξανά για τους ΝΑΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς, που πλη­ρώ­νει με παρα­πέ­ρα υπο­νό­μευ­ση των δικών του ανα­γκών τα «κοντα­ρο­χτυ­πή­μα­τα» των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων γύρω από τις στρα­τη­γι­κές υπο­δο­μές, που ζει την παρα­πέ­ρα περι­στο­λή των δικαιω­μά­των του και έρχε­ται αντι­μέ­τω­πος με ένα αστι­κό κρά­τος όλο πιο «θωρα­κι­σμέ­νο» απέ­να­ντι στις ανά­γκες και τους αγώ­νες του.

ΝΑΤΟ-NATO-OTAN

Το «φύλ­λο συκής» στην προ­πα­γάν­δα των αστι­κών κομ­μά­των για το ρόλο του ΝΑΤΟ και τα δολο­φο­νι­κά του σχέ­δια, όπως και για το τι σημα­το­δο­τούν για το λαό, έχει πέσει προ πολλού.
Είναι ώρα εγρή­γορ­σης, ενί­σχυ­σης της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης απέ­να­ντι στους επι­κίν­δυ­νους σχεδιασμούς.


Πηγή Ριζο­σπά­στης -στή­λη Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο